Gran angular

Terrats amb molta vida

Al'Eixample de Barcelona existeixen 2.800 edificis amb terrats que permeten tècnicament i per normativa afegir-hi nova alçada. És l'herència d'una època d'expansió immobiliària en què els promotors no tenien finançament dels bancs i sovint havien d'acontentar-se amb edificar per sota del que el planejament urbà permetia, precisament per no disposar de prou fons.

Una mancança que ara obre una oportunitat no només de negoci sinó de buscar un creixement urbà més sostenible, “perquè aprofites les infraestructures que ja existeixen”, explica l'arquitecte Joan Artés. Ell i tres socis més van fundar el juny del 2012 l'empresa La Casa por el Tejado amb l'objectiu de donar nova vida a aquests terrats de l'Eixample.

Aquest 2015 l'empresa preveu fer 40 promocions, 30 de les quals a la capital catalana, però deu més a Madrid i Pamplona. “Barcelona és només una aplicació del model de construcció que proposem”, diu Artés. Un model basat en la construcció en fàbrica, cosa ue permet estalviar costos i temps en tot el procés però també personalitzar el producte final. “La idea és que no hi hagi dues promocions que siguin iguals”, diu Artés.

Tampoc no hi ha dues comunitats de propietaris iguals i per això la tasca de La Casa por el Tejado és una feina de formiguetes, primer, d'identificar amb un estudi de camp exhaustiu quines són les finques susceptibles de ser clients, i després anar porta a porta a explicar la seva proposta. “I és una proposta on tothom guanya”, diu Artés, perquè la Casa por el Tejado compra el dret de vol i assumeix les obres de les comunitats, “el tracte és tan bo per als propietaris que a vegades genera desconfiança perquè pensen que hi ha alguna cosa oculta”, afegeix.

L'empresa ja ha pres contacte amb una cinquantena de comunitats a la capital catalana i obrirà el seu propi despatx a Madrid per controlar el procés d'expansió, “perquè no aspirem ni de bon tros a ser una franquícia”, explica el responsable financer de la firma, Marcos Roig.

Fins ara la Casa por el Tejado s'ha autofinançat, però l'augment del volum de projectes ha fet que ara es plantegi la recerca de finançament extern per assumir els prop de 40 milions d'euros que requeriran les promocions previstes. “De moment estem escoltant propostes”, diu Artés. I és que la Casa por el Tejado ha arribat a aquell punt en què la seva proposta no només convenç els propietaris de l'Eixample –“ara ens vénen a buscar”–, sinó que també agrada a unes entitats financeres que veuen en l'empresa un negoci més que atractiu. I és que els pisos que promou -amb una mitjana de quatre per cada promoció- es venen sense gaires problemes.

Al cap i a la fi, els àtics a Barcelona van buscats, i si són d'obra nova i amb criteris de construcció que prioritzen el disseny i l'ecoeficiència, la demanda està assegurada. “Hi ha un perfil de comprador que valora aquesta singularitat que els oferim, la nostra filosofia, i que vol viure en un tipus d'habitatge diferent al que es troba al mercat”, destaca Artés. Una resposta que també estan trobant a l'Ajuntament de Barcelona “on es veu amb molt bons ulls la nostra proposta, perquè fem créixer la ciutat d'una manera sostenible”, expliquen els socis de La Casa por el Tejado.

Artés reconeix que poc es va imaginar que el projecte -que neix d'una tesi de l'escola d'arquitectura de La Salle, on fa classes-, arribaria on està a aquesta velocitat, i menys quan amb l'esclat de la bombolla immobiliària i l'inici de la crisi es va veure obligat a fer les maletes i emigrar a Abu Dabi “perquè aquí no hi havia feina de cap tipus per als despatxos d'arquitectura”. D'aquesta necessitat va sorgir també el projecte de La Casa por el Tejado. D'una necessitat i d'una oportunitat. Obra nova sobre obra antiga, o en altres paraules, dir adéu a un model de promoció basat en l'especulació del sòl. Aquí es tracta de donar nova vida als terrats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.