ecolasetmana

I Rato caigué als inferns

La fiscalia acusa l'exvicepresident popular i exdirector gerent de l'FMI de frau, aixecament de béns i blanqueig de capitals.

Nascut en una família adinerada i amb tradició, Rato va ascendir a la vida al ritme propi del besnét d'un ministre d'Alfons XIII

Fa temps que va començar l'ocàs de l'abans totpoderós Rodrigo Rato però la seva detenció i l'escorcoll del seu habitatge i despatx aquesta setmana arran d'una denúncia de la fiscalia per presumptes delictes de frau, blanqueig de capitals i aixecament de béns, ha acabat de sentenciar l'expolític i examic del Partit Popular.

Nascut en una família adinerada i amb tradició Rato va ascendir a la vida al ritme propi del besnét d'un ministre d'Alfons XIII. Perquè Rato era això i més. Va treure pit com a responsable econòmic del govern d'Aznar amb el creixement de l'economia espanyola, es va quedar a les portes de ser el successor d'aquest últim al capdavant del PP, va dirigir l'FMI i de tornada a casa va liderar la darrera etapa de Caja Madrid i la sortida a borsa de Bankia. Però cap d'aquests exàmens no el va aprovar. És més, la seva gestió al capdavant de l'FMI ha estat posada en evidència per la mateixa institució, de Caja Madrid i Bankia no cal ni parlar-ne, i fins i tot amb el temps s'ha vist que el model de creixement econòmic que va impulsar com a ministre del ram ha deixat molt a desitjar. Potser Rato era només un fill de papà sense gaires més mèrits que tenir amics importants, o potser s'ho va creure massa, vés a saber, però la llista de causes pendents que té als tribunals és més que llarga.

Però Rato no és Bárcenas, i els mateixos dirigents del PP que avui li donen l'esquena i el fan servir per mostrar que el govern no peca d'amiguisme amb la justícia mentre reneguen de l'hemeroteca, hauran de tenir clar que la baixada als inferns de l'exvicepresident pot arrossegar-ne més d'un.

Amb permís de Rato, però, la setmana ha tingut altres protagonistes. Començant per l'FMI, que ha revisat a l'alça la previsió de creixement del PIB espanyol per a aquest 2015 al 2,5%. També aquests dies hem conegut les dades de l'IPC del mes de març, que mostren una alça del 0,7% i suavitzen la dada interanual a Catalunya fins al 0,3% negatiu.

D'altra banda la setmana començava amb bones notícies per al Saló de l'Automòbil de Barcelona, que obrirà al maig una nova edició amb almenys la presència de 38 marques, recuperant part de la lluentor perduda els darrers anys. I una altra bona notícia al sector són les dades de Seat d'aquest primer trimestre. El fabricant s'ha anotat el millor resultat en vendes des del 2007, superant les 100.000 unitats.

També en l'àmbit empresarial aquesta setmana Brussel·les ha acusat Google per pràctiques abusives, i hem conegut que Nokia negocia la compra l'Alcatel Lucent per 15.600 milions d'euros.

Més a prop, Corporació Alimentària Guissona va tancar l'exercici 2014 amb uns resultats nets de 38,33 milions d'euros, un 2,6% més que l'any anterior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.