Bill Aulet
Director del Martin Trust Center del MIT-Massachusetts Institute of Technology
“Els governs no poden forçar l'emprenedoria”
Un emprenedor és una barreja entre passió i disciplina. Cap dels dos ingredients és suficientper si sol i per això el director del Martin Trust Center del MIT, l'Institut de Tecnologia de Massachusetts, Bill Aulet, no dubta a dir que sovint l'error és pensar que només amb passió ja n'hi ha prou per fer el pas. Ho diu amb coneixement de causa. Aulet ha creat tres companyies i representa la institució dels EUA que més emprenedors genera. 900 empreses cada any. Si es sumessin els ingressos de les 30.000 empreses que s'hi ubiquen el MIT seria l'onzena economia del món. Aulet ha estat l'encarregat de fer la conferència inaugural en el segon Congrés Catalunya Emprèn.
El model MIT és replicable?
Sí, segur, siguis el MIT o no, pots crear una cultura emprenedora. Londres n'és un exemple. Abans no era un lloc precisament emprenedor però ara ho és, i molt. Has de saber crear una estructura paral·lela, no es tracta de fer que els advocats, els banquers o els executius de grans empreses siguin emprenedors perquè això no ho aconseguiràs. I veig aquest entorn a moltes ciutats. Hi ha una mena de cultura emprenedora que és global, parlem de les mateixes coses, i estic convençut que a Barcelona també hi ha aquest entorn i cultura emprenedora. És una ciutat molt cosmopolita que atreu gent de tot arreu, i els estudis demostren que aquest factor és importantíssim, la política d'immigració ha estat clau en l'impuls de l'emprenedoria als EUA.
Catalunya ha multiplicat les iniciatives públiques per a generar aquest entorn emprenedor, amb incubadores i acceleradores, però potser tenim moltes iniciatives i poc connectades. Un error?
L'equilibri és complicat i en tot cas el fet és que el govern no pot forçar l'emprenedoria. És com tenir un fill i aspirar que sigui el pròxim Messi, això no passarà perquè Messi és irrepetible. L'emprenedoria ha de venir des de sota, i el que han de fer els governs és donar suport als emprenedors.
I perquè vingui de baix, cal portar l'emprenedoria a les escoles?
Absolutament, l'emprenedoria s'ha d'ensenyar a les escoles i cal que s'incorpori a altres programes, no la pots situar en una casella a banda. I és important com s'ensenya, no només pot ser un aprenentatge teòric, ha de ser molt pràctic. Als meus alumnes sempre els faig testejar el que els explico i així és com realment se n'aprèn. Aquest ha de ser el futur de l'educació.
Aquí els governs focalitzen part de la sortida de la crisi en els emprenedors. Però tothom pot ser emprenedor?
No tothom pot ser-ho però sí molta més gent de la que pensa que ho pot arribar a ser. Si vas a un lloc com el MIT tothom és emprenedor, i ja ho eren abans d'arribar però un cop allà es troben amb models referents, amb altra gent que ho està fent, i aleshores pensen que ells també ho poden fer.
Si tens molts referents al teu voltant fer el pas no et farà tanta por...
Cert, i l'altra cosa que hi afegiria és que l'emprenedoria no és en absolut un esport individual, necessita construir equip. Un dels principals mites sobre l'emprenedoria és que és una qüestió individual, d'algú que té una idea i la tira endavant sol. Ser capaç de compartir aquesta idea és molt més important del que la gent es pensa, si l'expliques a altres persones poden ajudar-te a millorar-la.
I en canvi es tendeix a cuidar la idea i evitar que altres la robin i s'avancin...
Una de les primeres coses que els explico als meus alumnes és que la idea és el més sobrevalorat en el món de l'emprenedoria. La idea no genera diners, de fet costa diners. És la seva implementació, l'execució, el que genera negoci. De fet hi ha estudis que mostren que els emprenedors que han tingut èxit en aquesta execució han acabat variant la seva idea original. El més important és compartir i construir un equip multidisciplinari que treballi bé i que es basi en la confiança.
També és un mite dir que el finançament és el principal repte dels emprenedors?
Sí. És evident que necessites finançament, però si ets bo en el que fas, si tens un bon equip, aleshores el finançament ve sol. Pot venir dels clients, d'inversors, de grans companyies, si fas bé l'execució no és un problema.
En la seva conferència deia que quan es va graduar tot just sabia el que volia dir emprenedoria però que avui molts dels estudiants que surten de la universitat volen ser emprenedors. Correm el perill de convertir-ho en una mena de moda buida?
Sí, aquest és un tema que em preocupa molt. Si no fem una bona feina ensenyant emprenedoria a la gent s'acabarà generant frustració, hauràs invertit molts diners a formar la gent però no seran capaços de generar negocis rendibles.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.