Emprenedors

Factures per a finançar les pimes

NoviCap creix en el segment del finançament alternatiu intermediant deute comercial d'empreses i inversors

Només accepta factures de clients que ingressen més de 10 milions

Cobrar una factura no és una tasca fàcil. Més enllà de la temuda morositat, les pimes han d'afrontar uns terminis de pagament que disten molt dels 60 dies que marca la llei, i sovint encara més si qui lespaga és una gran empresa amb capacitat per a pressionar els seus proveïdors.

Les tensions de tresoreria que això provoca arriba a ser a vegades insuportable i durant aquests anys de crisi ha estat el motiu de tancament per a molts negocis a priori rendibles. De fet les complicacions que aquest retard habitual en el pagament de les factures provoca sobre les petites empreses el va haver de viure en primera persona un dels socis fundadors de NoviCap. Marc Macià comandava el seu anterior projecte empresarial. “Havíem de pagar les factures a 30 dies i nosaltres les cobràvem a 90 i això ens impedia servir comandes grans perquè no teníem capital per a produir-les”, explica l'emprenedor.

Així que juntament amb dos socis amb els qui havia coincidit a l'Iese -Federico Travella i Nicolás Overloop- van decidir iniciar un nou projecte de negoci per a oferir finançament a les pimes a través de la venda del seu deute comercial a inversors professionals. Això és el que ofereix NoviCap. Les pimes poden avançar el cobrament de les seves factures a canvi d'un interès que paguen als inversors que hi posen els diners, i que pot estar entre el 4% i el 14%. En tot cas l'emprenedor diferencia la seva oferta de les empreses de factoring “perquè nosaltres a diferència del que fan aquestes i els bancs, no cobrem cap comissió afegida”.

L'únic requisit que han de complir les pimes que volen accedir al seu servei, explica Maciá, és que les factures que ens presentin corresponguin a empreses amb una facturació superior als 10 milions d'euros, “i a més nosaltres fem després la nostra pròpia anàlisi de solvència”. De moment, destaca l'emprenedor, “hem finançat el 100% de les factures que ens han entrat i no hem tingut cap cas d'impagament”.

NoviCap -que té les oficines a la incubadora de SeedRocket- manté un ritme de creixement del 10% mensual, que ve marcat especialment “per la nostra capacitat per a captar factures”, diu Macià. Comptar amb fons inversors suficients no sembla un problema perquè NoviCap els ofereix unes rendibilitats prou atractives. “De fet podríem tenir més inversors però els hem de poder garantir que els seus diners estaran sempre en moviment i per tant ara estem centrats a captar empreses que ens portin les seves factures”.

Macià no descarta iniciar la internacionalització del negoci a partir de l'any que ve, “però tenim molt recorregut a fer al mercat espanyol, on el 80% del finançament a empreses encara passa pels bancs, en front al 20% del Regne Unit”. De fet la firma compta amb una oficina a Londres que els serveix de paraigües aprofitant que la legislació que regula aquesta activitat és molt més clara. “Al Regne Unit el finançament alternatiu va moure l'any passat més de 2.300 milions d'euros, mentre que a l'Estat espanyol van ser 64 milions”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.