Focus

Alertes davant una operació considerada legal

A principis de juliol, un tsunami va revolucionar el sector hospitalari privat a l'Estat espanyol. Dos grups que, per separat, ja s'havien situat al capdavant del mercat s'integraven (CVC, que controlava IDC Salut, va aconseguir el 61% del grup hospitalari Quirón, que pertanyia al fons Doughty Hanson) per crear el primer gran grup espanyol i el quart en l'àmbit europeu. Les dades parlen per si soles: 40 hospitals, 30 centres perifèrics, 6.200 llits, 24.000 professionals en plantilla i uns 1.200 euros de facturació anual.

Així, el nou grup concentrarà el 20% dels llits hospitalaris de tot l'Estat. Una concentració a la qual ha donat el vistiplau la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC), que aquesta mateixa setmana ha fet públic el seu informe respecte a aquest tema. L'organisme considera que la fusió compleix les normatives de competència.

No obstant això, l'operació ha fet disparar algunes alarmes. La primera la va emetre la Comissió Europea, que, en un informe no vinculant, advertia que la integració d'aquests dos grans grups podia afectar considerablement la competència a l'Estat espanyol. I feia un èmfasi especial en l'elevada concentració que es produiria a la demarcació de Barcelona.

Després va ser l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO). El seu informe concloïa que hi hauria “una concentració significativa” a Catalunya en general i a l'àrea metropolitana de Barcelona en particular.

De fet, la quota de mercat que controlarà el nou grup augmenta considerablement si es té en compte només la demarcació de Barcelona (un 42,73% dels llits d'hospitals privats no benèfics), a l'àrea metropolitana (51,40%) i a la capital catalana (50,46%).

S'ha de tenir en compte que els dos grups per separat aplegaven una part important dels hospitals de la zona. El grup Quirón havia incorporat USP Hospitales i l'hospital Teknon en els darrers anys. Per la seva banda, IDC Salud (abans Capio) aplegava la clínica del Pilar, l'Hospital General de Catalunya (Sant Cugat), la clínica del Vallès (Sabadell) i l'Hospital Universitari Sagrat Cor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.