Opinió

La llei de societats de capital

La Comissió d'Economia del Congrés ha aprovat aquesta setmana una altra modificació de la llei de societats, que després d'aquesta aprovació serà efectiva en breu, a falta de la tramitació formal al Senat. Aquesta modificació, que val a dir, té l'objectiu de millorar el govern corporatiu de les societats de capital (essencialment les societats anònimes i les societats limitades), és a dir, d'establir una millora en les mesures de control i en el règim de funcionament de la junta d'accionistes, dels òrgans d'administració i dels seus components.

Els pilars principals en què es fonamenta aquesta àmplia reforma són essencialment tres: a) reforçar la intervenció de la junta general d'accionistes en més aspectes de la gestió social a fi de proporcionar més control en els afers de la societat als accionistes; b) millorar aspectes com ara la transparència i la professionalització de l'òrgan d'administració; i c) la retribució dels consellers per l'exercici del seu càrrec.

La plasmació d'aquests principals aspectes es recull en les nombroses modificacions introduïdes en el text de la llei de societats de capital, i en destaca particularment el paper reforçat que la junta general adquireix, amb més intervenció en els assumptes de gestió i operacions essencials (per exemple, sobre les operacions que representin un 25% del balanç) i, per tant, donen més protagonisme als socis en la presa de decisions de la societat, en detriment del òrgan d'administració.

Tanmateix, i en relació amb les modificacions introduïdes en la regulació del consell d'administració, cal posar en relleu la importància que adquireix el bon desenvolupament de les tasques de gestió de l'administrador com ara el fet d'aprofundir en les situacions d'abstenció en situacions en què l'administrador pot tenir un conflicte d'interessos ja que amplia el supòsits de responsabilitat als casos d'enriquiment injust.

Un tema força discutit durant la tramitació ha estat la retribució dels consellers, de què cal destacar que aquesta se sotmetrà a un control estricte de la junta general pel fet que cal que dita remuneració sigui raonable en connexió amb la situació econòmica de la Societat i amb les funcions i responsabilitat atribuïdes.

Finalment, aquesta reforma recull l'obligació de donar publicitat als períodes mitjans de pagament als proveïdors, qüestió que, en principi, ha de permetre evitar situacions abusives de dilació injustificada del termini de pagament.

La norma, a priori, ha de contribuir a millorar la transparència i l'eficiència de les nostres empreses en uns moments aquests conceptes constitueixen autèntics elements de valor afegit, per la qual cosa esperem que no se'n retardi gaire l'entrada en vigor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.