Opinió

Les dones emprenedores, una realitat creixent

L'emprenedoria femenina sí que ha augmentat i es pot afirmar amb orgull
que la diferència entre
el percentatge de dones
i homes emprenedors
s'ha vist reduïda
Segueix la desigualtat salarial, continua el dèficit de dones en la direcció
de les empreses i no cal dir en la representació en els grans col·lectius de decisió econòmica

La conjuntura econòmica ha provocat una inestabilitat palpable en el món empresarial, però no són poques les persones que han aprofitat l'oportunitat per emprendre projectes nous i refrescants en sectors molt diferents.

Segons l'informe de l'Observatori Global d'Emprenedoria (GEM, en les seves sigles en anglès) de l'activitat emprenedora per a l'any 2013, hi ha un 5,2% d'emprenedors entre la població adulta de 18 a 64 anys a Espanya, xifra que s'ha mantingut estable en els últims anys. A més, l'emprenedoria femenina sí que ha augmentat i es pot afirmar amb orgull que la diferència entre el percentatge de dones i homes emprenedors s'ha vist reduïda.

Així mateix, segons l'informe les dones mostren una actitud més positiva i oberta i estan més satisfetes amb la seva activitat emprenedora. A això cal sumar el fet que a poc a poc es desterra la idea que en la cultura espanyola el fracàs significa el punt final i no un punt i a part al qual se suma l'aprenentatge de l'experiència.

No obstant això, encara queden obstacles per superar. Malgrat el creixement de l'activitat empresarial femenina a Espanya (un 4,2%), estem lluny de les xifres europees que són d'un 6%. S'ha de seguir treballant i actes com el lliurament de premis de la Fundació Internacional de la Dona Emprenedora (FIDEM) 2014 pretenen accentuar aquesta bona direcció.

Associacions com FIDEM, organització sense ànim de lucre que fa gairebé 20 anys que dóna visibilitat, suport i assessorament a les dones empresàries, permeten promocionar la cultura emprenedora de les dones i la igualtat d'oportunitats. Els premis, que es lliuren anualment, busquen guardonar i reconèixer l'esforç d'aquelles dones que han aconseguit l'èxit amb les seves empreses.

MÉS impuls.

La nostra economia necessita un major impuls a la participació de la dona per canviar el model econòmic i garantir serveis bàsics. Segueix havent-hi desigualtat salarial, continua el dèficit –per no dir irrellevància– de dones en els llocs directius de les empreses i no cal dir ja quant a representació en els grans col·lectius de decisió econòmica. Però la situació està canviant. Potser no a la velocitat desitjada, però s'observa el canvi. Ho podem veure en els somriures de les vuit premiades en els XVII Premis Fidem 2014.

Elles han desenvolupat activitats empresarials en sectors molt diferents, la qual cosa també demostra que l'èxit en segons quins terrenys no té a veure amb el gènere, sinó amb l'esforç i la capacitat de l'emprenedor o emprenedora. Algunes de les figures que il·lustren aquesta heterogeneïtat són, entre altres, Maria Creu Caturla, directora de l'empresa líder a Europa en recerca per a la indústria farmacèutica Anapharm Europe, que demostra
el potencial investigador de les
dones.

Altres exemples molt diferents van des de l'impuls de la conciliació de la vida laboral i professional duta a terme per M. Dolors Salguero, directora de Recursos Humans de la històrica empresa Borges Mediterranean, fins a l'enginy comercial de Dolors Boix, que va apostar per la gestió mediambiental, una nova necessitat de mercat, en la seva empresa Agrovier; o Gretel d'Escalada Amarillo, que va saber gestionar amb intel·ligència el microcrèdit que va rebre gràcies a FIDEM per impulsar els seus projectes.

La llista de dones que són sinònim d'èxit amb la seva empresa pot ser molt llarga i conviden a l'optimisme. Les seves històries poden inspirar altres milers a emprendre, precisament el que necessita la societat per créixer econòmicament i personalment. Ja s'ha demostrat que l'activitat empresarial femenina funciona i és beneficiosa, però ara toca impulsar-la encara més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.