Gran angular

DE MEMÒRIA

Fer les amèriques

La contribució catalana conegudaen aquests punts no fou petita: molt aviat, el 1505, el tarragoní Miquel de Ballester, que formava part de la segona expedició de Colom (de 1493), va començar a plantar canya de sucre a l'illa d'Haití

L'expressió ben cata­lana fer les Amèriques és més lite­ral del que sem­bla. Seguint les grans sínte­sis quan­ti­ta­ti­ves d'Angus Mad­di­son, a par­tir del 1.500 es pot par­lar de “the Euro­pean trans­for­ma­tion of the Ame­ri­cas”. En aquesta trans­for­mació, en què hi han par­ti­ci­pat direc­ta­ment mili­ons d'emi­grants euro­peus, també hi eren els cata­lans-valen­ci­ans-bale­ars.

L'impacte ini­cial va ser molt nega­tiu. Els euro­peus van expor­tar mas­si­va­ment, i de manera invo­luntària les seves pròpies epidèmies a les Amèriques. El resul­tat va ésser catastròfic: els 19,7 mili­ons d'habi­tants ame­ri­cans del 1500 van ser 10,3 mili­ons el 1600, i 13,2 mili­ons el 1700. Només com­pa­ra­ble als mili­ons de morts cau­sats per la Pesta Negra a l'Europa del segle XIV.

La lleu­gera remun­tada del 1700 va con­ti­nuar: al 1820 els ame­ri­cans ja eren 32,3 mili­ons. Al 1870, eren 80,5 mili­ons, el 1913, més de 170 mili­ons. Al 2003, 900 mili­ons. Al dar­rere hi havia la forta emi­gració euro­pea: es cal­cula que, a més dels 2 mili­ons del 1500 al 1820, entre el 1820 i el 2003, uns 80 mili­ons d'euro­peus han emi­grat a les Amèriques. Entre ells, unes quan­tes dese­nes de milers de cata­lans.

Els euro­peus no se'n van anar a les Amèriques sols. Hi van dur alguns con­reus i alguns ani­mals. Per exem­ple, els euro­peus hi van dur cere­als com el blat o l'arròs, con­reus emblemàtics com la canya de sucre, el cafè, la vinya o els plàtans, hor­ta­lis­ses com les cols, les lle­tu­gues o les car­xo­fes.

La con­tri­bució cata­lana cone­guda en aquests punts no fou petita: molt aviat, el 1505, el tar­ra­goní Miquel de Balles­ter, que for­mava part de la segona expe­dició de Colom (del 1493), va començar a plan­tar canya de sucre a l'illa d'Haití. Un xic després, el 1516, va posar en marxa el pri­mer enginy sucrer d'Amèrica.

Sebastià Cabot, nave­gant i explo­ra­dor com el seu pare, Joan Cabot, venecià per matri­moni, va ser el pri­mer que, al 1527, va plan­tar lla­vors de blat al fort Sancti Spi­ritu, a la vora del riu Car­carañá, a l'àrea de Santa Fe. Un dels sig­nes del gran futur cerealístic de la regió va començar ben aviat.

Els cata­lans, i molts altres, també van intro­duir la vinya a les Amèriques. Per exem­ple, Fran­cesc Vidi­e­lla, i els seus ger­mans, a par­tir del 1876, van començar a plan­tar milers de ceps pro­ce­dents del Pri­o­rat a l'Uru­guai. Par­tint del canvi eda­fològic, la vari­ant climàtica i el seu espe­rit inno­va­dor, van crear una vari­e­tat de raïm des­ti­nada a tenir èxit: la Uva Vidi­e­lla.

Els exem­ples es poden mul­ti­pli­car. L'engi­nyer i empre­ne­dor (nat a Vic) Eusebi Molera, un per­so­natge clau la vida de la ciu­tat de San Fran­cisco d'abans i de després del ter­ratrèmol del 1906, va intro­duir el con­reu de la car­xofa a Califòrnia.

Els euro­peus també van dur a Amèrica unes bèsties total­ment des­co­ne­gu­des a aquell con­ti­nent. Bèsties de càrrega, per als trans­ports, com els cavalls, els bous, les mules o els ases. O ani­mals que esde­vin­drien proteïnes: porcs, vaques, avi­ram, ove­lles, cabres. Al XIX, el pro­ta­go­nisme de les mules cata­la­nes en la marxa cap a l'Oest dels ian­quis ha estat expli­cat per ells matei­xos (vegeu Mules, ases i cavalls, L'Econòmic, 17-9-2011). Els embo­tits cata­lans de carn de porc fa més de 100 anys que s'inten­ten obrir pas (vegeu Llon­ga­nissa de Vic a Fila­del­fia, L'Econòmic, 11-7-2010). La gallina del Prat, la famosa Pota­blava, és una vari­e­tat de carn espe­ci­al­ment reco­ne­guda a Amèrica, gràcies, ini­ci­al­ment, a Sal­va­dor Cas­telló. Els cata­lans van basar la seva presència ame­ri­cana en el comerç, la intro­ducció de con­reus i de bes­tiar, i la cre­ació d'indústries molt diver­ses, sense obli­dar la for­mació, les esco­les, els dia­ris i l'edició. I l'aigua pota­ble, les vacu­nes, l'oftal­mo­lo­gia, la salut.

Fer Europa

Les Amèriques també han transformat Europa. Per exemple, el cotó americà va ser la base de les indianes catalanes, que van canviar la història de Barcelona. La demanda americana va permetre les especialitzacions catalanes del XVIII: vinícola, paperera, metal·lúrgica. O, en certs moments, les Amèriques han salvat Europa i Catalunya. Els ceps americans van substituir les vinyes arrasades per la plaga de la fil·loxera. L'electricitat d'origen hidràulic inicialment es va produir per Barcelona Traction Light & Power, La Canadenca, just quan l'esclat de la Primera Guerra Mundial va fer perillar l'arribada de carbó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.