Política

Rajoy celebra l'avançament de les eleccions a Catalunya

El president espanyol va censurar que s'avancessin el 27-S però ara en lloa la repetició perquè així es desfà la majoria independentista

Ofereix de nou un acord al PSOE i C's i “sense línies vermelles”

L'anunci de convocatòria de les eleccions del 27-S amb un accent plebiscitari va agafar Mariano Rajoy a La Palma del Condado (Huelva). “El president de la Generalitat té el dret de fer-ho, però aquestes eleccions no tocaven ara perquè els mandats són de quatre anys i és la segona vegada en molt poc temps que s'avancen, a més de l'intent de referèndum il·legal del 9-N”, va censurar Rajoy el 4 d'agost lamentant la inestabilitat. El dia després que Catalunya ja vegi a l'horitzó un nou avançament electoral per al 6 de març, però, el president espanyol sorprenia ahir amb un gir argumental i aquest cop, el tercer després del segon que ell no volia, va celebrar que s'anticipin perquè el Parlament desfà així l'actual majoria independentista. “És el segon millor que pot passar. Sincerament no hi veig altra sortida”, va dir en declaracions a la Cope.

Precipitar les eleccions no s'adiu amb el tarannà de Rajoy, que ha espremut tant la seva legislatura a La Moncloa que fins i tot ha gosat esdevenir el primer president espanyol de la democràcia que aprova cinc pressupostos, tot i que el mandat és de quatre anys. Segons el president espanyol en funcions, “el millor seria que Artur Mas abandonés els plantejaments independentistes”, però com que ell es va respondre a si mateix que el que acabava de dir “no sembla possible”, aplaudeix la repetició de les eleccions catalanes. “Ja sé que hi ha hagut eleccions el 2010, el 2012, el 20115 i tindria gràcia que ara n'hi hagués el 16, però aquesta és la dinàmica en la qual alguns han introduït el funcionament institucional de Catalunya”, va relatar.

En una ciutat com Madrid, que encara viu amb el record del tamayazo que va permetre a Esperanza Aguirre poder repetir les eleccions que havia perdut gràcies a dos trànsfugues del PSOE i conquistar a posteriori la comunitat de Madrid, a Rajoy se li va preguntar si espera una jugada d'última hora per investir Mas. “Piruetes de li trec dos diputats a un o li'n trec tres a un altre, això ja seria liquidar una mica el normal funcionament de les institucions democràtiques i, per descomptat, donar una bufetada a la voluntat dels ciutadans”, es va aventurar a dir. Si el 6 de març hi ha una nova cita a les urnes, Rajoy consideraria “una mala notícia” que en sortís un govern d'ERC, “però és que en l'actual situació ni tan sols hi ha govern” i en l'últim mandat ha causat “molts problemes a Espanya” un govern de CDC.

Enèsim no del PSOE

Si a Catalunya celebra que les urnes desfacin la majoria de JxSí i la CUP i obrin nou joc, a Espanya, en canvi, Rajoy es continua veient com el màxim aspirant a repetir a La Moncloa, tot i tenir només 119 escons (122 amb l'expulsat Gómez de la Serna, dos d'UPN i el de Foro Astúries) i necessitar com a mínim l'abstenció del PSOE (90). Després de quatre anys de majoria absoluta en què el govern del PP ha aprovat totes les grans lleis en solitari, Rajoy va oferir de nou al PSOE i Ciutadans un gran acord –“amb el suport de més de 200 diputats”– per fer realitat “algunes de les grans reformes que necessita Espanya i que quedarien per molt de temps”. “Els tres compartim allò fonamental: la unitat d'Espanya, la defensa de la sobirania nacional i la igualtat dels espanyols”, va jutjar en comparació amb una alternativa PSOE-Podem, que seria “molt negativa” i portaria “inestabilitat”. En l'intent d'estovar la negativa del PSOE, Rajoy va dir: “No tinc línies vermelles.” Al PSOE, Antonio Hernando insta Rajoy a “abandonar els somnis” i reitera per enèsim cop la negativa a facilitar-li una reelecció a La Moncloa.

LES FRASES

Un govern d'ERC seria una mala notícia, però ara no hi ha govern i últimament un govern de CDC ha causat problemes
Al PP, el PSOE i C's ens uneix allò fonamental: la unitat d'Espanya i la igualtat de tots els espanyols
Mariano Rajoy
president espanyol en funcions

Ciutadans ofereix un president temporal del Congrés

Enmig de la fredor entre el PSOE i el PP, que amenaça de bloquejar la legislatura des de la constitució del Congrés, Ciutadans va obrir el joc ahir amb una proposta inèdita: consensuar un president de la cambra baixa “temporal” a l'espera de saber qui serà investit president espanyol.

L'oferta la va formalitzar Miguel Gutiérrez, l'encarregat de C's en aquesta negociació parlamentària, després de recollir l'acta de nou diputat junt amb Patricia Reyes i Fernando Maura, exeurodiputat d'UPD. A diferència de Rajoy, que ahir va reclamar de nou per al PP tant la presidència del Congrés com La Moncloa, C's aposta per un president de la cambra baixa que no sigui del partit que governa. El Congrés es constitueix el 13 de gener, abans de saber qui presideix el govern o si caldrà repetir les eleccions, i així C's permet que el president de la cambra pugui ser revisable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.