Opinió

El negoci de la mort

Si hi ha un fet diferencial entre cultures és el comportament social davant la mort. Fitxem-nos en un fet sorprenent: en la mateixa societat plural, que conviu socialment amb normalitat, quan arriba el repòs etern, uns demanen la segregació per religions i per a d'altres, l'objectiu és ser enterrat a la terra on van néixer. Així doncs, no és estrany que entorn de la mort hi ha tot un negoci creat que ha esdevingut, en molts municipis, un monopoli o, com a màxim, un oligopoli i segurament hauríem d'atribuir a aquest fet la clau de per què l'Estat espanyols és, per segon anys consecutiu, l'estat de la UE on morir-se és més car. Sorprenentment, en la pujada de l'IVA, el Ministeri d'Hisenda el va passar del 8% al 21%, n'ha augmentat la factura uns 600 euros i l'ha equiparat com un servei de luxe. També en això fa que Espanya sigui el país de l'UE on el tipus de gravament per IVA és el més alt.

El mateix acte de contractar els serveis funeraris es fa en un moment emocionalment molt dur i difícil per als familiars, per entrar en el joc del regateig. I quan hom compra un servei, el “venedor” de la funerària ve amb tot un mostrari amb gran nombre de serveis i, com és natural, de diferents preus; però actualment un enterrament mitjà suposa un cost mínim de 3.500 euros per als familiars.

I en aquest sector també hi ha innovació pels canvis d'hàbits i l'oferta s'intenta adequar amb els nous temps, les noves creences i amb les noves tecnologies. El 2013 els enterraments clàssics van suposar el 68%, mentre que la incineració ja va suposar el 32%.

I comença una oferta nova; retransmetre la cerimònia a temps real i poder-ne tenir una còpia en alta definició, i s'espera que el 2015 una oferta nova sigui la possibilitat d'enviar les cendres del finat a l'estratosfera. La originalitat del servei costarà uns 3.000 euros i les cendres es quedaran per sempre més a 35.000 metres d'alçada.

Evidentment, per a molts familiars un funeral és un acte de comiat obligatori i de cap manera no es pot qualificar com una cerimònia de luxe. I ni l'IVA actual ni el monopoli no afavoreixen que hi hagi preus més raonables per a un fet tan especial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.