Empreses

Vidal Grup canvia de patró

L'empresa badalonina llança John Berri amb la fita de construir una marca pròpia i controlar el negoci en vertical

La firma centenària té les franquícies
de Jack&Jones i
DC Shoes

Fac­tu­ració

20 M€

Tre­ba­lla­dors

200

Any de fun­dació

1892


Els 600 metres qua­drats de botiga a la ram­bla de Cata­lu­nya a tocar de la Dia­go­nal són la carta de pre­sen­tació de la con­vin­cent aposta que la cen­tenària Vidal Grup ha fet en el seu afany per cons­truir una marca de moda mas­cu­lina pròpia. John Berri és el resul­tat de cinc anys de lenta ges­tació durant la crisi per tenir-ho tot a punt en el moment de la recu­pe­ració, i també és fruit de la deter­mi­nació a can­viar el patró de crei­xe­ment d'una empresa que actu­al­ment obté el 70% de la fac­tu­ració de la gestió de franquícies ali­e­nes. “John Berri ha de ser la base del nos­tre futur”, explica Xavier Vidal, direc­tor gene­ral de l'empresa bada­lo­nina.

Xavier Vidal i el seu germà Josep repre­sen­ten la cin­quena gene­ració de la família fun­da­dora. D'ells va ser la idea d'aga­far les franquícies de les mar­ques de moda Jack&Jones i DC Shoes, que els han donat molt bon resul­tat. Amb les ober­tu­res de noves boti­gues pre­vis­tes per a aquest any, tan­ca­ran el 2016 amb 15 i 4 esta­bli­ments de cada marca, res­pec­ti­va­ment. Però també han tin­gut experiències nega­ti­ves, perquè alguns pro­pi­e­ta­ris de franquícies els van dei­xar a l'esta­cada després d'haver-hi fet inver­si­ons, i això els va fer refle­xi­o­nar: “Quan ets un fran­qui­ciat tot allò que cons­tru­ei­xes es pot per­dre ràpida­ment perquè al cap i a la fi no ets pro­pi­e­tari de la marca; amb John Berri volem evi­tar aques­tes inter­ferències”, diu Vidal.

El nou patró també res­pon a la volun­tat de con­tro­lar tota la cadena de valor, des del dis­seny de les col·lec­ci­ons, la selecció de la matèria pri­mera, fins a la fabri­cació i la comer­ci­a­lit­zació. Donar ver­ti­ca­li­tat al negoci vol dir estar pre­sent en els mar­ges que deixa cada part del procés, uns mar­ges que s'han fet cada vegada més estrets com a con­seqüència d'un mer­cat molt sen­si­ble al preu. La pro­ducció de les peces de roba no es fa direc­ta­ment sinó a par­tir d'una selecció de fabri­cants de Cata­lu­nya, Espa­nya i Europa, per aquest ordre, segons des­taca Xavier Vidal: “Fem un ras­treig cons­tant a la recerca dels millors espe­ci­a­lis­tes per a cada peça de roba i pri­o­rit­zem la pro­xi­mi­tat, per una qüestió de res­pon­sa­bi­li­tat vers la soci­e­tat; aquest país sols fun­ci­o­narà si hi ha un com­promís amb la feina”, comenta.

En els seus 124 anys de vida no és la pri­mera vegada que Vidal Grup intenta cons­truir una marca pròpia de moda. Cap als anys vui­tanta, Basic i Marc Crew van ser intents per fer una cadena de moda per a homes entre 18 i 30 anys. Es van obrir boti­gues a Fabra i Puig (Bar­ce­lona), Mollet del Vallès, Girona, Man­resa i l'Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat.

Amb John Berri, Vidal Grup rei­vin­dica una antiga ense­nya que un grup d'empre­sa­ris del tèxtil, entre els quals hi havia Vidal, van crear per fer pro­duc­tes en comú. Aquesta agru­pació va dei­xar d'exis­tir i ells es van que­dar la marca.

Tot i que asse­gu­ren que la botiga de la ram­bla de Cata­lu­nya està fun­ci­o­nant bé, la direcció de l'empresa es vol donar un ter­mini d'un any i mig per adop­tar noves deci­si­ons de crei­xe­ment. La posada en marxa de John Berri ha sig­ni­fi­cat una inversió d'un milió d'euros, que s'han finançat amb recur­sos pro­pis i, en part, externs. La intenció és que l'expansió no des­cansi sobre el palan­que­ja­ment: per això es vol anar a poc a poc. De fet, Vidal Grup tenia pen­sat obrir una segona botiga en un cen­tre comer­cial pro­jec­tat a Mallorca que final­ment no es farà.

Xavier Vidal explica que la prin­ci­pal opció de crei­xe­ment és a través de boti­gues pròpies, però no des­car­ten la franquícia i la comer­ci­a­lit­zació de la roba en esta­bli­ments mul­ti­marca.

Actu­al­ment el 30% de la fac­tu­ració del grup prové de les ven­des en esta­bli­ments mul­ti­marca de Vidal. L'emblemàtica botiga Selecta Vidal, situ­ada al car­rer del Mar, tota una ins­ti­tució a Bada­lona, és un exem­ple d'aquest model de negoci.

Vidal Grup té l'exclusiva de Jack&Jones a Girona, Lleida, Aragó i part de Barcelona. John Berri ha rebut el Premi Nacional a la Iniciativa Comercial de la Generalitat.

Boines i impermeables de pescadors

Els orígens de Vidal Grup es remunten a l'any 1892, en un moment en què Badalona era una localitat marinera d'uns 16.000 habitants. Els Vidal van obrir un petit comerç al carrer de la Pietat que oferia una mica de tot. Poc abans de la Guerra Civil, els avis de Xavier i Josep la van especialitzar en gorres i boines i van començar a confeccionar uns impermeables per als pescadors, fets de cotó impregnats amb oli de llinosa, “el primer Gore-Tex”, diu en to jocós Xavier Vidal. Més tard van començar a vendre camises i jerseis, però el salt més destacat va arribar cap al 1947 amb el trasllat al carrer del Mar i la creació de Selecta Vidal, que, posteriorment, va incorporar la sastreria a mida. Van venir temps d'expansió primer a Badalona mateix, on van arribar a tenir fins a set botigues de roba infantil, femenina i masculina, i després cap a Vic, on ara tenen tres establiments: “Vam aprendre que per fidelitzar la clientela cal un bon servei i temps”, diu el director de la firma. Després va venir el creixement per altres localitats catalanes i, més tard, l'aposta per les franquícies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Vidal Grup canvia de patró

Publicat a