Empreses

Anar més enllà de la subvenció

La consultora social MACS treballa en el finançament de l'emprenedoria social

Vol desenvolupar el microcrèdit tant a l'àmbit local com globalment

La consultora social MACS, fundada el 2008, omple un buit, com diu el seu fundador, Marcel Abbad: “La nostra idea és cobrir un servei no resolt, que és assessorar empresarialment, amb un sentit de sostenibilitat, accions acostumades a la subvenció.” Així doncs, millorar el model de gestió del tercer sector.

A redós de la llarga experiència que ha acumulat al llarg dels anys en el terreny de les microfinances Marcel Abbad, durant aquests anys MACS ha impulsat la cerca de fons per desenvolupar programes de microcrèdits: a casa nostra, “assessorant diverses fins a una dotzena de caixes d'Espanya, just abans que la reforma del sector financer les fes desaparèixer”, cosa que va suposar, com recalca, que a Espanya l'activitat de microcrèdit quedés molt reduïda, gairebé limitada a Microbank o Acció Solidària Contra l'Atur (ASCA), a l'inrevés del que passa a Europa, on les microfinances no les monopolitzen les entitats creditícies i que, de l'any 2000 ençà, estan registrant una gran progressió. MACS també ha traslladat la seva activitat arreu, a Llatinoamèrica i a Àfrica. Justament, MACS va començar a ser visible com a consultora experta en microfinances a Bolívia, on l'encàrrec de fer un diagnòstic per solucionar un problema de morositat en un programa de microcrèdit va posar-la en contacte amb una agència publicoprivada de microfinances de Bolívia, l'Instituto de Políticas para la Microempresa, “i això va fer un efecte far a altres països de l'àrea llatinoamericana”.

Habilitats.

A Àfrica, MACS ha treballat en programes que han reeixit a Níger o a Senegal, on per encàrrec de la fundació Magdala es va tirar endavant un programa de microfinances a la ciutat de Saint Louis. A través d'aquest cas, Marcel Abbad ens explica que les microfinances són tot un art: “Cal tenir una clara habilitat negociadora perquè sigui viable un programa de microcrèdits, que no tingui enemics. Has de pensar que a la comunitat on arribes, ja hi ha algú que presta diners, i el que has de fer és seduir-lo perquè col·labori amb tu d'alguna manera”. No menys important és el factor seguretat, cosa que sovint obliga a treballar amb pagarés a les comunitats locals, com ha estat el cas d'una experiència que s'ha dut a terme al Paraguai. Com diu Marcel Abbad, “tenim una gran motivació per materialitzar projectes als països del sud, perquè aquí qualsevol els pot fer”.

MACS, que factura a l'any 130.000 euros, també assessora l'empresa que vol ser activa en responsabilitat social corporativa (RSC). Com diu, “quan ens proposen fer una acció social, nosaltres baixem la idea a la realitat i el que fem és posar en contacte empreses amb entitats del Tercer Sector”. En aquest sentit, el fundador de MACS considera que un tret que diferencia clarament la consultora de les altres del seu sector és que “a d'altres consultores potser els costa més passar de l'acadèmia, la teoria, a la realitat tangible.” Un exemple de companyia que ha demanat els serveis de MACS podria ser la centenària empresa d'il·luminació SECE.

Així mateix, MACS també es pot encarregar de posar en marxa programes de voluntariat al si de les empreses. Una altra línia de treball de MACS és el suport a futurs emprenedors: “Ho fem en tres fases: en la primera diagnostiquem si la persona reuneix condicions i és prou consistent; en la segona, si trobem que l'aspirant a empresari encara no presenta prou solidesa, hi desenvolupem les habilitats necessàries; i, en la tercera, observem la viabilitat del projecte i treballem el finançament amb el suport d'una agenda de particulars que hi volen col·laborar”. S'ha de dir que els candidats a què presta el seu suport la consultora social sovint són persones que, per trobar-se en situacions de risc d'exclusió, difícilment podrien trobar altres vies per aixecar el seu projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Anar més enllà de la subvenció

Publicat a