Opinió

El compliment normatiu i la prevenció

En els últims temps hem assistit a nombrosos casos de corrupció, frau i aprofitament de situacions avantatjoses realitzades a través de societats. No obstant això, poques vegades hem vist la sanció d'aquestes actuacions, ja que les persones s'amaguen darrere d'estructures societàries per eludir la seva responsabilitat. En un camp en què el dret de societat i el dret penal conflueixen, el sistema legislatiu ha introduït recentment nombrosos canvis encarrilats a assegurar la transparència i el bon govern de les empreses i corporacions per tal d'evitar que aquestes siguin utilitzades com a instruments per cometre fraus. Aquests canvis han quedat reflectits darrerament en la llei orgànica 1/2015, de 30 de març, per la qual es modifica el Codi Penal així com la llei de societats de capital.

D'una banda, la legislació mercantil ha implementat mesures per als administradors i els socis i/o accionistes de les societats regulant de forma més extensa la diligència deguda i lleialtat dels administradors vers la societats i els socis. Així, el Codi Penal ha introduït la responsabilitat penal de la persona jurídica (i aquí la novetat) pels actes criminals comesos en el seu benefici per administradors, directius i empleats. La norma fa responsable la societat incloent, no només els administradors com a màxims responsables, sinó que també estén la responsabilitat de l'empresa als supòsits en què els empleats (sense distingir la seva categoria) han comès activitats fraudulentes.

Ara bé, es preveu l'exempció o atenuació de la responsabilitat per a aquelles empreses que hagin implementat plans de prevenció de delictes per garantir el bon funcionament dels sistemes corporatius, i és aquí on entra en escena la pràctica del compliment normatiu. La nova disposició legal recomana la implementació d'aquests models de prevenció (coneguts com a mecanismes de compliment normatiu o legal compliance) perquè les societats puguin beneficiar-se de l'atenuació o exempció de les penes en cas de comissió de delictes per part dels seus directius o empleats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.