Opinió

És un bon moment ara per fer negocis?

Si s'analitza el creixement del PIB per components
de la demanda, s'observa un fort increment de la demanda interna amb un creixement del consum privat del 3,6%, una xifra clarament superior a les observades durant els darrers anys (de mitjana, el consum privat va caure un 2,4% entre el 2008
i el 2013)

Les dar­re­res dades publi­ca­des per l'Ides­cat a mit­jans de març sobre l'evo­lució del pro­ducte inte­rior brut (PIB) de Cata­lu­nya mos­tren com l'eco­no­mia cata­lana va créixer el 2015 a un ritme del 3,4%, una xifra supe­rior a la del con­junt de l'Estat i idèntica a l'obser­vada durant 2007, l'any previ a l'inici de la crisi. Per com­po­nents de la demanda, s'observa un fort incre­ment de la demanda interna amb un crei­xe­ment del con­sum pri­vat del 3,6%, una xifra clara­ment supe­rior a les obser­va­des durant els dar­rers anys (de mit­jana, el con­sum pri­vat va caure un 2,4% entre el 2008 i el 2013).

Aques­tes dades macro­e­conòmiques favo­ra­bles con­tras­ten, però, amb l'opinió de les empre­ses sobre la con­jun­tura econòmica i els fac­tors que limi­ten la seva acti­vi­tat. L'INE ha rea­lit­zat, per ter­cer any con­se­cu­tiu, una enquesta d'opinió sobre l'entorn empre­sa­rial com un mòdul addi­ci­o­nal de l'enquesta d'indi­ca­dors de con­fiança empre­sa­rial (ICE) del dar­rer tri­mes­tre del 2015. Dels dotze com­po­nents de l'entorn empre­sa­rial ana­lit­zats (entorn macro­e­conòmic, regu­lació econòmica, eficiència del mer­cat de tre­ball, fis­ca­li­tat, moro­si­tat, infra­es­truc­tu­res, cos­tos judi­ci­als, cos­tos dels inputs, equi­pa­ment, ade­quació del capi­tal humà, demanda dels pro­duc­tes i dis­po­ni­bi­li­tat de finançament), les empre­ses enques­ta­des van con­si­de­rar que els de major importància en fina­lit­zar el 2015 eren la demanda dels pro­duc­tes, l'entorn macro­e­conòmic, la moro­si­tat, la regu­lació econòmica, la fis­ca­li­tat i la dis­po­ni­bi­li­tat de finançament. Al con­trari, fac­tors com els cos­tos judi­ci­als, la insu­ficiència d'equi­pa­ment o les infra­es­truc­tu­res van ser con­si­de­rats com fac­tors d'escassa importància en la capa­ci­tat de crei­xe­ment dels nego­cis. Aquesta situ­ació és molt simi­lar a l'obser­vada a finals del 2014 tant pel que fa als fac­tors més relle­vants com menys relle­vants.

L'estudi Crei­xe­ment i res­tric­ci­ons finan­ce­res a les empre­ses indus­tri­als de Cata­lu­nya ela­bo­rat el 2010 per Segarra, Teruel, Vidal i Alarcón i publi­cat pel Depar­ta­ment d'Eco­no­mia i Finan­ces de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya apro­fun­deix en l'estudi d'un d'aquests fac­tors que limi­ten l'expansió de les empre­ses cata­la­nes: les res­tric­ci­ons finan­ce­res.

Segons els autors, les bar­re­res al finançament no afec­ten de la mateixa manera totes les empre­ses. Les peti­tes empre­ses, sobre­tot les de cre­ació recent, patei­xen més entre­bancs a l'hora de gau­dir d'un volum adi­ent de recur­sos pro­pis i per acce­dir al crèdit ban­cari. Aquests obs­ta­cles pro­vo­quen que mol­tes empre­ses, en el moment de crear-se, esti­guin infra­di­men­si­o­na­des i no puguin com­pe­tir ade­qua­da­ment en els mer­cats. Segons els autors, aques­tes difi­cul­tats no van exis­tir entre 1998 i 2006, però en canvi sí que es van donar entre 1996 i 2007, fet que va fer que mol­tes peti­tes empre­ses, sobre­tot del sec­tor indus­trial, afron­tes­sin l'inici de la crisi amb una estruc­tura de finançament poc ade­quada. En els dar­rers anys hem vis­cut un intens procés de rees­truc­tu­ració del sec­tor ban­cari. De fet, entre 2012 i 2014 el sec­tor ban­cari espa­nyol ha expe­ri­men­tat un dels pro­ces­sos de rees­truc­tu­ració més impor­tants dins el con­junt de la zona euro.

La dar­rera enquesta del BCE publi­cada a finals de l'any pas­sat i refe­rida al període abril-setem­bre del 2015 mos­tra una clara millora en la per­cepció de les pimes sobre la pos­si­bi­li­tat d'acce­dir a crèdit i en les con­di­ci­ons en què s'obte­nen els crèdits, però l'Estat espa­nyol con­ti­nua sent un dels estats mem­bres de la zona euro on les empre­ses tro­ben més obs­ta­cles per acce­dir al finançament.

Les dificultats per fer negocis

L'estudi Fent negocis a Espanya 2015 del Banc Mundial posa de manifest que les dificultats que troben les empreses a les diferents comunitats espanyoles són clarament superiors a les observades a la mitjana de la Unió Europea. La Rioja i la Comunitat de Madrid
són les regions on les empreses troben menys dificultats, mentre que Aragó i Galícia és on el marc regulador és menys favorable per als negocis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.