Lloret de Mar posa les bases per a un nou model turístic
Serà ciutat pilot de la Generalitat per renovar-se com a destí amb inversions per millorar els hotels i l'entorn
Govern, Ajuntament i empresaris signen demà un conveni
es compromet
a prioritzar les inversions a Lloret
Lloret de Mar posa el comptador a zero en l'àmbit del sector turístic i estableix les bases per instaurar un nou model. Es basarà en dos grans eixos: captar inversions i renovar la flota hotelera. Serà un procés ambiciós, en què participaran tots els actors implicats: la Generalitat, l'Ajuntament i el sector turístic. Tots tres es comprometen no només a reimpulsar el que és el motor econòmic de la ciutat, sinó també a abocar-hi recursos a parts iguals. El compromís es plasmarà en un conveni que les tres parts signaran aquest migdia i que serà vigent fins al 2020. Marcarà “un abans i un després”, segons fonts municipals.
És en aquest context que la Generalitat ha escollit Lloret de Mar per “impulsar un pla pilot de renovació de destinacions turístiques”. És a dir, serà la primera ciutat on el govern català aplicarà mesures per millorar-ne les condicions i es compromet a donar prioritat a Lloret en aquelles inversions que s'ajustin al conveni. Segons el govern català, l'objectiu del conveni és “treballar conjuntament per la renovació i la millora d'aquesta destinació”. D'aquesta manera, es redreça una situació en què Lloret de Mar detecta un “greuge comparatiu” respecte a altres destinacions turístiques, sobretot respecte a la Costa Daurada. Es calcula que l'habitació de Lloret de Mar genera com a rendibilitat 20 euros menys que la de Salou.
Modernitzar els hotels
Les millores en l'espai públic i en els accessos seran un dels eixos destacats de l'acord: millores en el teixit urbà, pla d'usos, xarxa de transport i infraestructures, senyalització turística, mobilitat interna i externa, millores en l'accessibilitat, enllumenat i camions de rondes són alguns dels punts desenvolupats en el conveni.
La renovació de la flota hotelera serà una de les principals preocupacions. Es farà un estudi per detectar quins hotels estan obsolets i es buscaran solucions per modernitzar-los. En aquest sentit, es buscaran recursos, sobretot provinents d'Europa, i de crèdits tous com a destinació turística madura. I, en aquells casos en què la renovació sigui impossible, no es descarta fins i tot enderrocar-los, indemnitzar l'empresari perquè pugui obrir un nou negoci més modern i convertir el lloc buit un nou espai públic com ara una plaça.
La “conseqüència lògica” d'aquestes mesures, segons fonts municipals, és assolir “una rendibilitat superior des del punt de vista privat i una millora del posicionament de la destinació”. I, d'aquesta manera, es podrà cobrir un segment turístic molt més ampli. És a dir, trencar amb el binomi Lloret i turisme només d'oci juvenil i alcohol.
Cerca d'inversors
Més enllà de les millores en la destinació turística i la captació d'ajudes econòmiques d'altres administracions, el conveni també cerca inversors privats que apostin per Lloret. No es tractaria només d'un projecte lúdic –és a dir, no s'està intentant instal·lar un Port Aventura a la ciutat–, sinó que s'apostaria més per vincular-ho amb el coneixement. Per exemple, desenvolupar-hi estudis turístics.
La nova manera de treballar també tindrà com a conseqüència l'actuació com a lobby de pressió. I un dels primers aspectes en què pretendran incidir és la prolongació de l'autopista C-32 amb la voluntat que el Departament de Territori repensi la idea de fer-la de només un carril per banda.
LES XIFRES
Aportacions paritàries
Treballant a tres bandes es pretén “millorar la rendibilitat” de Lloret com a destinació turística. Cadascuna de les tres institucions implicades –la Generalitat, l'Ajuntament i la Mesa Empresarial de Turisme– es comprometen a destinar al projecte aportacions paritàries, concretades en uns 60.000 euros per banda, si bé aquest import es pot augmentar.
Les tres institucions signaran avui el conveni. Ho faran Felip Puig, conseller d'Empresa i Ocupació; l'alcalde de Lloret, Romà Codina, i Josep Maria Molist, president de la Mesa Empresarial de Turisme de Lloret. Molist ha substituït en el càrrec Climent Guitart, mort el mes passat. De fet, Guitart va ser el fundador de la mesa, creada l'any passat, amb l'objectiu d'aglutinar tot el sector turístic de la ciutat, i també un dels impulsors del conveni que se signa aquest migdia. Un dels seus hotels, el Guitart Monterrey, va ser l'escenari, al juliol, d'unes jornades en què es va posar damunt la taula la necessitat de treballar a tres bandes per millorar la destinació turística.