Eines

Clàusules abusives

Les clàusules financeres dels préstecs hipotecaris que referencien el càlcul del tipus d'interès variable a l'IRPH poden ser considerades abusives, i en conseqüència se'n pot sol·licitar la nul·litat per la via judicial puix que
el seu càlcul, que es realitza mitjançant fórmules no transparents ni informades al prestatari, pot ser manipulat per les mateixes entitats que faciliten les dades per a la seva elaboració al Banc d'Espanya

En l'actu­a­li­tat l'únic índex IRPH que està actu­al­ment en vigor des de novem­bre del 2013, és l'IRPH enti­tats, que subs­ti­tu­eix els ante­ri­ors IRPH cai­xes i IRPH bancs.

L'índex IRPH és uti­lit­zat per les enti­tats finan­ce­res, freqüent­ment, com a alter­na­tiva als índexs Euríbor o Mibor i les prin­ci­pals carac­terísti­ques són: a) que s'ela­bora i publica men­su­al­ment pel Banc d'Espa­nya a par­tir de les dades pro­por­ci­o­na­des per les matei­xes enti­tats finan­ce­res; b) que les seves oscil·laci­ons i fluc­tu­a­ci­ons són més len­tes i menys freqüents que les d'altres índexs de referència; c) que els tipus resul­ten, en l'actu­a­li­tat, subs­tan­ci­al­ment més ele­vats que els alter­na­tius Euríbor o Mibor.

Les clàusu­les finan­ce­res dels préstecs hipo­te­ca­ris que refe­ren­cien el càlcul del tipus d'interès vari­a­ble a l'IRPH poden ser con­si­de­ra­des abu­si­ves, i en con­seqüència se'n pot sol·lici­tar la nul·litat per la via judi­cial puix que el seu càlcul, que es rea­litza mit­jançant fórmu­les no trans­pa­rents ni infor­ma­des al pres­ta­tari, pot ser mani­pu­lat per les matei­xes enti­tats que faci­li­ten les dades per a la seva ela­bo­ració al Banc d'Espa­nya.

Els tri­bu­nals, després d'una sentència pio­nera l'abril del 2014 del jut­jat mer­can­til número u de Sant Sebastià, han començat a decla­rar l'abu­si­vi­tat d'aquesta clàusula finan­cera i con­si­de­ren nul·la la clàusula que refe­ren­cia el tipus d'interès vari­a­ble a l'índex IRPH.

Recent­ment, el jut­jat mer­can­til número 7 de Bar­ce­lona, mit­jançant dues sentències dic­ta­des el 25 de març del 2015, ha decla­rat la nul·litat per abu­siva de la con­dició de con­trac­tació que esta­blia com a referència l'índex IRPH cai­xes i l'IRPH enti­tats, res­pec­ti­va­ment.

En les dues sentències es con­demna les enti­tats finan­ce­res deman­da­des a tor­nar al pres­ta­tari les quan­ti­tats satis­fe­tes en vir­tut de la clàusula anul·lada.

Les expres­sa­des sentències decla­ren que les enti­tats, en esta­blir aques­tes clàusu­les finan­ce­res, que refe­ren­cien el tipus d'interès a l'IRPH, han infrin­git les nor­mes de trans­parència i que a més aques­tes clàusu­les tenen caràcter abu­siu.

Con­demna.

Una vegada esta­blerta la nul·litat de la clàusula que refe­ren­cia el tipus d'interès vari­a­ble a l'IRPH, el jut­jat mer­can­til 7 de Bar­ce­lona, en les expres­sa­des sentències deter­mina que la nul·litat de la clàusula com­porta la con­demna a les enti­tats finan­ce­res deman­da­des a tor­nar als pres­ta­ta­ris els interes­sos satis­fets en vir­tut de la clàusula anul·lada. En defi­ni­tiva, els titu­lars de préstecs hipo­te­ca­ris refe­ren­ci­ats a l'IRPH tenen ja ober­tes les por­tes a sol·lici­tar judi­ci­al­ment la nul·litat de la clàusula finan­cera que refe­ren­cia els tipus d'interès a l'esmen­tat índex, ja que hi ha fun­da­des pos­si­bi­li­tats que els tri­bu­nals decla­rin aquesta nul·litat, amb devo­lució de les quan­ti­tats satis­fe­tes en vir­tut de la clàusula anul·lada, tenint en compte la sòlida argu­men­tació jurídica de les sentències refe­ren­ci­a­des.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.