Gran angular

DE MEMÒRIA

Pantalles i parcs

A Catalunya, els primers ordinadors els comença a fabricar el 1967 l'empresa Telesincro a Cerdanyola del Vallès, seguint el projecte de Joan Majó i Jordi Vidal. Es deien Factor P i van arribar a ser, als anys 1970, els tercers ordinadors més venuts a l'Estat espanyol. Al 1986, però, l'empresa es va integrar dins el gran conglomerat de la multinacional Bull

Al 2009, Ramon Ayme­rich, cap de la secció d'eco­no­mia del diari de Bar­ce­lona La Van­guar­dia, expli­cava que Cata­lu­nya, en 30 anys (d'ençà de 1979, doncs) havia pas­sat “de fàbrica d'Espa­nya a proveïdor del món” (a la revista Eines de la Fun­dació Irla). Les empre­ses i l'eco­no­mia cata­lana havien fet un impre­vist canvi espec­ta­cu­lar. La tra­ducció en xifres d'aquest canvi és el salt del “Som 6 mili­ons” dels anys 80 als 7,5 mili­ons del 2008. I el flux immi­gra­tori no era degut única­ment a l'oferta de tre­ball no qua­li­fi­cat de baix cost, car aquesta oferta, així i tot, només es diri­geix a les regi­ons del món on troba feina. Sense comp­tar que, pro­gres­si­va­ment, a Cata­lu­nya s'ha anat gene­rant, també, demanda de tre­ball qua­li­fi­cat ben pagat.

A més, s'hi ha sumat el turisme: dels 14 mili­ons de per­noc­ta­ci­ons del 1980 als més de 40 mili­ons del 2009 (i als 70 del 2013). Amb el pas, d'altra banda, del turisme mas­siu for­dista al turisme seg­men­tat post­for­dista que Cris­tina Lla­gos­tera situ­a­ria a finals del segle XX.

Les expli­ca­ci­ons d'aquest fortíssim i ines­pe­rat crei­xe­ment no són fàcils. Una part cor­res­pon al major con­trol dels no-mer­cats del sòl, el tre­ball i el diner, gràcies al nou marc legal, a les noves regla­men­ta­ci­ons i les empre­ses públi­ques de la democràcia (veg. L'Econòmic, 1/11/2014). Tot i els retro­ces­sos ini­ci­ats pel procés recen­tra­lit­za­dor ini­ciat el 2010, i que no ha ces­sat de posar tot tipus d'obs­ta­cles.

Però, cal afe­gir-hi altres fac­tors. El pri­mer és la ràpida difusió de la revo­lució informàtica a tots els nivells. Les màqui­nes que pro­ces­sen (emma­gat­ze­men, trans­me­ten, orde­nen) i fan visi­ble –i impri­mi­ble- en una pan­ta­lla la infor­mació (escrita, visual o sonora, per­so­na­lit­zada, o mas­siva) tenen una insòlita capa­ci­tat d'aug­men­tar i de millo­rar tots els pro­ces­sos pro­duc­tius. Aques­tes màqui­nes (en diem, genèrica­ment, ordi­na­dors) seran a totes les empre­ses de tots els sec­tors de l'acti­vi­tat econòmica. I, a totes les famílies, i, amb el mòbil (un híbrid, segons J.M. Fer­rer-Arpí, de telèfon, màquina fotogràfica i ordi­na­dor), arriba a tots els indi­vi­dus capaços d'uti­lit­zar-lo.

A Cata­lu­nya, els pri­mers ordi­na­dors els comença a fabri­car el 1967 l'empresa Tele­sin­cro a Cer­da­nyola del Vallès, seguint el pro­jecte de Joan Majó i Jordi Vidal. Es deien Fac­tor P i van arri­bar a ser, als anys 1970, els ter­cers ordi­na­dors més venuts a l'Estat espa­nyol. Al 1986, però, l'empresa es va inte­grar dins el gran con­glo­me­rat de la mul­ti­na­ci­o­nal Bull.

Les micro­pan­ta­lles han esde­vin­gut una de les cares més visi­bles del llarg període de crei­xe­ment econòmic ini­ciat el 1979. Però, al mateix temps, tenim des de 1973, la pri­mera gran superfície comer­cial; des de 1984, el pri­mer hiper­mer­cat. De fet, un dels trets carac­terístics del que Jordi Malu­quer de Motes en va dir (al 1998) “nou model de crei­xe­ment econòmic” (1975-1997) ha estat la pro­gres­siva con­so­li­dació dels parcs comer­ci­als, que, en alguns casos, són a anti­gues grans fàbri­ques: La Maqui­nista Ter­res­tre i Marítima o la His­pano-Oli­vetti, esde­vin­guda Glòries.

Els parcs comer­ci­als, però, no són els únics models de parc: els labo­ra­to­ris de recerca són a parcs científics, els antics parcs d'atrac­ci­ons han esde­vin­gut parcs temàtics, les pis­ci­nes són parcs aquàtics, els cam­pus uni­ver­si­ta­ris poden incloure ele­ments molt vari­ats, els parcs natu­rals són ben a prop.

Economia de cites

L'economia de després de 1979 és, també, l'economia de les cites. A la societat catalana hi ha una llarga tradició de trobades, encontres, intercanvis. Però, en les darreres dècades, i, en part, gràcies a les petites pantalles, les cites, de tot tipus, s'han multiplicat. Des d'un guia turístic per a una sola persona (o una parella, o un grup) fins a les convocatòries multitudinàries (sovint, a parcs), on es combinen les xarxes telemàtiques i el boca-orella. Amb un mixt de finalitats comercials, i del simple plaer de la participació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.