Gran angular

Els graus universitaris

Si jo pogués decidir, tornaria a fer un curs preparatori per a la Universitat, per aquells que hi volguessin accedir, amb carreres de tres, quatre i cinc anys, i màsters d'un i dos anys. Combinacions diverses haurien de ser possibles. Res no hauria d'impedir que en un mateix territori, l'àrea de Barcelona, per concretar, hi pogués haver químics de tres, químics de quatre i químics de cinc. Caldria, però, fer un pas més i parlar de nivell i competència. Un altre dia ho farem.

Aquests dies hi ha hagut molt de rebom­bori mediàtic pel que fa a la Uni­ver­si­tat. Les raons, pro­ba­ble­ment ben cone­gu­des, deri­ven del fet que el minis­tre José Igna­cio Wert va impul­sar, i el Con­sell de Minis­tres espa­nyol apro­var un reial decret que, en síntesi, per­met que els graus que impar­tei­xen les uni­ver­si­tats puguin ser d'un mínim de 180 crèdits i un màxim de 240. La durada més curta, 180, equi­val a tres cur­sos, i la més llarga, a qua­tre. Val a dir que algu­nes car­re­res, com medi­cina, tenen direc­ti­ves euro­pees i són més llar­gues.

A Europa coe­xis­tei­xen ambdós models, però pre­do­mina el de tres cur­sos, en alguns països coe­xis­tei­xen els dos. Els màsters uni­ver­si­ta­ris, els ofi­ci­als, poden durar entre 60 i 120 crèdits, un o dos cur­sos. Per fer la tesi doc­to­ral la suma de crèdits ha de ser de 300 crèdits, o sigui cinc cur­sos acadèmics, i haver asso­lit el nivell de màster.

El decret no hi obliga, i deixa la lli­ber­tat de fer graus de tres cur­sos. Tot i així, els rec­tors de les uni­ver­si­tats, públi­ques i pri­va­des, només amb un vot en con­tra, van deci­dir no posar en fun­ci­o­na­ment cap grau de tres anys durant els pro­pers dos cur­sos, tret que no fos­sin graus molt sin­gu­lars. A Cata­lu­nya no n'hi haurà cap de 180 crèdits en el curs 2015/2016.

Els estu­di­ants també hi van posar el crit al cel perquè diuen que s'enca­reix la for­mació. Efec­ti­va­ment, l'enca­ri­ria si no hi ha can­vis en els preus públics. Els crèdits de màster són més cars que els de grau. Fer cinc cur­sos amb el model actual (4+1) és més barat que en el sis­tema adap­tat (3+2). El govern ja s'ha afa­nyat a dir que refor­ma­ria el sis­tema de preus per evi­tar això.

El que s'hau­ria de deba­tre no és tant un sis­tema de 4+1 o 3+2. És tracta de valo­rar quina for­mació s'ha de donar a la Uni­ver­si­tat i a quin preu per als recep­tors.

Convé recor­dar que, per dife­rents “meca­nis­mes adap­ta­tius”, hem pas­sat d'una for­mació que tenia un curs pre­pa­ra­tori per a la Uni­ver­si­tat a una immersió en car­re­res cur­tes. Es feien car­re­res de cinc anys amb una selecció dura per acce­dir a la Uni­ver­si­tat, el curs pre­pa­ra­tori, el preu­ni­ver­si­tari (Preu), amb un exa­men a la uni­ver­si­tat. Poste­ri­or­ment aquesta selecció es va “endol­cir” tot man­te­nint un curs pre­pa­ra­tori, el curs d'ori­en­tació uni­ver­sitària (COU), amb les pro­ves d'accés, les PAU. Final­ment, es va eli­mi­nar el curs pre­pa­ra­tori. El món edu­ca­tiu feia expe­ri­ments tot degra­dant la for­mació.

Malau­ra­da­ment, van aparèixer uns “savis” que van idear la Logse i van deci­dir que no calia pre­pa­rar els joves per acce­dir a la Uni­ver­si­tat. Aquesta “geni­a­li­tat” la van fer quan la Uni­ver­si­tat arri­bava a àmplies capes de la població. El resul­tat, nefast. Una cai­guda el nivell dels que acce­dien a la Uni­ver­si­tat ini­ma­gi­na­ble per a algú que no va rebent les dife­rents pro­mo­ci­ons. Les PAU no ser­vei­xen per res. Una prova que aprova el 95,6% (any 2014) dels que es pre­sen­ten no selec­ci­ona res. Això sí, ordena els estu­di­ants amb un absurd sis­tema de qua­li­fi­cació que no per­met selec­ci­o­nar els més ido­nis.

Debat més ampli.

El debat no hau­ria de ser només sobre la durada de la Uni­ver­si­tat. Sense deba­tre les con­di­ci­ons d'entrada, és un debat estúpid. No tenim referències clares, com ara un informe PISA per als que acce­dei­xen a la Uni­ver­si­tat –cal­dria–, però sí que sabem l'edat que tenen els alum­nes can­di­dats i el que han cur­sat. Molts països tenen l'entrada a la Uni­ver­si­tat un any més tard, i d'altres fan uns cur­sos pre­pa­ra­to­ris rela­ti­va­ment den­sos.

Fa anys, amb les car­re­res de cinc anys, fèiem un curs selec­tiu comú. Recordo que els de ciències –jo vaig fer química– a pri­mer fèiem matemàtiques, física, química, geo­lo­gia i bio­lo­gia. Calia apro­var-ho tot per con­ti­nuar. Tot s'ha reduït, però ara la suma de grau i màster dóna una for­mació que en molts de casos és menor que la que es rebia abans amb els cinc anys de lli­cen­ci­a­tura. El màster, en molts casos, explica detalls que per a la gran majo­ria no tenen gran interès.

For­mació gene­ra­lista.

Alguns dema­nen for­mació gene­ra­lista. Com es lliga tot? Convé fer graus de tres anys? Sí. Tan­ma­teix, mai no seran equi­va­lents a “una lli­cen­ci­a­tura de les d'abans”. Seran una altra cosa i el més sem­blant a una lli­cen­ci­a­tura serà el grau més el màster. Tot­hom té clar que no farem un metge de tres anys. Podem fer un físic de tres anys? I tant, però serà un “pro­jecte de lli­cen­ciat en física”. Per a algu­nes coses per­fecte, per a d'altres, no.

Si jo pogués deci­dir, tor­na­ria a fer un curs pre­pa­ra­tori per a la Uni­ver­si­tat, per aquells que hi vol­gues­sin acce­dir, amb car­re­res de tres, qua­tre i cinc anys, i màsters d'un i dos anys. Com­bi­na­ci­ons diver­ses hau­rien de ser pos­si­bles. Res no hau­ria d'impe­dir que en un mateix ter­ri­tori, l'àrea de Bar­ce­lona, per con­cre­tar, hi pogués haver químics de tres, químics de qua­tre i químics de cinc. Cal­dria, però, fer un pas més i par­lar de nivell i com­petència. Un altre dia ho farem.

La postil·la: els preus hau­rien de ser molt més bai­xos i per a la gent del país iguals els de grau i màster. Cata­lu­nya hi gua­nya­ria.

Preus públics universitaris

Els preus públics i la matrícula dels ensenyaments universitaris a les universitats púbiques els fixa el govern de la Generalitat. Per al curs actual, un curs de grau (60 crèdits) costa entre 1.516 euros i 2.371 euros, mentre que la majoria dels màsters costen 2.790 euros. Cal afegir-hi alguns altres conceptes menors derivats de la gestió, que poden pujar a uns 150 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.