Empreses

Med Playa sondeja hotels independents per incorporar-ne

La cadena gironina, que té setze establiments a la costa, tretze dels quals en propietat, aposta ara per la gestió

La cadena hote­lera Med Playa, amb setze esta­bli­ments, tretze dels quals en pro­pi­e­tat, vol créixer com a ges­tora d'hotels ali­ens i ja tre­ba­lla amb l'objec­tiu d'incor­po­rar-ne alguns aquest 2016. El seu direc­tor gene­ral, Agustí Codina, avança que man­te­nen con­ver­ses amb dife­rents pro­pi­e­ta­ris que espe­ren que cris­tal·lit­zin. Tan­ma­teix, i mal­grat que encara hi ha en el mer­cat un bon assor­ti­ment d'hotels inde­pen­dents que cons­ti­tu­ei­xen una opor­tu­ni­tat, Codina reco­neix les difi­cul­tats de tro­bar pro­ducte ade­quat en el mer­cat: hotels moderns en llocs amb garan­ties de cli­en­tela. Per això es mos­tren oberts a explo­rar noves fron­te­res com ara l'hotel urbà.

Med Playa va néixer a finals del sei­xanta i ràpida­ment es va espe­ci­a­lit­zar en els esta­bli­ments de tres i qua­tre estre­lles situ­ats al lito­ral (Costa Brava, Salou, Beni­dorm i Costa del Sol). Durant molts anys hi havia una gran diferència entre la forma de ges­ti­o­nar aquests esta­bli­ments i els urbans, pel tipus de cli­en­tela. Però ja no és tant així perquè les ciu­tats s'han con­ver­tit en grans pols de turisme de vacan­ces, segons diu el direc­tor gene­ral de Med Playa. Bar­ce­lona, Madrid, Bil­bao i Sevi­lla estan en el punt de mira de la cadena giro­nina, que no amaga el desig de pene­trar a la capi­tal cata­lana.

Actu­al­ment, Med Playa té dos hotels i dos apar­ta­ments a la Costa Brava (1.371 pla­ces), dos hotels més a Salou (1.550), qua­tre a Beni­dorm (2.408), cinc a la Costa del Sol (2.328) i un a Bulgària (431). En total, una capa­ci­tat per a prop de 8.100 per­so­nes. D'aquests esta­bli­ments, la cadena ha ampliat recent­ment la par­ti­ci­pació que tenia al Fla­mingo Oasis, de Beni­dorm, i al Bella Vista de Sine­mo­rets (Bulgària), pas­sant del 25% al 100%. L'ope­ració ha repre­sen­tat una inversió de 20 mili­ons d'euros, que s'ha fet amb endeu­ta­ment.

Thom­son i TUI.

Aquesta com­pra, en un moment en què la cadena està en la dinàmica d'explo­tar sense assu­mir-ne la pro­pi­e­tat, es jus­ti­fica per la fi d'un pro­jecte que Med Playa i l'ope­ra­dor turístic britànic Thom­son, veterà soci estratègic de la cadena, van sig­nar el 2000 per fer hotels con­jun­ta­ment. Només es van fer aquests dos perquè a finals d'aquell any, Thom­son va ser adqui­rit pel colós ale­many del turisme TUI, que ara ha deci­dit reti­rar-se. En canvi TUI sí que ha pro­po­sat a Med Playa incor­po­rar esta­bli­ments de la cadena al seu segell Sen­si­mar, un pro­ducte de comer­ci­a­lit­zació exclu­siva de l'ope­ra­dora amb el qual vol plan­tar cara a la inter­me­di­ació online. L'hotel Rivi­era de Benalmádena ha entrat dins d'aquest segell per un període ini­cial de tres anys.

Cal pen­sar que encara avui dia el 55% de les ven­des de la com­pa­nyia cata­lana es fan a través de l'ope­ració turística clàssica. Codina recorda que quan el seu pare -Narcís Codina, avui dia pre­si­dent- amb altres socis va mun­tar l'empresa, el 100% de la con­trac­tació s'efec­tu­ava a través de grans ope­ra­dors euro­peus, sobre­tot britànics (encara la mei­tat dels cli­ents són d'aquesta naci­o­na­li­tat). “Era un mer­cat de demanda i no hi havia alter­na­ti­ves per por­tar turis­tes”, diu. Això can­via amb la irrupció del canal d'Inter­net i els vols de baix cost, que alte­ren les regles.

Agustí Codina, que es va incor­po­rar a la direcció el 1995, pensa que l'aposta que en aquell moment van fer per la tec­no­lo­gia els ha permès tenir una gran palanca com­pe­ti­tiva en l'actu­a­li­tat: “Ha donat gran soli­desa a la gestió i ha faci­li­tat la con­nec­ti­vi­tat amb tots els agents de ven­des en línia i la venda de la web pròpia.” Codina explica a tall d'exem­ple que el col·lapse del turisme rus a la Costa Dau­rada no els ha afec­tat tant perquè van acti­var els res­sorts de comer­ci­a­lit­zació per suplir-lo amb altres mer­cats.

Med Playa va fac­tu­rar 79,2 mili­ons d'euros el 2015 inclo­ent-hi les par­ti­ci­pa­des, 13 més que el 2014, dels qual nou són atribuïbles a l'ope­ració d'adqui­sició del 100% dels dos hotels.

El fundador Narcís Codina era tècnic d'Hisenda fins que el món hoteler el va seduir. Va arribar a tenir 40 hotels, però el context econòmic de finals dels 80 el va forçar a vendre'n bona part. El grup té 1.368 treballadors de mitjana anual (amb puntes de 1.635). Destina 100.000 euros a formació.
Facturació
79,2 M€
Treballadors
1.368
Any de fundació
1967
La naturalesa d'una decisió

Optimitzar l'estructura del negoci

Tenir una cartera d'hotels més ben assortida ha de permetre treure el màxim rendiment a l'estructura del grup, “que és cara de mantenir”, apunta Agustí Codina. Als recursos destinats a la gestió i comercialització, cal sumar-hi els d'altres empreses auxiliars de Med Playa que actuen com a proveïdores dels hotels de la cadena però també d'altres. Destaca Quickchef, una firma de restauració que elabora menjar per als hotels i que ara ampliarà el seu perímetre d'actuació a altres àmbits com els restaurants (va facturar 3 milions el 2015); Lavandería Hotelera Andalusa és una bugaderia situada a Archidona, Màlaga, que té unes vendes de 2,5 milions; finalment, Viajes Holidays in Spain és una agència en línia de viatges majorista i al detall. El grup també té una societat que explota restaurants franquiciats de Foster's (2,5 milions).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Med Playa sondeja hotels independents per incorporar-ne

Publicat a