Emprenedors

Factures per a finançar les pimes

NoviCap creix en el segment del finançament alternatiu intermediant deute comercial d'empreses i inversors

Només accepta factures de clients que ingressen més de 10 milions

Cobrar una fac­tura no és una tasca fàcil. Més enllà de la temuda moro­si­tat, les pimes han d'afron­tar uns ter­mi­nis de paga­ment que dis­ten molt dels 60 dies que marca la llei, i sovint encara més si qui les­paga és una gran empresa amb capa­ci­tat per a pres­si­o­nar els seus proveïdors.

Les ten­si­ons de tre­so­re­ria que això pro­voca arriba a ser a vega­des insu­por­ta­ble i durant aquests anys de crisi ha estat el motiu de tan­ca­ment per a molts nego­cis a pri­ori ren­di­bles. De fet les com­pli­ca­ci­ons que aquest retard habi­tual en el paga­ment de les fac­tu­res pro­voca sobre les peti­tes empre­ses el va haver de viure en pri­mera per­sona un dels socis fun­da­dors de Novi­Cap. Marc Macià coman­dava el seu ante­rior pro­jecte empre­sa­rial. “Havíem de pagar les fac­tu­res a 30 dies i nosal­tres les cobràvem a 90 i això ens impe­dia ser­vir coman­des grans perquè no teníem capi­tal per a pro­duir-les”, explica l'empre­ne­dor.

Així que jun­ta­ment amb dos socis amb els qui havia coin­ci­dit a l'Iese -Fede­rico Tra­ve­lla i Nicolás Over­loop- van deci­dir ini­ciar un nou pro­jecte de negoci per a ofe­rir finançament a les pimes a través de la venda del seu deute comer­cial a inver­sors pro­fes­si­o­nals. Això és el que ofe­reix Novi­Cap. Les pimes poden avançar el cobra­ment de les seves fac­tu­res a canvi d'un interès que paguen als inver­sors que hi posen els diners, i que pot estar entre el 4% i el 14%. En tot cas l'empre­ne­dor dife­ren­cia la seva oferta de les empre­ses de fac­to­ring “perquè nosal­tres a diferència del que fan aques­tes i els bancs, no cobrem cap comissió afe­gida”.

L'únic requi­sit que han de com­plir les pimes que volen acce­dir al seu ser­vei, explica Maciá, és que les fac­tu­res que ens pre­sen­tin cor­res­pon­guin a empre­ses amb una fac­tu­ració supe­rior als 10 mili­ons d'euros, “i a més nosal­tres fem després la nos­tra pròpia anàlisi de solvència”. De moment, des­taca l'empre­ne­dor, “hem finançat el 100% de les fac­tu­res que ens han entrat i no hem tin­gut cap cas d'impa­ga­ment”.

Novi­Cap -que té les ofi­ci­nes a la incu­ba­dora de See­dRocket- manté un ritme de crei­xe­ment del 10% men­sual, que ve mar­cat espe­ci­al­ment “per la nos­tra capa­ci­tat per a cap­tar fac­tu­res”, diu Macià. Comp­tar amb fons inver­sors sufi­ci­ents no sem­bla un pro­blema perquè Novi­Cap els ofe­reix unes ren­di­bi­li­tats prou atrac­ti­ves. “De fet podríem tenir més inver­sors però els hem de poder garan­tir que els seus diners esta­ran sem­pre en movi­ment i per tant ara estem cen­trats a cap­tar empre­ses que ens por­tin les seves fac­tu­res”.

Macià no des­carta ini­ciar la inter­na­ci­o­na­lit­zació del negoci a par­tir de l'any que ve, “però tenim molt recor­re­gut a fer al mer­cat espa­nyol, on el 80% del finançament a empre­ses encara passa pels bancs, en front al 20% del Regne Unit”. De fet la firma compta amb una ofi­cina a Lon­dres que els ser­veix de paraigües apro­fi­tant que la legis­lació que regula aquesta acti­vi­tat és molt més clara. “Al Regne Unit el finançament alter­na­tiu va moure l'any pas­sat més de 2.300 mili­ons d'euros, men­tre que a l'Estat espa­nyol van ser 64 mili­ons”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.