Eines

JOSEP BURGAYA

AUTOR DEL LLIBRE ‘ECONOMIA DE L'ABSURD'

“No entenc per què en diuen emprenedors si volen dir autònoms”

Ser el bressol de l'Apple no és tan beneficiós com sembla, té molts punts negatius

Que és Fox­conn?

És un exem­ple d'aques­tes grans cor­po­ra­ci­ons que han sor­git en els països emer­gents o en vies de desen­vo­lu­pa­ment que han assu­mit la pro­ducció indus­trial de les grans fir­mes del món occi­den­tal. És una firma core­ana esta­blerta a la Xina i altres països amb dos mili­ons de tre­ba­lla­dors i que acon­se­gueix pro­duir a uns cos­tos irri­so­ris, entre altres per a Apple.
En qui­nes con­di­ci­ons?

Aquest és el tema. És un sis­tema de pro­ducció que es basa en la demanda, i el fac­tor temps és fona­men­tal. En el cas de la moda és claríssim: des que Zara deci­deix un dis­seny i la peça de roba arriba a la botiga sols pas­sen deu dies. Només és pos­si­ble si es força a l'extrem la cadena de pro­ducció: jor­na­des inter­mi­na­bles sense des­cans, abu­sos, con­di­ci­ons de segu­re­tat que es rela­xen...
Que no trans­cen­dei­xen fins que hi ha un acci­dent.

Sí, per això quan a la Fox­conn de la Xina es van enca­de­nar un seguit de suïcidis de tre­ba­lla­dors o quan a Ban­gla­desh es va ensor­rar l'edi­fici Rana Plaza amb 1.125 vícti­mes i van començar a sor­tir eti­que­tes de roba, mol­tes mar­ques es van posar ner­vi­o­ses perquè la seva repu­tació podia resul­tar afec­tada. Hi ha una doble moral claríssima, perquè fan veure que no ho saben quan ho saben per­fec­ta­ment. Qual­se­vol per­sona que es dedica a la gestió empre­sa­rial sap que si pres­si­o­nes sobre els cos­tos acaba rebent la mà d'obra.
Estem par­lant de mar­ques que són refe­rents d'èxit i d'orgull per als països d'ori­gen. Real­ment ens apor­ten tant?

Sovint diem que tant de bo hi hagués aquí cor­po­ra­ci­ons com Apple. Però si gra­tem una mica, els bene­fi­cis no són tan clars. Des del punt de vista fis­cal, són cor­po­ra­ci­ons que tenen una capa­ci­tat bru­tal d'influir en els estats per elu­dir pagar impos­tos o bé se situen en para­di­sos fis­cals. Això sí, són una càrrega per a l'Estat i en el cas de Wal-Mart és claríssim, perquè molts dels seus tre­ba­lla­dors no tenen asse­gu­rança de salut. En el cas d'Apple, part de la recerca de què es bene­fi­cia ve de desen­vo­lu­pa­ment finançat pel sec­tor públic. Per tant, els bene­fi­cis són mati­sa­bles. A més al tras­lla­dar la pro­ducció fora aca­ben pres­si­o­nant les con­di­ci­ons labo­rals domèsti­ques: els nos­tres sala­ris i les pres­ta­ci­ons soci­als bai­xen, els con­trac­tes es pre­ca­rit­zen... És l'eco­no­mia de l'absurd.
Quina res­pon­sa­bi­li­tat tenim com a con­su­mi­dors?

Em nego a res­pon­sa­bi­lit­zar-nos a nosal­tres matei­xos. Si el nos­tre salari cau, és lògic que anem a Zara.
Ales­ho­res?

El pro­blema va més enllà. És la falta de regu­lació econòmica, de capa­ci­tat de con­trol dels estats de l'eco­no­mia real. La revo­lució libe­ral con­ser­va­dora imposa la idea que cal des­re­gu­lar per a l'eficiència del lliure mer­cat. I això ens ha por­tat aquí.
Ara es parla molt de fomen­tar l'empre­ne­do­ria.

L'empre­ne­do­ria s'ha vul­ga­rit­zat molt. No sé per què en diuen empre­ne­dors si volen dir autònoms. S'ha impo­sat la cul­tura que les empre­ses no tenen tre­ba­lla­dors. La idea ultra­li­be­ral és que les per­so­nes ens hem de resol­dre els pro­ble­mes nosal­tres matei­xes. Es crea la ficció que amb una idea pots mun­tar una empresa, però molts fra­cas­sen i aca­ben atra­pats en deu­tes o en una mena de sub­con­trac­tació absurda.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.