Eines

Ocupació en verd

L'Obra Social “La Caixa” i el SOC promouen l'ocupació juvenil amb l'exemple d'empreses verdes d'arreu del món

S'han cercat casos en què la iniciativa no ha necessitat el suport dels poders públics

En la cerca de noves vies per a la cre­ació de llocs de tre­ball, l'eco­no­mia verda és ara mateix un àmbit curull d'opor­tu­ni­tats, com les que ins­pi­ren fets empre­sa­ri­als com La Ruche qui dit Oui!, de França; Bould, dels EUA; o Regi­o­nalwert AG, d'Ale­ma­nya, que aquests dies s'han mos­trat a Cata­lu­nya per repli­car el seu model d'empre­ne­do­ria social.

“Inno­va­ci­ons per crear ocu­pació juve­nil a l'eco­no­mia verda” és un pro­jecte impul­sat per l'Obra Social “La Caixa” i el Ser­vei d'Ocu­pació de Cata­lu­nya (SOC) en què la con­sul­tora d'inno­vació social UpSo­cial ha cer­cat arreu del món 220 exem­ples d'inno­vació, i n'ha triat tres perquè els nos­tres empre­ne­dors s'hi emmi­ra­llin.

Com explica Miquel de Pala­de­lla, coor­di­na­dor del pro­jecte des d'UpSo­cial, “és clar que hi ha un gran poten­cial en l'eco­no­mia verda: dades com les que ofe­reix la Comissió Euro­pea, que ha com­pro­vat que una de cada qua­tre fei­nes que es crea és d'eco­no­mia verda, o la pro­jecció que a Espa­nya es podrien crear 2,8 mili­ons de llocs de tre­ball en els pròxims anys, ens per­me­ten afir­mar que aquí hi ha més poten­cial que a altres sec­tors per gene­rar feina, i de més valor afe­git.” Aquesta recerca inter­na­ci­o­nal per tro­bar solu­ci­ons que ens mos­trin el camí per com­ba­tre el drama d'un atur del 25% (el 55% en els joves) s'explica perquè “les res­pos­tes que s'estan donant aquí són insu­fi­ci­ents, i per això ha cal­gut mirar a fora, donar-los visi­bi­li­tat i espe­rar que es con­cre­tin aquí en els pròxims mesos.” Un dels cri­te­ris fona­men­tals d'aquesta enquesta ha estat triar casos en què no s'ha recor­re­gut al suport ins­ti­tu­ci­o­nal, ja sia amb l'incen­tiu fis­cal o la sub­venció directa: “A través de l'empre­ne­do­ria es pot tirar enda­vant ini­ci­a­ti­ves, al marge de les sub­ven­ci­ons públi­ques.” Això sí, cal dei­xar clar que “allà on millor s'ha desen­vo­lu­pat l'eco­no­mia verda, hi ha hagut ini­ci­a­ti­ves de suport públic”.

Cadas­cun dels pro­jec­tes empre­sa­ri­als exhi­bits ha topat amb un repte i l'ha superat. La Ruche qui dit Oui!, pro­duc­tora de mel a França, havia de superar, com explica Ghil­hem Chéron, el fet que “els agri­cul­tors petits no poden supor­tar els preus oferts pels grans mino­ris­tes”, així que “vam crear un meca­nisme perquè el petit pro­duc­tor de mel tin­gui accés directe al con­su­mi­dor, a par­tir de mobi­lit­zar xar­xes de ruscs a les ciu­tats, tot garan­tint la demanda de con­su­mi­dors locals”. Chéron ja ha pogut con­tac­tar amb coo­pe­ra­ti­ves de con­sum cata­la­nes per obrir nous ruscs, i en pocs mesos seran una rea­li­tat una desena.

En el cas de Bould, als EUA, es trac­tava, com explica Shane Gring, d'afron­tar el pro­blema que “el 86% d'empre­ses d'arqui­tec­tura i engi­nye­ria i el 91% dels con­trac­tis­tes de cons­trucció sos­te­ni­ble no tro­ben mà d'obra qua­li­fi­cada”. La solució pro­po­sada és “una tro­bada d'experts amb un cen­te­nar de pro­fes­si­o­nals i estu­di­ants per tre­ba­llar en pro­jec­tes verds de cons­trucció, en una experiència for­ma­tiva en què alhora hom es pre­para i rep una cer­ti­fi­cació”. L'experiència ha cri­dat l'atenció de la coo­pe­ra­tiva d'arqui­tec­tura Celo­bert i del Col·legi d'Apa­re­lla­dors.

A l'estat de Baden-Württem­berg, la mei­tat de les gran­ges han tan­cat, perquè els pos­si­bles com­pra­dors no tenen accés al capi­tal. Així que, com relata Chris­tian Hiss, de Regi­o­nalwert AG, calia “crear una empresa per inver­tir en capi­tal d'empre­ses agrícoles orgàniques, amb l'objec­tiu d'ampliar la seva base finan­cera amb acci­ons dis­po­ni­bles al públic”. El model ha engres­cat les asso­ci­a­ci­ons de desen­vo­lu­pa­ment rural Terra Franca i Smart Rural Hub. Pre­ci­sa­ment, com des­taca Miquel de Pala­de­lla, “un dels pilars del pro­jecte ha de ser gene­rar opor­tu­ni­tats econòmiques al món rural”. En els pròxims mesos, els res­pon­sa­bles del pro­jecte, un cop fet el segui­ment, pen­sen donar con­tinuïtat al pro­jecte a tot l'Estat espa­nyol i, al mateix temps, “cer­car altres nínxols en què també es pugui gene­rar ocu­pació”, com diu Miquel de Pala­de­lla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.