Gran angular

Recuperant-se de l'estrès

Com quasi sempre, uns sentiments barrejats en analitzar els resultats. Globalment i partint de la base que es va adoptar políticament una decisió de rescatar la banca amb problemes i de recapitalitzar-la a càrrec de fons públics irretornables en la seva totalitat, s'ha de dir que en aquest sentit s'ha fet una bona feina. L'han fet els governs, adoptant decisions complexes i sobretot penalitzant altres usos del diner públic; i l'ha fet el sector que ha donat suport a la necessària estratègia de fusions, absorcions i consolidacions en general

Diu­menge pas­sat el Banc Cen­tral Euro­peu (BCE) i l'Auto­ri­tat Bancària Euro­pea (EBA) van publi­car els resul­tats agre­gats i indi­vi­du­a­lit­zats de resistència a esce­na­ris adver­sos d'uns 125 bancs euro­peus. És una etapa més en un llarg procés de reforma, reca­pi­ta­lit­zació i con­so­li­dació del sis­tema cre­di­tici de la Unió Euro­pea i l'avant­sala de la posada en marxa de l'ano­me­nat Sin­gle Super­vi­sory Mec­ha­nism (SSM), és a dir, de l'assumpció el dimarts 4 de novem­bre de la super­visió bancària per part del BCE, pri­mera gran fita en l'ara ja exis­tent en la pràctica Unió Bancària Euro­pea.

Com quasi sem­pre, uns sen­ti­ments bar­re­jats en ana­lit­zar els resul­tats. Glo­bal­ment i par­tint de la base que es va adop­tar política­ment una decisió de res­ca­tar la banca amb pro­ble­mes i de reca­pi­ta­lit­zar-la a càrrec de fons públics irre­tor­na­bles en la seva tota­li­tat, s'ha de dir que en aquest sen­tit s'ha fet una bona feina. L'han fet els governs, adop­tant deci­si­ons com­ple­xes i sobre­tot pena­lit­zant altres usos del diner públic; i l'ha fet el sec­tor que ha donat suport a la necessària estratègia de fusi­ons, absor­ci­ons i con­so­li­da­ci­ons en gene­ral. Sal­var els bancs en difi­cul­tats no hau­ria estat ideològica­ment la nos­tra pri­mera opció, però hem de reconèixer que s'ha fet amb prou eficàcia i que en gene­ral tenim ara un sis­tema ban­cari amb poten­cial de recu­pe­rar la seva acti­vi­tat pri­mor­dial, el crèdit, sem­pre que el com­por­ta­ment de la resta de l'eco­no­mia sigui posi­tiu i que avanci ade­qua­da­ment l'impres­cin­di­ble procés de desen­deu­ta­ment del sec­tor pri­vat i s'iniciï el del sec­tor públic.

El BCE comença, doncs, a repre­sen­tar el paper de super­vi­sor únic dels bancs sistèmics, els impor­tants dels 19 països par­ti­ci­pants, quasi tots de l'àrea euro. I ho fa amb un exer­cici en què ha gua­nyat cre­di­bi­li­tat, una infor­mació de par­tida molt valu­osa, i com­pro­mi­sos de reso­lució imme­di­ata de molts pro­ble­mes d'escas­se­tat de capi­tal per part dels bancs sus­pe­sos. Glo­bal­ment, el sec­tor també hi gua­nya perquè els resul­tats han estat posi­tius per a la major part de les enti­tats par­ti­ci­pants i, en tot cas, per als bancs més grans del con­ti­nent.

Tot i això, –comen­cem els mix fee­lings que abans hem anun­ciat–, els mer­cats finan­cers han reac­ci­o­nat sense grans eufòries i molts ana­lis­tes hem coin­ci­dit a amor­tir algu­nes reac­ci­ons ini­ci­als que anun­ci­a­ven diners per a tot­hom i en quan­ti­tat, via una recu­pe­ració màgica de la con­cessió de crèdits. No serà així. És cert que els resul­tats de les pro­ves d'estrès han dibui­xat un sec­tor molt dife­rent del que va patir per totes ban­des en l'arri­bada de la crisi, i que final­ment hi ha una sen­sació que l'eco­no­mia pot recu­pe­rar la nor­ma­li­tat del reg san­guini. En tot cas estem des­cri­vint un con­va­les­cent a qui la humi­tat del clima, la falta d'una bona ali­men­tació i unes cures limi­ta­des li ame­na­cen la recu­pe­ració defi­ni­tiva. Sé que dir-ho no és popu­lar ni comprès, però seria una abso­luta teme­ri­tat forçar la maquinària cre­ditícia. Ni hi ha prou bons pro­jec­tes a finançar ni ens ho podem per­me­tre en eco­no­mies tan endeu­ta­des.

Les pri­o­ri­tats.

Per aca­bar-ho d'ado­bar, el sec­tor ban­cari en té d'altres, de pri­o­ri­tats i pro­ble­mes. Un de molt evi­dent és defi­nir i imple­men­tar unes noves estratègies de negoci per a les quals les pesants estruc­tu­res actu­als són de ben poca uti­li­tat a mitjà ter­mini. Un altre de no menys impor­tant és recu­pe­rar la repu­tació i con­fiança d'una gran part dels cli­ents i això reque­reix molta feina can­vi­ant mane­res de fer. En això dar­rer tin­dran el vent a favor (si l'apro­fi­ten) de la nova nor­ma­tiva euro­pea ori­en­tada a la pro­tecció del cli­ent que s'haurà de trans­po­sar en els pro­pers dos anys. La MiFID 2 és pot­ser la peça legis­la­tiva més relle­vant per a la dis­tri­bució finan­cera i tindrà uns efec­tes impor­tants en trans­parència, gover­nança, ade­quació als cli­ents, reducció de con­flic­tes d'interès i millora de pro­fes­si­o­na­li­tat.

Una gran trans­for­mació.

Mol­tes bata­lles a la vegada per a un sec­tor que ha pas­sat una crisi i una trans­for­mació recent de grans dimen­si­ons. Més aviat ens hauríem d'enco­ma­nar al gran repte pen­dent del finançament empre­sa­rial i pri­vat del país: avançar cap a una certa des­ban­ca­rit­zació, o si es vol, cap a una millor presència de l'ano­me­nat finançament alter­na­tiu o no ban­cari. Aquí, des de la pro­moció dels mer­cats finan­cers de deute i capi­tal; dels fons per finançar empre­ses, de titu­lit­za­ci­ons, del capi­tal risc en totes les moda­li­tats, o de meca­nis­mes més recents d'accés a finançament com el micro­me­ce­natge o el lend­fun­ding, entre mol­tes altres alter­na­ti­ves.

I per aca­bar, recor­dem almenys que en una eco­no­mia glo­bal­ment deca­dent i amb unes ins­ti­tu­ci­ons enfon­sant-se, la banca ha demos­trat capa­ci­tat glo­bal per refer-se i sufi­ci­ent empenta per trans­for­mar-se. No és el cas ni de l'admi­nis­tració, ni de la indústria, ni de l'immo­bi­li­ari, i fins i tot no és el cas del turisme. Recor­dem-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.