Opinió

Teniu canvi de 500?

No hem d'oblidar que el bitllet de 500 euros és l'equivalent a l'antic bitllet de 1.000 marcs que circulava a Alemanya abans de l'adopció de l'euro

No és la pri­mera vegada que es pro­posa reti­rar de la cir­cu­lació els bit­llets de 500 euros, però sem­bla que aquest cop la mesura podria arri­bar a posar-se en pràctica, tenint en compte les decla­ra­ci­ons de les dar­re­res set­ma­nes tant per part dels res­pon­sa­bles de la Comissió Euro­pea com per mem­bres del Con­sell de Govern del Banc Cen­tral Euro­peu.

Els prin­ci­pals argu­ments que s'esgri­mei­xen per tal de pren­dre aquesta decisió estan rela­ci­o­nats amb el fet que aquests bit­llets no s'uti­lit­zen regu­lar­ment per fer paga­ments per part dels ciu­ta­dans sinó que són l'ins­tru­ment de paga­ment pre­fe­rit per part dels eva­sors fis­cals, de la delinqüència orga­nit­zada i dels ter­ro­ris­tes inter­na­ci­o­nals, un paper que fins la cre­ació de l'euro havia desen­vo­lu­pat en exclu­siva el bit­llet de 100 dòlars.

Les raons per les quals aquest mitjà de paga­ment és el pre­fe­rit pels col·lec­tius que duen a terme acti­vi­tats il·lícites en relació a altres mit­jans de paga­ments són òbvies, tal i com es pot obser­var a la taula: les transac­ci­ons són total­ment anònimes, no es poden ras­tre­jar, són irre­ver­si­bles i l'efec­tiu és accep­tat a tot arreu. L'únic incon­ve­ni­ent és que trans­por­tar grans quan­ti­tats de diners pot ser pesat degut a l'ele­vat pes i volum dels bit­llets. Per aquest motiu, els bit­llets de més valor nomi­nal són els pre­fe­rits pels delinqüents.

Tot i que no hi ha estu­dis científics que puguin demos­trar aquesta afir­mació de manera con­tun­dent, hi ha tot un seguit d'evidència anecdòtica que sí que apunta en aquesta direcció. Per exem­ple, quants de vostès els han fet ser­vir o ni tan sols els han arri­bat a veure? Un estudi del Banc Cen­tral Ale­many rea­lit­zat l'any 2011 afir­mava que només un 1% de la població ale­ma­nya, un dels països amb un major ús dels diners en efec­tiu com a mitjà de paga­ment, havia fet ser­vir els bit­llets de 500 euros alguna vegada a la seva vida. En canvi, en les ope­ra­ci­ons poli­ci­als con­tra orga­nit­za­ci­ons cri­mi­nals sem­pre apa­rei­xen de manera inva­ri­a­ble bit­llets de 500 euros.

És evi­dent que la reti­rada dels bit­llets de 500 no eli­mi­narà l'acti­vi­tat cri­mi­nal, però sí que farà més com­pli­cada la vida dels cri­mi­nals, tot i que està clar que es bus­ca­ran subs­ti­tuts de manera imme­di­ata (per exem­ple, els bit­llets de 200 o 100 euros). De fet, alguns països ja han introduït mesu­res ori­en­ta­des a posar difi­cul­tats a les per­so­nes que volen rea­lit­zar ope­ra­ci­ons amb grans quan­ti­tats d'efec­tiu sense que sigui neces­sari reti­rar els bit­llets. Per exem­ple, l'Estat espa­nyol va intro­duir l'any 2012 una mesura que limi­tava les com­pres en efec­tiu a un import de 2.500 euros. Una mesura simi­lar con­sis­tent a limi­tar a 5.000 euros s'està inten­tant intro­duir a Ale­ma­nya però troba una forta opo­sició per part, entre d'altres, del Banc Cen­tral Ale­many. No hem d'obli­dar que el bit­llet de 500 euros és l'equi­va­lent a l'antic bit­llet de 1.000 marcs que cir­cu­lava a Ale­ma­nya abans de l'adopció de l'euro i altres cinc països de la zona euro tenien bit­llets equi­va­lents a imports entre els 200 i els 500 euros (Àustria, Bèlgica, Holanda, Itàlia i Luxem­burg). En canvi, en el cas de l'Estat espa­nyol, el bit­llet de major valor era el de 10.000 pes­se­tes (uns 60 euros per als lec­tors més joves).

Pèrdua de pri­va­ci­tat.

A banda de la com­ple­xi­tat tècnica del procés de reti­rada dels bit­llets en cir­cu­lació, el prin­ci­pal argu­ment esgri­mit pels opo­si­tors a la mesura és la pos­si­ble pèrdua de pri­va­ci­tat deri­vada d'haver de fer ser­vir sis­te­mes de paga­ments alter­na­tius (bàsica­ment tar­ge­tes de dèbit/crèdit o trans­ferències bancàries). Aquest no és un tema menor. Tot i que la mit­jana de tar­ge­tes bancàries per habi­tant és d'1,8 per habi­tant, Ale­ma­nya és un dels països del món on menys s'uti­lit­zen: menys del 20% de les transac­ci­ons, quan al con­junt de la Unió Euro­pea aquesta pro­porció s'apropa al 50%.

El fet que els tipus d'interès esti­guin a nivells tan bai­xos i la pers­pec­tiva que puguin arri­bar a ser nega­tius també fa des­con­fiar de la mesura a aquells que pre­ve­uen que hau­ran de guar­dar els seus estal­vis sota el matalàs. Veu­rem quina de les dues posi­ci­ons s'acaba impo­sant però, per si de cas, no per­din l'opor­tu­ni­tat de veure de prop algun bit­llet de 500.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.