Opinió

Els comptables salvaran el món

Com es mesura l'autèntic valor de tots els recursos necessaris per fabricar un ‘smartphone'? Quin és de fet el valor de l'aire net enfront de la contaminació?

“Els comptables podrien salvar el món”, aquest va ser el desafiament llançat per Peter Bakker, president del World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) durant la celebració en 2012 a Rio de Janeiro de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Desenvolupament Sostenible (més coneguda com a Rio+20).

El canvi climàtic planteja un risc important per a l'economia global. És un problema a llarg termini i, com a tal, demana solucions a llarg termini. Totes les empreses, de tots els sectors i de totes les grandàries, es veuran afectades en major o menor mesura.

Precisament aquests dies es presenten dos documents que poden condicionar el dia a dia de les nostres empreses. D'una banda, l'informe de síntesi del Grup Intergovernamental d'Experts sobre Canvi Climàtic de les Nacions Unides (IPCC) que, en paraules del seu president, Rajendra Pachauri, “subministrarà el full de ruta amb el qual esperem que els polítics trobin el camí d'un acord global per finalment revertir el curs del canvi climàtic”. I d'altra banda, l'Oficina Espanyola de Canvi Climàtic, pertanyent al Ministeri de Medi Ambient, ha llançat el Full de Ruta 2013-2020 amb 43 mesures que hauran d'aplicar les empreses, els particulars i les institucions, i per a les quals s'estima una inversió publico-privada d'uns 2.700 milions d'euros. I no oblidem la futura Llei Catalana de Canvi Climàtic (LC3), actualment en procés de debat.

Per què la comptabilitat? Com poden els apassionats de la partida doble i dels càlculs numèrics assumir la responsabilitat de detenir la nostra transició cap a un planeta perillosament calent, contaminat i amb escassetat de recursos?

Necessitem assegurar-nos que la informació corporativa aclareix no només la quantitat de diners que una empresa ha guanyat, sinó també com utilitza els seus diners. Millors pràctiques comptables poden ser justament el que es necessita per aconseguir que les empreses comencin a canviar la forma com les seves activitats impacten en el medi ambient.

Com es mesura el valor de tots els recursos necessaris per fabricar un smartphone? Qui és el valor de l'aire net enfront de la contaminació? Les externalitats són els efectes de la producció de béns i serveis, i poden ser negatives (com la contaminació), o positives (com la creació d'ocupació). La seva comptabilització podria ser determinant, ja que en calcular el valor de tot el que prenem de la natura per fabricar les coses que comprem, i també en mesurar el dany que infligeix un producte en el medi ambient durant la seva producció i consum, obtindríem una visió més realista dels seus veritables costos. I si calculem aquest valor, qui ho paga?

Aquest coneixement podria conduir a grans canvis en la manera de fabricar, consumir i disposar dels productes, i guiar-nos cap a un desenvolupament més sostenible. La comptabilitat pot ajudar a arribar a un nou model, i serà clau per a la creació i implementació de sistemes que ens permetin mesurar i valorar les externalitats en totes les organitzacions.

Algunes empreses ja han començat a prendre el camí correcte. La companyia alemanya d'articles esportius Puma va fer un pas endavant cap a la comptabilitat de les externalitats ja fa alguns anys, quan va elaborar un compte de pèrdues i guanys mediambiental. L'any 2010 va valorar en 145 milions d'euros els impactes ambientals de totes les seves activitats, des de les seves oficines centrals fins a la baula més remota de la seva cadena de subministrament. La sorpresa va arribar quan, a través d'aquest compte de pèrdues i guanys, Puma va poder constatar que únicament el 6% del seu impacte ambiental prové de les pròpies operacions de la companyia. La resta procedia de la seva cadena de valor, fora de les quatre parets de l'empresa. Conèixer on es produeixen aquestes externalitats està ajudant a canviar les pràctiques de negoci de l'organització per fer-les més sostenibles.

Alguna cosa nova s'està gestant al voltant de la comptabilitat. I està succeint en un món on ja l'any 2000 es va estimar que 51 de les 100 majors economies del món no eren països, sinó enormes corporacions multinacionals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.