Opinió

El compliment normatiu i la prevenció

En els últims temps hem assis­tit a nom­bro­sos casos de cor­rupció, frau i apro­fi­ta­ment de situ­a­ci­ons avan­tat­jo­ses rea­lit­za­des a través de soci­e­tats. No obs­tant això, poques vega­des hem vist la sanció d'aques­tes actu­a­ci­ons, ja que les per­so­nes s'ama­guen dar­rere d'estruc­tu­res societàries per elu­dir la seva res­pon­sa­bi­li­tat. En un camp en què el dret de soci­e­tat i el dret penal con­flu­ei­xen, el sis­tema legis­la­tiu ha introduït recent­ment nom­bro­sos can­vis encar­ri­lats a asse­gu­rar la trans­parència i el bon govern de les empre­ses i cor­po­ra­ci­ons per tal d'evi­tar que aques­tes siguin uti­lit­za­des com a ins­tru­ments per come­tre fraus. Aquests can­vis han que­dat reflec­tits dar­re­ra­ment en la llei orgànica 1/2015, de 30 de març, per la qual es modi­fica el Codi Penal així com la llei de soci­e­tats de capi­tal.

D'una banda, la legis­lació mer­can­til ha imple­men­tat mesu­res per als admi­nis­tra­dors i els socis i/o acci­o­nis­tes de les soci­e­tats regu­lant de forma més extensa la diligència deguda i lle­ial­tat dels admi­nis­tra­dors vers la soci­e­tats i els socis. Així, el Codi Penal ha introduït la res­pon­sa­bi­li­tat penal de la per­sona jurídica (i aquí la nove­tat) pels actes cri­mi­nals come­sos en el seu bene­fici per admi­nis­tra­dors, direc­tius i emple­ats. La norma fa res­pon­sa­ble la soci­e­tat inclo­ent, no només els admi­nis­tra­dors com a màxims res­pon­sa­bles, sinó que també estén la res­pon­sa­bi­li­tat de l'empresa als supòsits en què els emple­ats (sense dis­tin­gir la seva cate­go­ria) han comès acti­vi­tats frau­du­len­tes.

Ara bé, es pre­veu l'exempció o ate­nu­ació de la res­pon­sa­bi­li­tat per a aque­lles empre­ses que hagin imple­men­tat plans de pre­venció de delic­tes per garan­tir el bon fun­ci­o­na­ment dels sis­te­mes cor­po­ra­tius, i és aquí on entra en escena la pràctica del com­pli­ment nor­ma­tiu. La nova dis­po­sició legal reco­mana la imple­men­tació d'aquests models de pre­venció (cone­guts com a meca­nis­mes de com­pli­ment nor­ma­tiu o legal com­pli­ance) perquè les soci­e­tats puguin bene­fi­ciar-se de l'ate­nu­ació o exempció de les penes en cas de comissió de delic­tes per part dels seus direc­tius o emple­ats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.