Eines

Els hàbitats també són del PIB

Més d'un centenar de professionals de la conservació impulsen un pla per valorar el patrimoni natural

El problema és que el sistema no valora les externalitats de la natura
Cal oferir incentius fiscals al propietari que protegeix l'entorn

El patri­moni natu­ral de Cata­lu­nya ha vis­cut uns dar­rers anys ben gal­do­sos, amb reta­lla­des pres­su­postàries que han supo­sat una reducció de fins a un 60% en les polítiques des­ti­na­des a la seva pre­ser­vació -entre un 30% i un 40% en la dotació dels espais natu­rals–. Un menys­te­ni­ment que ha impul­sat un cen­te­nar de pro­fes­si­o­nals experts en matèria de con­ser­vació del medi a pro­po­sar un gran pla d'acció en què es plan­teja crear noves estruc­tu­res orga­nit­za­ti­ves, reno­var el marc legal, pla­ni­fi­car els espais natu­rals i valo­rar el patri­moni natu­ral, tot reforçant-ne el finançament.

Un pri­mer pas, com insis­tei­xen els pro­mo­tors d'aquesta ini­ci­a­tiva, és fer avi­nent a la glo­ba­li­tat de la soci­e­tat que el nos­tre patri­moni també es pot sot­me­tre a una comp­ta­bi­li­tat en euros, que hau­ria de sumar en el PIB. Segons dades refe­ri­des a Cata­lu­nya de l'informe EME de Fun­dación Bio­di­ver­si­dad, el valor econòmic dels ser­veis dels eco­sis­te­mes puja a 994.000 mili­ons d'euros per any, des­glos­sats en 547.000 mili­ons en ser­veis d'abas­ta­ment (matèries pri­me­res, aigua, recur­sos natu­rals); 253.000 mili­ons en ser­veis de regu­lació (fun­ci­ons i pro­ces­sos ecològics, pol·linit­zació, depu­ració natu­ral de l'aigua, etc.) i ser­veis cul­tu­rals i soci­als (valors imma­te­ri­als, recre­a­tius, pai­satgístics). Per posar-ho en con­text, val a dir que el PIB de Cata­lu­nya és de 204.666 mili­ons, gai­rebé cinc vega­des menys que el valor dels seus actius de natura.

Tan­ma­teix, com asse­nyala un dels pro­mo­tors del pla, Josep Maria Malla­rach, pro­fes­sor de patri­moni natu­ral i ava­lu­ació de polítiques ambi­en­tals, “el pro­blema de fons és que encara estem regits per un sis­tema econòmic que no valora les exter­na­li­tats de la natura, i cal posar preu al patri­moni, fer una comp­ta­bi­li­tat ambi­en­tal com ja es fa a països com Noru­ega”. I no val a badar, com asse­nyala Santi Pérez Segú, mem­bre de la comissió ges­tora i tècnic del ser­vei de Pla­ni­fi­cació de l'Entorn Natu­ral del Depar­ta­ment de Ter­ri­tori i Sos­te­ni­bi­li­tat: “La pèrdua de bio­di­ver­si­tat a Europa és d'un 6% anual, cosa que a Cata­lu­nya es pot comp­ta­bi­lit­zar en 6.000 mili­ons.”

El docu­ment del pla, en el seu apar­tat econòmic, demana avançar en una estratègia de finançament que com­bini l'apor­tació de l'admi­nis­tració amb nous ins­tru­ments fis­cals i més par­ti­ci­pació en el finançament comu­ni­tari, entre altres. Així mateix, hom parla d'adop­tar mesu­res de fis­ca­li­tat ambi­en­tal i apli­car cri­te­ris de dis­tri­bució de recur­sos públics en funció dels bene­fi­cis i ser­veis eco­sistèmics pres­tats. Com explica Malla­rach, “ha de pre­val­dre el prin­cipi que qui des­tru­eix patri­moni natu­ral, que pagui, i fixar figu­res com gra­var l'acti­vi­tat immo­biliària per com­prar espais natu­rals, com es fa a França”, o, com diu Pérez, “ofe­rir incen­tius fis­cals per als pro­pi­e­ta­ris que es com­pro­me­tin a con­ser­var patri­moni natu­ral, i per això el camí pot ser poten­ciar la figura de custòdia del ter­ri­tori”. Al pla també es posa el focus en una figura com és el banc d'hàbitats, en què qual­se­vol actu­ació urbanística sobre el ter­ri­tori que pre­su­mi­ble­ment pugui mal­me­tre el medi, es com­pensi amb altres acci­ons que puguin con­tri­buir a la recu­pe­ració d'altres hàbitats. Afe­geix que en el finançament local, “els ajun­ta­ments hau­rien de per­ce­bre recur­sos públics en funció dels ser­veis ambi­en­tals que ofe­rei­xen”. Convé tenir una altra mirada sobre els hàbitats que ens envol­ten. Els nos­tres espais natu­rals pro­te­gits, com ha infor­mat l'Ins­ti­tut Cerdà, gene­ren 192 mili­ons d'euros de valor afe­git brut a l'any i creen 5.100 llocs de tre­ball, i poden esde­ve­nir una eina, per exem­ple, “del sis­tema de salut, tot pro­gra­mant visi­tes terapèuti­ques dels malalts als bos­cos, i així reduir cos­tos a la Segu­re­tat Social”.

Pel que fa al desen­vo­lu­pa­ment de l'agri­cul­tura, per a Santi Pérez, “el país hau­ria d'apro­fi­tar que ara la política agrària comuna (PAC) s'ori­enta cap al suport a la implan­tació de mesu­res agro­am­bi­en­tals i, per exem­ple, apos­tar per la rama­de­ria exten­siva en lloc de la inten­siva”. Una cosa tenen ben clara els pro­mo­tors del pla d'acció, i és que cal posar al dia i ampliar el marc jurídic i crear ens que el puguin des­ple­gar. A més de la reno­vació de lleis que han aca­bat esde­ve­nint obso­le­tes, com és el cas de la llei de patri­moni natu­ral, del 1985, cal­dria, com asse­nyala Malla­rach, “treure del calaix les direc­tius sobre con­nec­ti­vi­tat ecològica que el govern té des del 2006 i dis­se­nyar un veri­ta­ble pla de con­nec­ti­vi­tat ter­ri­to­rial, a més d'anar a un canvi de para­digma, per pas­sar de la infra­es­truc­tura grisa a la verda”. Així mateix, en el pla s'advoca per crear una Agència Cata­lana de Patri­moni Natu­ral “àgil, trans­pa­rent i amb capa­ci­tat de coor­di­nar tota l'admi­nis­tració”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.