Opinió

Els invents amb gasosa

Aques­tes elec­ci­ons muni­ci­pals que s'apro­pen tenen una espe­ci­fi­ci­tat que les dife­ren­cia de totes les altres, i és la gran irrupció de nous par­tits, agru­pa­ci­ons, o com li'n vul­guin dir. La coin­cidència d'un període en què la crisi ha fet mol­tes des­tros­ses soci­als i les noves tec­no­lo­gies, ha afa­vo­rit que qual­se­vol col·lec­tiu tin­gui una opor­tu­ni­tat de mos­trar el seu pro­grama per més extra­va­gant i incon­sis­tent que sigui. Tam­poc s'exi­geix a ningú que es vul­gui pre­sen­tar cap experiència mínima ni pre­pa­ració, sim­ple­ment es neces­sita una imatge que arros­se­gui una part més o menys gran de la soci­e­tat. De fet, els pro­gra­mes elec­to­rals, tal com ens ha demos­trat la història, són unes ofer­tes que no obli­guen a res i, per tant, és un camp pro­pici per a la demagògia i el popu­lisme com a estratègia de fer-se un espai i gua­nyar elec­ci­ons. El pro­blema és que aquests grups tin­guin exces­siva repre­sen­tació i es cre­guin el que diuen, perquè el fracàs és segur. Per exem­ple, l'Ada Colau, una de les líders d'un dels movi­ments assem­ble­a­ris que exis­teix i contrària al model econòmic de tot Europa i que aspira a gover­nar Bar­ce­lona, quan li van pre­gun­tar quina era la seva opinió sobre el Mobile World Con­gress, que aporta 95.000 con­gres­sis­tes a la ciu­tat i per uns dies trans­forma Bar­ce­lona en la capi­tal mun­dial de les noves tec­no­lo­gies, diu que no ho veu clar perquè, segons ella, genera grans i enor­mes bene­fi­cis per a molt poca gent. És el man­tra de sem­pre que demos­tra el poc conei­xe­ment que té de cer­tes coses.

Bar­ce­lona s'ha posi­ci­o­nat molt bé com a ciu­tat turística i, mal­grat aquest fet enor­me­ment posi­tiu, encara hi ha una mino­ria que en renega i ho veu com una plaga. I ho ha fet diver­si­fi­cant l'oferta i incre­men­tant-ne la qua­li­tat. Ara Bar­ce­lona és refe­rent en turisme de nego­cis i con­gres­sos, en turisme cul­tu­ral, en turisme de sol i platja, en turisme de com­pres, en turisme de cre­uers..., i tot això ho ha fet sense obli­dar altres sec­tors econòmics, alguns dels quals són pun­ters, com ara en recerca i inves­ti­gació, en edu­cació, en sani­tat i en un tei­xit d'empre­ses tec­nològiques que fan con­ce­bre un futur més espe­rançador.

I en aquest món com­pe­ti­tiu i glo­bal, Bar­ce­lona no està sola, té com­pe­ti­dors impor­tantíssims. Un fet que encara fa res­sal­tar més la importància del seu èxit. Ara mateix Nova York està fent esforços impor­tantíssims per crear un clúster d'empre­ses d'alta tec­no­lo­gia i per crear una uni­ver­si­tat tec­nològica pun­tera, com a ele­ment impres­cin­di­ble per al seu èxit de cara al futur.

De segur que encara a Bar­ce­lona li queda molt per fer, i també hi ha bos­ses de pobresa, com n'hi ha a totes les ciu­tats del món, però si hem de fer invents, fem-los amb gasosa, perquè el que sí que és segur és que l'únic camí per com­ba­tre la pobresa és cre­ant riquesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.