Opinió

La qualitat a la Universitat

En aquests rànquings, de les deu universitats de l'Estat espanyol més ben situades, quatre són catalanes. Entre les cinc més ben qualificades, dues són catalanes, la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), justament les dues primeres de l'Estat espanyol. La UB ocupa la primera posició en set rànquings i la UAB ho fa en un

L'acte ofi­cial d'inici de curs a les uni­ver­si­tats de Cata­lu­nya es va fer el diven­dres 4 de setem­bre al cam­pus Cata­lu­nya de la Uni­ver­si­tat Rovira i Vir­gili (URV). Allà, en presència del con­se­ller d'Eco­no­mia i Conei­xe­ment, Andreu Mas-Colell, el rec­tor de la URV, Josep Anton Ferré, després de fer un repàs d'algu­nes dades sig­ni­fi­ca­ti­ves, va rei­vin­di­car més inversió en edu­cació i en recerca i va recla­mar al futur govern de Cata­lu­nya una con­se­lle­ria que s'ocupi d'uni­ver­si­tats, recerca i inno­vació. Impres­cin­di­ble, opi­nem alguns.

Fa pocs dies repas­sava algu­nes dades res­pecte a la posició de les uni­ver­si­tats de l'Estat espa­nyol en els vuit rànquings inter­na­ci­o­nals de més pres­tigi. Hi ha més rànquings. Alguns de poc pres­tigi i impacte. També hi tro­bem rànquings que mesu­ren aspec­tes dife­rents a les mis­si­ons de les uni­ver­si­tats. Aquests, però, són els que cal con­si­de­rar.

En aquests rànquings, de les deu uni­ver­si­tats de l'Estat espa­nyol més ben situ­a­des, qua­tre són cata­la­nes. Entre les cinc més ben qua­li­fi­ca­des, dues són cata­la­nes, la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona (UB) i la Uni­ver­si­tat Autònoma de Bar­ce­lona (UAB), jus­ta­ment les dues pri­me­res de l'Estat espa­nyol. La UB ocupa la pri­mera posició en set rànquings i la UAB ho fa en un. Quan es fa la mit­jana de les posi­ci­ons de les uni­ver­si­tats en els rànquings, la UB surt en el lloc 122 del món i la UAB en el lloc 178. Les dues uni­ver­si­tats ocu­pen el pri­mer i segon lloc de l'Estat espa­nyol.

Els rànquings tenen molts defec­tes, alguns incor­po­ren aspec­tes sub­jec­tius i altres no. Les nos­tres uni­ver­si­tats podrien estar una mica més amunt o una mica més avall, però si con­si­de­rem que hi ha 12.000 uni­ver­si­tats la UB se situ­a­ria prop de l'1% millor i la UAB per sota de l'1,5% millor. Són, bàsica­ment, els resul­tats de la recerca, obtin­guts amb els pres­su­pos­tos més bai­xos de totes les uni­ver­si­tats que es podrien com­pa­rar en resul­tats. Sense cap mena de cofo­isme crec que es tracta d'uns resul­tats rela­ti­va­ment extra­or­di­na­ris i difícils de man­te­nir si les con­di­ci­ons no millo­ren.

Sovint les uni­ver­si­tats són cri­ti­ca­des perquè no s'aplica la recerca a l'empresa. Cert que hi ha poca trans­ferència. Per trans­fe­rir alguna cosa dos actors s'han d'enten­dre, un té alguna cosa per ofe­rir i l'altre ha de fer ser­vir allò que té el pri­mer. El pro­blema de la trans­ferència és que hi ha oferta, pot­ser poc pro­fes­si­o­na­lit­zada, però no hi ha demanda.

Posaré un exem­ple. Hi ha un magnífic pro­grama de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya, el Doc­to­rat Indus­trial, que pretén que es for­min doc­tors a les empre­ses. El pro­grama és modest, es va pen­sar d'arri­bar a uns 200 ajuts simul­ta­nis. Els ajusts són subs­tan­ci­als i si l'empresa té interès a tenir doc­tors li surt molt a compte aco­llir-s'hi. El punt fluix del pro­grama és que no hi ha empre­ses a Cata­lu­nya per absor­bir aquest reduït nom­bre de doc­tors en for­mació.

Quan bus­quem les posi­ci­ons de les empre­ses cata­la­nes en els rànquings mun­di­als, quan­tes tro­bem entre les 200 empre­ses més grans? Cap. Entre les 100 empre­ses més inno­va­do­res del món tro­bem Gri­fols, poca cosa és una empresa en tot Cata­lu­nya. Seria injust dir que la inno­vació només depèn de les grans empre­ses, però els indi­ca­dors euro­peus d'inno­vació situen Cata­lu­nya en una posició dolenta.

Pres­su­pos­tos molt bai­xos.

Tenim un gravíssim pro­blema si volem ser algú en l'eco­no­mia del conei­xe­ment. Les uni­ver­si­tats tenim pres­su­pos­tos molt bai­xos i se'ns ha pres­si­o­nat massa, segu­ra­ment per­drem posi­ci­ons. Alhora l'empresa no té múscul i és incapaç d'apor­tar inno­vació. Peti­tes empre­ses, mol­tes sor­gi­des de la recerca, inno­ven i creen nous pro­duc­tes, però en molts casos són adqui­rits per empre­ses estran­ge­res potents. Creem conei­xe­ment, l'expor­tem, però no reper­cu­teix subs­tan­ci­al­ment en el país.

Igual­ment for­mem bons pro­fes­si­o­nals i també inves­ti­ga­dors alta­ment pre­pa­rats que enviem a l'exte­rior. Finan­cem l'estat del benes­tar dels països més com­pe­ti­tius i inno­va­dors.

Tot això reque­reix reflexió i pla d'acció, seguint el model d'altres països, seria desit­ja­ble que el nou govern dis­posi d'un depar­ta­ment d'Uni­ver­si­tats, Recerca i Inno­vació. És neces­sari ali­near tots els actors. És obli­gació del govern crear les con­di­ci­ons per acon­se­guir que la inno­vació entri en el sec­tor pro­duc­tiu.

Els vuit rànquings clau

Els vuit rànquings clau: l'ARWU (Academic Ranking of World Universities, també conegut com el rànquing de Xangai), el QS-WUR (World University Ranking, realitzat per la consultora britànica Quacquarelli Symonds), el THE (Times Higher Education, rànquing del suplement universitari del periòdic britànic The Times), el BGU-USN (Best Global Universities, produït des dels Estats Units d'Amèrica per US News & World Report), el CWUR (llistat de la consultora d'Aràbia Saudita Center for World University Rankings), el CWTS (conegut com a rànquing de Leiden, el produeix el Centre for Science and Technology Studies del Països Baixos; s'ofereix el rànquing d'impacte de la producció científica), el NTU (National Taiwan University Ranking, conegut popularment com el rànquing de Taiwan i antigament per la sigla del seu consell educatiu - HEEACT) i l'URAP (University Ranking by Academic Performance, que produeix laboratori del mateix nom establert al METU Informatics Institute de Turquia).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.