Eines

Cosimo Chiesa de Negri

Autor del llibre 'Liderándome para liderar'

“Massa sovint estem envoltats d'autèntics analfabets emocionals”

La persona responsable no es queixa, accepta les conseqüències de les seves decisions

Diu que hi ha molta infelicitat motivada per la incoherència entre el que sentim, pensem, diem i fem.

Molta. I tot això ho vincularia amb un discurs previ que és la falta de definició dels nostres valors. Quan pregunto als meus alumnes si tenen clars els seus valors, veig una mica de desconcert; i si algú em contesta que sí i li demano que me'ls enumeri i me'ls posi per ordre, aquí comencen les dificultats.
Això li deu passar amb els alumnes més joves?

No, fins i tot en sessions de coaching amb alts directius d'empresa.
Quin és el problema? La societat no propicia aquest tipus de reflexions?

Estem tan atrapats per les responsabilitats del dia a dia, que perdem de vista els nostres valors. Sovint es parla de la gestió del temps, però la gestió del temps comença amb la gestió de vida, i per això abans que res primer hauríem de col·locar les pedres més fonamentals de la nostra vida: aquí és on comencen els dubtes en si primer és la feina, la família, els diners o la carrera...
Aquesta falta de pedres fonamentals ens fa infeliços?

Jo penso que a la llarga sí, ens canvia les prioritats, per tant estem aconseguint unes coses i oblidant-ne unes altres que potser tenen més profunditat i més importància per nosaltres. Jo mateix, en determinats moments de la vida, m'he oblidat de com és de maco anar a recollir els nens a l'escola, pensant sempre que tenia una reunió.
Quines conseqüències té des de la perspectiva del lideratge?

Doncs que si no tenim clares les coses comencem malament. Com podem motivar altres persones si nosaltres no estem motivats? o com podem arrossegar altres persones a un objectiu o una meta si no ho tenim clar? Vinculat al tema del lideratge hi ha el de responsabilitat, que per mi és la capacitat d'acceptar sempre les conseqüències de les decisions que hem pres. Una persona responsable no es pot queixar perquè assumeix sempre les conseqüències de les seves decisions. He pres decisions, sóc protagonista de la meva vida i no espectador.
Això és especialment important en aquests temps que evolucionen tan ràpid?

Sí, en particular perquè ha entrat una nova variable, el líder d'avui hauria de tenir una enorme dosi d'intel·ligència emocional. Però aquesta és una altra de les assignatures que moltes persones tenen pendent. Massa sovint estem envoltats d'autèntics analfabets emocionals. No tenir la suficient intel·ligència emocional per estar a l'altura de l'equip que dirigim és una de les grans limitacions de lideratge d'avui.
Les empreses tenen en compte aquesta variable?

Hi ha moltes empreses que han entès la importància de cercar, a més del coneixement i competències per a un determinat lloc de treball, un perfil amb capacitat de comunicació, de treballar en equip i en totes les característiques emocionals que completen.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.