Economia

L'OCDE vol millors sous

L'organisme demana a l'Estat espanyol que augmenti la productivitat per generar ocupació més ben remunerada

Indica que la incertesa política pot perjudicar encara més la inversió i el consum

Tam­poc l'OCDE no es creu el mira­cle de la recu­pe­ració econòmica que explica Mari­ano Rajoy. El club dels països més desen­vo­lu­pats del món va qüesti­o­nar ahir la qua­li­tat de la nova ocu­pació que s'està cre­ant i va adver­tir l'Estat espa­nyol que cal “impul­sar de manera sos­tin­guda la pro­duc­ti­vi­tat i gene­rar llocs de tre­ball ben remu­ne­rats”. En les seves pre­vi­si­ons de pri­ma­vera, a més, adver­teix que aquest “període pro­lon­gat d'incer­tesa política pot per­ju­di­car encara més la inversió i el con­sum”, i reta­lla fins al 2,3% del PIB el crei­xe­ment de l'eco­no­mia espa­nyola l'any que ve.

Els sala­ris a l'Estat només crei­xe­ran un 0,7% aquest any, segons els càlculs fets per l'OCDE: és el cinquè pit­jor regis­tre del club, només després de Grècia (cau­ran nou dècimes), Suïssa (aug­men­ta­ran una dècima) i Bèlgica i Luxem­burg (qua­tre dècimes). També l'any que ve, la millora de la remu­ne­ració al mer­cat labo­ral espa­nyol, d'un 1,1%, serà de les més bai­xes dels països que for­men l'OCDE, igual que l'any pas­sat, quan l'aug­ment es va limi­tar a només un 0,6%. El 2014, els sous a l'Estat van caure qua­tre dècimes i el 2012, un punt i mig.

La pro­duc­ti­vi­tat espa­nyola està sota mínims, “fet que sos­cava la capa­ci­tat per acon­se­guir un crei­xe­ment sos­te­ni­ble i inclu­siu”. De fet, aquest 2016 retro­ce­dirà una dècima, segons les matei­xes pre­vi­si­ons, un pro­blema que només patei­xen cinc socis més de l'OCDE: Grècia (-2,2), Hon­gria (-0,5), els Estats Units (-0,3), Dina­marca (-0,2) i Àustria (-0,1).

Rela­xació fis­cal

Des del 2005, és a dir, des de fa onze anys, que la pro­duc­ti­vi­tat de l'eco­no­mia espa­nyola no estava en nega­tiu. I la millora pre­vista per l'any que ve, d'un 0,2, serà molt insu­fi­ci­ent: la segona pit­jor de tot el club, només al dar­rere de Grècia. L'Estat també ocupa la segona posició en el rànquing de l'atur: l'OCDE és menys opti­mista que l'exe­cu­tiu del PP i augura que la taxa de deso­cu­pació es man­tindrà en un nivell “inac­cep­ta­ble­ment ele­vat”, encara en el 19,8% aquest any i en el 18,4% el que ve (una dècima i mig punt per sobre del que asse­gura Luis de Guin­dos).

Per cap­gi­rar aquesta situ­ació i poder “impul­sar de manera sos­tin­guda la pro­duc­ti­vi­tat i gene­rar llocs de tre­ball ben remu­ne­rats”, l'orga­nit­zació que diri­geix el mexicà Ángel Gurría posa deu­res al nou govern espa­nyol que surti del 26-J.

Li demana que “redu­eixi les bar­re­res d'entrada a les acti­vi­tats pro­fes­si­o­nals”, “millori les opor­tu­ni­tats labo­rals per als atu­rats i faci­liti el seu retorn al mer­cat”, i “redu­eixi el grau d'inte­gració ver­ti­cal del mer­cat elèctric” (és a dir, que la pro­ducció, la dis­tri­bució i la comer­ci­a­lit­zació de l'ener­gia, l'hau­rien de fer empre­ses dife­rents). A més, reclama “més refor­mes per impul­sar els recur­sos i l'eficiència dels ser­veis públics d'ocu­pació” i “l'assig­nació de més fons a plans de for­mació eficaços”. També insta l'Estat a “abor­dar l'ele­vat índex d'aban­do­na­ment esco­lar” i “ofe­rir sego­nes opor­tu­ni­tats als que no hagin com­ple­tat l'edu­cació secundària”.

L'eter­nit­zació de la cam­pa­nya elec­to­ral espa­nyola també impa­ci­enta l'orga­nisme inter­na­ci­o­nal, que alerta que “pot per­ju­di­car encara més la inversió i el con­sum”, i renya Rajoy per la rebaixa d'impos­tos elec­to­ra­lista. En l'informe fet públic ahir, el club dels països rics lamenta que l'any pas­sat es va pro­duir una “rela­xació” fis­cal i espera que aquest any torni a un “ter­reny neu­tre”.

Aquest des­con­trol dels números ver­mells fa pre­veure a l'OCDE que el deute públic no baixi del 100% del PIB ni aquest any ni el que ve. Segons la Comissió Euro­pea, el dèficit públic espa­nyol serà encara d'un 3,9% aquest 2016 i d'un 3,1% el 2017, el pit­jor forat fis­cal de tota la zona euro i el doble de la mit­jana euro­pea.

LES XIFRES

2,3
per cent del PIB creixerà l'economia espanyola l'any que ve, segons les previsions de l'OCDE.
0,7
per cent augmentarà la remuneració per treballador aquest any, el cinquè més baix dels països de l'OCDE.

Un 8,5% de treballadors subocupats

Precisament, també Eurostat ha qüestionat recentment la qualitat dels nous llocs de treball a l'Estat. Segons un informe que l'oficina d'estadística comunitària va publicar aquest 19 de maig, un 54% dels treballadors a temps parcial voldrien fer més hores. Un 8,5% dels treballadors estan subocupats: és a dir, només han aconseguit fer jornada reduïda tot i estar disponibles per fer-ne de completa: és el doble de la mitjana europea. L'espanyola és la tercera economia amb més treballadors a temps parcial involuntaris, només estan pitjor Grècia i Xipre. En total, són un milió i mig els treballadors que voldrien fer més hores. Aquests subocupats són, sobretot, dones: gairebé set de cada deu. La Comissió Europea augura que l'atur tancarà aquest 2016 en el 20% de la població activa i caurà fins al 18,1% el 2017. La “incertesa sobre la formació d'un nou govern” també preocupa l'executiu comunitari, que aquest juliol, després de les eleccions, ha de decidir si acaba o no multant l'Estat per dèficit públic excessiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.