Opinió

EDITORIAL

Embarassos no desitjats

Apple i Facebook ofereixen sufragar a les seves treballadores la congelació d'òvuls, un fet que majoritàriament s'interpreta com una mesura de pressió perquè les dones deixin la maternitat per després dels anys més productius de les seves carreres, però que també es pot interpretar com una iniciativa que ajudi a planificar-se la vida familiar a les treballadores que no volen renunciar ni a pujar de categoria ni a ser mares. La notícia ha reobert el debat sobre si s'ha avançat o s'està retrocedint en la reducció de les desigualtats entre homes i dones en l'àmbit laboral, tot i que la situació en aquestes empreses nord-americanes no serveix per analitzar l'estat de la qüestió a Catalunya i a Espanya.

Aquí, el que realment interessa és si l'afirmació de la presidenta del Cercle d'Empresaris, Mónica de Oriol, que prefereix contractar dones menors de 25 anys o majors de 45 anys per estalviar-se maldecaps amb els embarassos, és una posició personal o reflecteix una pràctica generalitzada a les empreses. En aquesta franja d'edat la taxa d'activitat de les dones és molt més baixa que la dels homes, indici clar que moltes surten del món del treball bé per tenir fills, bé per poder-los cuidar en uns temps en què les ajudes a la conciliació familiar i laboral han baixat i són comptats els casos en què, si s'ha de triar, l'home deixa la feina; entre altres coses, perquè ha augmentat la diferència entre el que cobren els uns i les altres.

Amb l'atur que hi ha i la por de perdre la feina si es demanen horaris flexibles, no hi ha cap perill que les treballadores catalanes es vegin exposades a la presumpta coacció ovular. El seu futur laboral depèn que no se'ls escapi dir en una entrevista de treball que volen tenir fills, perquè la feina se l'endurà una altra.

Stop a la corrupció

El 95% dels ciutadans perceben l'Estat espanyol com un país corrupte. Aquesta és la conclusió que es desprèn de l'informe Corruption Report 2014, elaborat per la Comissió Europea. La dada diu també que només supera Espanya Grècia (99%) i Itàlia (97%). Aquesta setmana hem sabut que més de 50 persones han estat implicades en l'operació Púnica, una trama de corrupció municipal que afecta bàsicament el Partit Popular però també el PSOE, encara que en menor mesura. Caps de gabinet, arquitectes, advocats, empresaris, tècnics municipals han estat implicats en temes de corrupció a la comunitat de Madrid, Múrcia, València i Castella i Lleó. També hi havia sis alcaldes i dos personatges més: el president de la Diputació de Lleó, Marcos Martínez i Francisco Granados, la mà dreta d'Esperanza Aguirre. Aquests dies també han declarat Ángel Acebes, exministre i exsecretari general del partit de Mariano Rajoy. Però hi ha altres trames corruptes (els casos Gürtel, Bárcenas, Nóos...) i a Catalunya també hi ha enrenous, com el cas Palau de la Música i els presumptes casos d'evasió d'impostos o blanqueig de diner de la família Pujol. Tot plegat és un panorama desolador. Per acabar-ho d'adobar ens trobem que la justícia és molt lenta. Tant la fiscalia com els inspectors d'Hisenda atribueixen la lentitud dels tribunals a la falta de mitjans, personals i econòmics, per poder agilitzar els casos.A tall d'exemple, l'empresari immobiliari Josep Lluís Núñez fa 23 anys que espera sentència ferma. Cal eradicar la corrupció generalitzada per dignitat i per posar fi al desprestigi mundial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.