Opinió

Desconcert

Fa uns dies vaig rebre un mail que m'envi­ava un amic. Aquest:

“Em per­meto escriure't sobre el dar­rer arti­cle d'en Niño Becerra (*), ja que crec que ell dóna com a con­tacte una adreça twit­ter i no en tinc.

Dis­sabte pas­sat se sor­pre­nia que no s'hagués plan­te­jat el con­cert econòmic, que hau­ria d'haver estat un pri­mer pas en tot el que s'està plan­te­jant ara. Recordo d'haver par­lat a mit­jans de la dècada pas­sada amb un com­pany de feina mallorquí en un moment que el tema tenia cert debat mediàtic. Ell em deia que no era plan­te­ja­ble que les nos­tres comu­ni­tats tin­gues­sin con­cert perquè per a Espa­nya no seria sos­te­ni­ble. Jo li vaig dir que en pro de la trans­parència (per a mi un dels prin­ci­pals pro­ble­mes d'Espa­nya), calia con­cert que després podia anar acom­pa­nyat de fons de com­pen­sació o el que cal­gui. Si ho dis­cutíem era perquè algú va llançar aquest debat.

La pri­mera legis­la­tura d'en Mas tenia com a objec­tiu asso­lir l'ano­me­nat pacte fis­cal, entenc que una mena de con­cert (i ter­cera via). En no asso­lir-lo, va con­vo­car elec­ci­ons per fer un plan­te­ja­ment que va més enllà.

Per tot ple­gat em sorprèn els ter­mes de l'arti­cle, i no sé si seria oportú que pro­pe­ra­ment aclarís alguns aspec­tes que va mani­fes­tar, ja que espero no haver sigut l'únic que ha cai­gut en aquest des­con­cert.

Espero haver apor­tat un comen­tari pro­fitós.”

La meva res­posta va ser:

“En teo­ria Pacte Fis­cal = Con­cert basc + Soli­da­ri­tat, dic en teo­ria perquè encara que el Sr. Artur Mas ha esbos­sat la idea, mai ningú ho ha expli­cat, per això jo sem­pre he dit que el del pacte fis­cal era un invent del Sr. Mas i m'he pre­gun­tat retòrica­ment què sig­ni­fi­cava.

Vostè dóna en el clau: si Cata­lu­nya tingués el con­cert que té Euskadi mol­tes regi­ons espa­nyo­les serien insos­te­ni­bles, però és que … són insos­te­ni­bles! El mateix Sr. Monago ha reco­ne­gut que si Cata­lu­nya se n'anés d'Espa­nya el PIB d'Extre­ma­dura cau­ria el 10%; bé, entenc que això sig­ni­fica que la Comu­ni­tat d'Extre­ma­dura no és sos­te­ni­ble en la seva con­fi­gu­ració actual, però també que Cata­lu­nya no ha de renun­ciar a coses que neces­sita i a les quals per apro­par-s'hi se l'obliga a tenir un deute propi de 62.000 mili­ons. I repari que en el rao­na­ment ante­rior no hi ha ni un sol bri de política.

L'enfo­ca­ment, a la meva manera de veure, ha estat total­ment equi­vo­cat. S'ha posat l'accent en temes polítics quan el pro­blema de Cata­lu­nya és exclu­si­va­ment econòmic, i fins que no es resol­gui això, no hi ha sor­tida a qual­se­vol altre tema. Euskadi ho va fer bé: va plan­te­jar el Pla Ibar­retxe quan tenia dècades de con­cert i un munt de com­petències trans­fe­ri­des. Ho van tom­bar a Madrid, però no importa, aquí segueix, aquí està. Perquè no ens enga­nyem, les úniques auto­no­mies veri­ta­bles que hi ha a Espa­nya són la d'Euskadi i la de Navarra: tenen auto­no­mia finan­cera; les altres són suc­ce­da­nis, inclo­ent la d'aquí.

Tor­nem al prin­cipi: per què no es va apro­fun­dir en direcció del con­cert?, ho ignoro, per a mi és incom­pren­si­ble. I és molt més fàcil d'acon­se­guir que la inde­pendència. I torno a Euskadi. El Pla Ibar­retxe no pro­po­sava la inde­pendència, sinó la con­versió d'Euskadi en un Estat Lliure Asso­ciat, l'evo­lució lògica de la seva auto­no­mia. Així és el que sem­pre he pen­sat –i ho he dit– que hau­ria d'haver estat el camí de Cata­lu­nya: començar per sota, no per la teu­lada”.

(*)http://​www.​leconomic.​cat/​neco/​article/​4-​economia/​18-​economia/​775911-​limportant.​html



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.