Gran angular

Les comunitats d'innovació

La missió d'InnoLife és promoure l'esperit empresarial i el desenvolupament d'innovacions en la vida sana i l'envelliment actiu, dotar Europa de noves oportunitats i recursos. Entre altres ambiciosos objectius, el consorci preveu que el 2018 s'hagin creat 70 empreses ‘start-up' i que 1.000.000 estudiants hagin participat en programes educatius en línia per any.
InnoLife tindrà la seva seu central a Munic i sis centres de colocalització a tot Europa que seran Londres (per al Regne Unit i Irlanda), Estocolm (per Escandinàvia), Barcelona (per Espanya), París (per França), Heidelberg (per Alemanya) i Rotterdam (per Bèlgica i els Països Baixos)

Fa pocs dies, con­cre­ta­ment el 9 de desem­bre, vam tenir l'ale­gria de saber que el con­sorci Inno­Life havia resul­tat gua­nya­dor per ser el Healthy Living and Active Ageing de l'Ins­ti­tut Euro­peu d'Inno­vació i Tec­no­lo­gia (EIT). En aquest con­sorci la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona i Bio­cat s'hi havien impli­cat a fons.

Fa uns anys la Comissió Euro­pea va deci­dir can­viar la seva política de l'R+D+I i en comp­tes de finançar pre­fe­rent­ment pro­jec­tes per a objec­tius con­crets, tant de recerca bàsica com de desen­vo­lu­pa­ment i inno­vació, sense aban­do­nar el finançament d'aquests pro­jec­tes, aboca una quan­ti­tat molt subs­tan­cial de diners a finançar com­ple­xes estruc­tu­res, que agru­pen dife­rents actors, per tal de pro­moure la inno­vació i així fomen­tar la com­pe­ti­ti­vi­tat de manera que a curt ter­mini reper­cu­tei­xin en l'ocu­pació i el benes­tar dels ciu­ta­dans.

La prin­ci­pal estruc­tura és l'Ins­ti­tut Euro­peu d'Inno­vació i Tec­no­lo­gia que és l'òrgan encar­re­gat de crear i ges­ti­o­nar les Comu­ni­tats d'inno­vació i conei­xe­ment (KIC) que inte­gren la for­mació, la recerca i la inno­vació a través de fer actuar de forma con­junta d'uni­ver­si­tats, cen­tres de recerca i empresa. En fer que aques­tes enti­tats tre­ba­llin en pro­jec­tes con­junts espe­ren acon­se­guir més benes­tar social.

Les tres pri­me­res comu­ni­tats d'inno­vació i conei­xe­ment (KIC) es van posar en marxa el 2010. Una, el Cli­mate-KIC, que tracta sobre al canvi climàtic; una altra, el EIT ICT Labs, diri­git a les tec­no­lo­gies de la infor­mació i la comu­ni­cació; i la ter­cera, el KIC Inno­E­nergy, des­ti­nat a l'ener­gia sos­te­ni­ble.

KIC Inno­E­nergy es va cons­ti­tuir com a una empresa amb 27 socis for­mals, que són tots els acci­o­nis­tes de KIC Inno­E­nergy. A més, tenen més de 150 socis asso­ci­ats al pro­jecte a tot Europa. Entre els 27 socis de ple drethi ha la UPC, ESADE, Gas Natu­ral i l'Ins­ti­tut de Recerca en Ener­gia de Cata­lu­nya (IREC). Al juliol de 2011 es va cons­ti­tuir la filial KIC Inno­E­nergy Ibe­ria amb seu a Bar­ce­lona. És la res­pon­sa­ble de diri­gir les acti­vi­tats de l'empresa a Espa­nya i Por­tu­gal, i de ges­ti­o­nar a escla euro­pea l'àrea d'ener­gies reno­va­bles.

Una nova comu­ni­tat.

Una nova comu­ni­tat d'inno­vació i conei­xe­ment (KIC) és EIT Health. Inno­Life, el con­sorci gua­nya­dor, està for­mat per més de 50 socis prin­ci­pals i 90 socis asso­ci­ats d'empre­ses, cen­tres de recerca i uni­ver­si­tats de 14 països de la UE.

La missió d'Inno­Life és pro­moure l'espe­rit empre­sa­rial i el desen­vo­lu­pa­ment d'inno­va­ci­ons en la vida sana i l'enve­lli­ment actiu, dotar Europa de noves opor­tu­ni­tats i recur­sos. Entre altres ambi­ci­o­sos objec­tius, el con­sorci pre­veu que el 2018 s'hagin creat 70 empre­ses start-up i que 1.000.000 estu­di­ants hagin par­ti­ci­pat en pro­gra­mes edu­ca­tius en línia per any.

Inno­Life tindrà la seva seu cen­tral a Munic i sis cen­tres de colo­ca­lit­zació a tot Europa que seran Lon­dres (per al Regne Unit i Irlanda), Esto­colm (per Escan­dinàvia), Bar­ce­lona (per Espa­nya), París (per França), Hei­del­berg (per Ale­ma­nya) i Rot­ter­dam (per Bèlgica i els Països Bai­xos). A més, Inno­Life inclou 6 regi­ons InnoS­tars que són Gal·les, Por­tu­gal, Polònia, Hon­gria, Eslovènia i Croàcia, regi­ons menys desen­vo­lu­pa­des en aquest àmbit.

Els socis prin­ci­pals de l'Estat espa­nyol són: la UB, l'Hos­pi­tal Clínic, IESE, l'Ins­ti­tut de Bio­en­gi­nye­ria de Cata­lu­nya, la Ins­ti­tució CERCA, la Uni­ver­si­tat Politècnica de Madrid, l'Ins­ti­tut de Bio­me­di­cina de València, Grup Fer­rer, Abbott España i Atos.

I els socis asso­ci­ats són: Agència Esta­tal Con­sell Supe­rior d'Inves­ti­ga­ci­ons Científiques, Agència de Qua­li­tat i Ava­lu­ació Sani­ta­ris de Cata­lu­nya (Aquas), Bio­cat, Bio­po­lis, GMV, Gallina Blanca, Inno­vació Inve­niam, Lei­tat, Link­care, Obra Social La Caixa, Un altre Mirall de Cara, Parc Sani­tari Sant Joan de Déu, PAU Edu­ca­tion, Sede­cal, Ser­vei Madri­leny de Salut, Soci­e­tat de Pre­venció de Fre­map i Telefónica

La qua­li­tat d'aquest con­sorci és extra­or­dinària. Entre els socis prin­ci­pals es tro­ben sis uni­ver­si­tats de la pres­ti­gi­osa Lliga d'Uni­ver­si­tats Euro­pees de Recerca (LERU): les de Bar­ce­lona, Hei­del­berg, Oxford, Leu­ven, Pierre et Marie Curie i l'Impe­rial College Lon­don. Exem­ples d'empre­ses són Sie­mens, Phil­pips, Roche o Sanofi.

Afa­vo­rir l'ocu­pació.

Però per a què ser­vei­xen aques­tes estruc­tu­res com Inno­E­nergy o Inno­Life? Dit d'una forma molt pla­nera: per fer coses útils en l'àmbit que els és propi, coses que afa­vo­rei­xen l'ocu­pació i la com­pe­ti­ti­vi­tat euro­pees. És obli­gat que en les acci­ons s'impli­quin dife­rents estats. Els dife­rents par­ti­ci­pants posarà recur­sos, ava­lu­a­bles, en forma de diners o de feina i la Unió Euro­pea finançarà el 25% de cost total. D'una forma molt sintètica, ha de fer que la recerca i l'edu­cació supe­rior con­tri­bu­ei­xin a la inno­vació. Aquesta és una gran opor­tu­ni­tat perquè tenim una bona edu­cació supe­rior i una bona recerca, però estem man­cats d'inno­vació. On són les grans empre­ses fruit de la nos­tra bona recerca?

Serem capaços de lide­rar grans pro­jec­tes? Col·labo­rarà l'admi­nis­tració? D'aquí uns anys hau­rem d'ava­luar si són un país capaç d'apro­fi­tar l'opor­tu­ni­tat per ser líders en inno­vació. Una gran opor­tu­ni­tat per a Cata­lu­nya.

L'EIT de la Unió Europea

L'EIT és una institució de la Unió Europea amb seu a Budapest, creada el 2008 i que fou funcional el 2010. S'ocupa d'integrar els tres vessants del coneixement, la formació, la recerca i la innovació, i té com a objectiu millorar la capacitat d'Europa per innovar, el que es tradueix en una ràpida adaptació al ràpid ritme de desenvolupament, sent un pas per davant en el subministrament de solucions per als problemes emergents de la societat i el desenvolupament de productes que satisfacin les demandes i desitjos dels consumidors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.