Gran angular

L'avaluació pública no reïx

El seguiment de les polítiques públiques és una garantia d'eficiència i transparència que té molt de camí per recórrer

Catalunya és l'única de tot l'Estat que té un òrgan d'avaluació

L'ava­lu­ació de polítiques públi­ques encara és una pràctica poc esta­blerta, lle­vat de l'àmbit de les infra­es­truc­tu­res i dels fàrmacs.

Tan­ma­teix, Cata­lu­nya és l'avan­tat­jada de la classe en aquesta matèria, ja que ara com ara és l'únic ter­ri­tori de tot l'Estat que té un òrgan d'ava­lu­ació propi. Es tracta de l'Ins­ti­tut d'Ava­lu­ació de Polítiques Públi­ques, (Iva­lua) un con­sorci públic cons­tituït per la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya, a través del Depar­ta­ment de la Vice­pre­sidència i d'Eco­no­mia i Hisenda, la Dipu­tació de Bar­ce­lona, la Uni­ver­si­tat Pom­peu Fabra, el Con­sell Interu­ni­ver­si­tari de Cata­lu­nya i el Con­sell de Tre­ball Econòmic i Social de Cata­lu­nya.

L'Ins­ti­tut va començar a fun­ci­o­nar l'any 2008 per pro­moure l'ava­lu­ació de polítiques públi­ques i de pro­gra­mes del ter­cer sec­tor social. La seva tasca té uns objec­tius tan llo­a­bles com el de millo­rar l'efec­ti­vi­tat, l'eficiència i la trans­parència dels pro­gra­mes públics.

Des de lla­vors, la presa de consciència de la importància de l'ava­lu­ació de polítiques publi­ques ha avançat ràpida­ment. Ara bé, encara hi ha molt de camí per recórrer segons evi­den­cia Álvaro Choi, pro­fes­sor de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona i mem­bre de l'ins­ti­tut d'Eco­no­mia de Bar­ce­lona, en el seu informe L'ava­lu­ació econòmica de la Llei d'edu­cació de Cata­lu­nya: una ava­lu­ació de l'ava­lu­ació.

El direc­tor d'Iva­lua, Marc Bala­guer, explica que el prin­ci­pal pro­blema amb què es tro­ben és que sovint l'ava­lu­a­dor fa més tasca de metge forense que d'un pres­crip­tor de fórmu­les magis­trals perquè les polítiques publi­ques tin­guin un dis­seny i una posada en pràctica d'èxit. I no només això. “Malau­ra­da­ment, la majo­ria de les polítiques públi­ques no fan ava­lu­ació de neces­si­tats”, afe­geix Bala­guer. Per tant, molts pro­gra­mes públics ja nei­xen amb un pres­su­post que no s'ajusta a les neces­si­tats reals de l'actu­ació, o direc­ta­ment estan dis­se­nyats en els con­di­ci­o­nants d'altres temps. Per tant, per­den eficiència i, con­següent­ment, hi ha un mal­ba­ra­ta­ment de recur­sos públics.

Per con­fiar més en l'ava­lu­ació de les polítiques públi­ques els experts con­si­de­ren que pri­mer fan falta can­vis polítics i després orga­nit­za­tius de les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques, perquè incor­po­rin aquesta pràctica com un dels ele­ments ini­ci­als en qual­se­vol pro­grama o política pública. “Cal una dis­po­sició de tot­hom per a acon­se­guir-ho”, explica Fede­rico Todesc­hini, un dels ana­lis­tes d'Iva­lua.

L'experiència als països més avançats en la matèria demos­tra que la cre­ació d'una cul­tura de l'ava­lu­ació no és imme­di­ata. El pas més impor­tant en aquest camí serà pos­si­ble­ment l'aban­do­na­ment de la con­cepció de l'ava­lu­ació com a tràmit admi­nis­tra­tiu o ins­tru­ment de càstig i la com­prensió que l'ava­lu­ació cons­ti­tu­eix una opor­tu­ni­tat per assig­nar millor els recur­sos, apren­dre dels encerts i, sobre­tot, no repe­tir errors.

Així mateix, Bala­guer con­si­dera que l'ava­lu­ació s'ha d'enten­dre com un procés evo­lu­tiu, en tres fases, el del dis­seny de la política pública, la imple­men­tació i l'impacte. En canvi, sovint, es fa ava­lu­ació d'una de les tres, que en deixa a mit­ges les capa­ci­tats de millora. Per això, Iva­lu­aha de fer una tasca de for­mi­gueta, difon­dre i pro­moure les excel·lències de l'ava­lu­ació en dife­rents fronts.

Anu­al­ment, rea­lit­zen entre 8 i 9 ava­lu­a­ci­ons, en àmbits que tenen una pro­jecció social com l'ocu­pació, els ser­veis soci­als, l'habi­tatge, pobresa energètica i empresa, majo­ritària­ment en el sec­tor públic, però també n'han fet per al sec­tor pri­vat com una ava­lu­ació sobre pobresa per a Aigües de Bar­ce­lona. Sobre­tot, aques­tes ava­lu­a­ci­ons es publi­quen i fins i tot se'n fan docu­ments pràctics per dis­tri­buir entre diver­sos agents.

DIFUSIÓ.

A més a més, orga­nit­zen for­ma­ci­ons per asse­gu­rar la difusió pública de les ava­lu­a­ci­ons adap­tats a dife­rents públics per pro­moure el debat sobre els resul­tats asso­lits i de les con­seqüències que se'n puguin deri­var. Per tant, posen en marxa semi­na­ris de pre­sen­tació pública i debat de les ava­lu­a­ci­ons, com ara un de difusió de l'ava­lu­ació dels plans d'ocu­pació 2005–2007 així com un acte de difusió de l'informe 2012-2015, 3 anys del Fons de Soli­da­ri­tat d'Aigües de Bar­ce­lona.

El con­sorci, ara com ara, té un equip de cinc ana­lis­tes i una xarxa de col·labo­ra­dors del món uni­ver­si­tari.

Els països referents

Els països escandinaus i els anglosaxons han estat tradicionalment on més han implantat l'avaluació de les seves polítiques públiques.

Aquesta és una acció habitual assumida per polítics, tècnics i ciutadans en general. Ara bé, en tots dos grup de països s'hi ha assumit aquesta pràctica per motius diferents.

En el cas dels escandinaus, s'interpreta com una eina de bon govern, les seves organitzacions treballen amb unes altes exigències de transparència i l'avaluació ho garanteix.

En el cas dels anglosaxons, hi ha més tradició d'avaluar les polítiques públiques, com una eina de fiscalització, doncs es fa més seguiment de les decisions que prenen les administracions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.