Borsa

La pitjor setmana en anys

Xina, Grècia, el descens del petroli i la feblesa econòmica a la zona euro tomben les borses, que acaben la setmana amb fortes pèrdues. L'Íbex-35 recula un 6,93% setmanal.

Les positives xifres corporatives d'Inditex no han evitat que
les seves accions
hagin enregistrat pèrdues en el parquet

Els mercats han fet un nou pas enrere ara que l'exercici 2014 consumeix les darreres jornades de negociació. Als dubtes que ronden per la ment dels inversors des de fa mesos se'ls han ajuntat de nous que han tenyit de vermell la pràctica totalitat de borses internacionals. La inestabilitat a Grècia, amb la possibilitat d'un avançament electoral i la victòria d'un partit favorable a la reestructuració del deute, s'ha afegit a les febles xifres macroeconòmiques de la Xina que apunten a la desacceleració de la seva economia. Això, sumat al continu descens del preu del petroli (que cotitza en nivells de juliol de 2009 als voltants dels 63 dòlars) i a l'alentiment que amenaça l'economia de la zona euro, ha resultat un còctel de difícil digestió per als inversors, que continuen en espera que el Banc Central Europeu (BCE) anunciï noves mesures d'estímul que no arriben.

Ni tan sols Wall Street ha estat capaç d'esquivar els nervis i s'ha tenyit de vermell, abandonant els màxims històrics que havia conquerit dies enrere. Si bé les dades macroeconòmiques que es van publicant a l'altra banda de l'Atlàntic apunten a l'expansió de la seva economia, aquesta setmana els positius indicadors no han pogut evitar la presa de beneficis ara que s'apropa la cita de la Reserva Federal (FED). Dimecres que ve el banc central nord-americà es reuneix i els inversors comencen a témer que aquest doni alguna pista sobre la data de l'enduriment de la política monetària, aspecte que no agrada gaire als mercats ara que la inestabilitat s'ha instal·lat en els parquets.

I amb aquest enrariment de la situació que envolta les borses, l'Íbex-35 no ha pogut quedar-se al marge i també ha patit un fort càstig que el torna a allunyar dels 11.000 punts que tenia a tocar fa només una setmana. El selectiu índex ha tancat divendres en els 10.145 punts, nivell que suposa un descens del 6,93% en cinc sessions -la davallada setmanal més abundosa del 2014-i dels darrers dos anys i mig.

Els guanys anuals del selectiu minven després d'aquesta ensopegada i queden fixats en el 2,3% de plusvàlua d'ençà que començà el 2014 mentre que la minusvàlua al desembre ja supera el 5%. No obstant això, l'Íbex-35 és un dels índexs que millor comportament ha tingut en l'exercici en mantenir encara el signe positiu en el balanç anual mentre que la resta dels seus homòlegs europeus arrosseguen importants pèrdues.

Amb els temors macroeconòmics a sobre de la taula i sense el suport explícit del Banc Central Europeu (BCE), gairebé tot l'Íbex-35 ha acabat la setmana en terreny negatiu. La pitjor part se l'han endut les constructores en acabar la setmana amb descensos que voregen o superen el 10%. FCC, que havia anat recuperant terreny a l'abric de l'ampliació de capital, s'ha anat desinflant i ha tancat divendres amb una forta davallada, igual que OHL i Acciona.

De fet, hi ha més d'una desena de valors que s'han acomiadat divendres amb abundoses pèrdues setmanals que superen el 8%, entre els quals destaquen Gas Natural, la cadena de supermercats Dia, la petroliera Repsol (perjudicada pel descens del preu del petroli i els moviments corporatius), els bancs (Sabadell, BBVA i Santander), Gamesa, Mittal Steel, Sacyr i la tecnològica Indra.

Ni les bones xifres que Inditex ha mostrat als mercats (amb creixement de beneficis, ingressos i vendes) han permès a les seves accions treure's de sobre el signe negatiu i han retallat més d'un 3% en cinc sessions.

També ha impactat en la cotització de Viscofán la seva exclusió de l'Íbex-35 a partir del pròxim 22 de desembre, quan Endesa la substituirà en el selectiu, i les seves accions han reculat prop d'un 6%.

Pendents de la FED.

La prudència i el nerviosisme que han dominat les darreres sessions seran un altre cop protagonistes a principis de la setmana vinent. Els inversors estaran molt pendents del que pugui avançar en el seu discurs la presidenta de la FED, Janet Yellen, sobre quan començarà l'entitat a apujar els tipus d'interès. A més a més, en aquesta setmana que acomiadem un membre del BCE ha assenyalat que el banc posarà en marxa a curt termini mesures d'estímul i els mercats esperen amb candeletes que l'entitat vagi concretant els seus plans ara que el panorama econòmic s'ha omplert d'ombres i les poques llums que hi havia (programa de compra de deute de la FED, tipus baixos als EUA) comencen a apagar-se.

De moment, el ral·li de Nadal s'està fent esperar més del que els inversors voldrien i l'augment de les incerteses fa témer que en aquesta ocasió el famós moviment alcista dels mercats en època nadalenca podria acabar per esfumar-se.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.