Emprenedors

Peces de roba pensades per estar assegut

Fit&Sit intenta donar resposta a les persones que estan en cadira de rodes

Els taxistes i altres col·lectius professionals que han de passar moltes hores asseguts tenen un problema amb la roba. Les costures es marquen, les butxaques fan nosa, i després d'algunes hores tot estreny i incomoda. Per això sovint opten per comprar-se talles grans o portar xandall. La conclusió és evident: la roba està pensada per estar dret.

Aleshores pensin fins a quin punt s'agreuja el problema quan estar assegut és l'única opció. “Què posar-se és un veritable maldecap per a les persones que estan en cadira de rodes”, lamenta Rut Turró, emprenedora vinculada al món del tèxtil, activitat que sempre ha compaginat amb tasques socials. Aquest doble vessant els ha ajuntat en un projecte que comparteix amb Òscar Alsina i Xavi Mesalles, amb el qual intenten donar resposta a aquest problema.

Fit&Sit fa quatre anys que col·labora amb entitats socials per identificar quines són les necessitats concretes d'aquest col·lectiu i buscar les respostes adequades, en alguns casos a partir del disseny i en altres de la recerca amb nous materials. En aquest sentit, han pogut comptar amb el suport de Cetemmsa, el centre de tecnologia que, entre d'altres coses, es dedica a les aplicacions de nous teixits. Els 30.000 euros que de moment han aconseguit reunir en aquest temps, procedents d'estalvis i de familiars, els han permès finançar el desenvolupament d'un pantaló i un jersei tipus, adaptables a les característiques i gustos de cada usuari. En el cas del jersei també s'han aconseguit recursos amb un projecte de micromecenatge.

Turró explica que els pantalons estan confeccionats amb teixit transpirable i natural que evita la suor i la irritació de la pell, incorpora una mica d'elasticitat perquè siguin més còmodes, no tenen folre ni butxaques interiors, les costures són planes, la cremallera, extrallarga, i el disseny està pensat per estar assegut. Per la seva banda, el jersei té un sistema d'obertures que facilita la col·locació, sense haver-lo de passar pel cap, i permet substituir la part de davant si es taca. Alguns d'aquests desenvolupaments han estat patentats. Pantaló i jersei costen 45 euros per unitat i es poden adquirir a través de la pàgina web de Fit&Sit o en establiments de l'associació Mifas a Girona, i ben aviat a Reus.

Ara bé, s'han marcat el repte de superar el concepte de “roba especial per a gent especial” i normalitzar la compra, allunyant-se del canal de l'ortopèdia i acostant-se al de la moda. Amb aquest objectiu treballen amb marques de confecció perquè puguin incorporar aquests dissenys en la seva oferta. En el fons es tracta que el món de la moda, que sovint és vist com una indústria superficial i amb poc compromís social, faci seves aquestes preocupacions. I de retruc, les persones que van en cadira de rodes no hauran de suportar la penalització afegida de veure's excloses de les tendències del moment. Però, si es vol, també es tracta d'un mercat interessant: cal pensar que només a l'Estat espanyol es calcula que hi ha unes 350.000 persones en cadira de rodes.

Per accelerar la incorporació de nous articles volen anar a una ronda de finançament per aconseguir uns 150.000 euros amb què posar la directa en gamma, però també en màrqueting i comunicació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.