Opinió

Benvingut, Mr. Juncker?

Jean-Claude Juncker té un pla de xoc per pro­moure inver­si­ons en el curt ter­mini. L'objec­tiu del pla no és altre que reac­ti­var l'eco­no­mia del vell con­ti­nent amb un estímul a pro­jec­tes d'infra­es­truc­tu­res de trans­port, comu­ni­ca­ci­ons i ener­gia, de recerca i d'inno­vació, de capi­tal humà, etcètera. Els fons només con­te­nen una petita par­ti­ci­pació pública, ja que la majo­ria pro­vin­dran de la mobi­lit­zació de fons pri­vats. Els fons públics s'inclo­uen com a garan­ties per induir inver­si­ons pri­va­des. El vehi­cle inver­sor dis­se­nyat per l'antic pri­mer minis­tre luxem­burguès s'endeu­tarà i cer­carà inversió pri­vada per un total de 315.000 mili­ons d'euros en tres anys i ho farà, a més, amb un grau d'apa­lan­ca­ment i d'engi­nye­ria finan­cera subs­tan­cial. És un pro­grama de col·labo­ració publi­co­pri­vada amb garan­ties públi­ques, i no ha de con­fon­dre's amb els fons estruc­tu­rals o de cohesió.

La mobi­lit­zació mas­siva de fons sem­pre té un risc: la per­cepció que cal apro­fi­tar l'ajut pro­vi­nent de l'exte­rior per fer tot allò que es pugui, com si fos­sin els de fora els que ens pagues­sin les begu­des. La mateixa per­cepció que es tenia quan l'eco­no­mia tirava fort i els pres­su­pos­tos ho aguan­ta­ven tot. Quan no es creia neces­sari ava­luar els pro­jec­tes ni deba­tre els dis­senys dels acords publi­co­pri­vats. En el cas del pla Juncker i des de la pers­pec­tiva de la política espa­nyola, aquesta apro­xi­mació pot ser ter­ri­ble­ment peri­llosa. Avui veiem polítics entu­si­as­mats – també cata­lans - inten­tant incloure pro­jec­tes a la llista de pla com si es tractés de la pel·lícula Bien­ve­nido, Mr. Mars­hall. Com si Juncker ens hagués de pagar tots els nos­tres capri­cis. Prova d'això és que s'inclo­uen pro­jec­tes sense la ren­di­bi­li­tat social espe­rada i sense una dis­cussió sobre si han de fer-se en un marc de finançament i gestió pri­vada. També els grups d'interès, repre­sen­tants de finan­cers i cons­truc­tors, s'han posat en marxa. Els pri­mers veuen una via per donar sor­tida a l'expansió monetària del BCE i els segons, l'opor­tu­ni­tat de repren­dre el dina­misme per­dut. Però Espa­nya es carac­te­ritza per apor­tar un grau exces­siu de garan­ties públi­ques, com demos­tra l'exe­cució rei­te­rada dar­re­ra­ment de la Res­pon­sa­bi­li­tat Patri­mo­nial de l'Admi­nis­tració (RPA) en les auto­pis­tes radi­als, el Cas­tor o l'AVE a França. Aquesta RPA limita les pèrdues pri­va­des al capi­tal apor­tat, cosa que per­met que els bene­fi­cis deri­vats de la cons­trucció com­pen­sin aques­tes pèrdues. Un capi­tal sem­pre molt limi­tat, ja que la major part de la inversió es fa amb un enorme endeu­ta­ment supor­tat per con­tri­bu­ents i usu­a­ris. Espa­nya ha decla­rat que les seves pri­o­ri­tats són pre­ci­sa­ment les infra­es­truc­tu­res de trans­port i les energètiques. Sem­bla que de capi­tal humà anem sobrats.

Per sort el pla Juncker no es basa en la inversió en pro­jec­tes desig­nats pels governs naci­o­nals com pas­sava amb els fons estruc­tu­rals i de cohesió, sinó que es deci­di­ran a Brus­sel·les. El pla indica que s'ori­enta específica­ment a asse­gu­rar que la inversió addi­ci­o­nal res­pon­gui a les neces­si­tats de l'eco­no­mia real. Espe­rem que sigui així.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.