Opinió

Futur d'un mil·lennista

El meu suggeriment és que, a partir d'ara desperti en ell l'interès per les coses, que faci el possible perquè sigui molt curiós, fomenti que pregunti i, si al llarg de la seva infància mostra una tendència, un gust per alguna cosa o cap per quelcom, ho fomenti perquè aquest gust pot ser la porta d'entrada cap a una professió.

Fa uns dies vaig rebre un cor­reu electrònic d'un lec­tor, el que segueix, i com sem­pre, no he variat cap rat­lla:

«[…] em dic [nom de per­sona] i sóc de [nom d'una loca­li­tat espa­nyola], tinc 32 anys i estic casat, amb un fill de set mesos. Ja sé que vostè gai­rebé sem­pre parla de xifres macro­e­conòmiques i gai­rebé sem­pre recita “mit­ja­nes”, però jo no vull adreçar-me a vostè no com una mit­jana ni res macro, sinó més aviat com un pare de família amoïnat per aquesta situ­ació. Jo per­ta­nyo a la gene­ració del mil·lenni i ja tiro la tova­llola com a tre­ba­lla­dor NECES­SARI. Sé que el meu futur és ser un atu­rat més amb 420 eurets al mes, però la meva pre­gunta a vostè és: què hau­ria d'estu­diar el meu fill o quins pas­sos ha de seguir perquè el dia de demà sigui algú que aporti alguna cosa a aquesta soci­e­tat i que no passi el que jo passo. No m'enrot­llo més. Mol­tes gràcies.»

La meva res­posta va ser:

«Bé… vostè dóna dades escas­ses sobre la seva acti­vi­tat i pro­fessió. Vostè no necessària­ment ha de ser un atu­rat. Una de les coses que cada vegada estan més clares és que la subs­tituïbili­tat del fac­tor de tre­ball per pro­ces­sos robo­tit­zats és i serà menor com més gran sigui la impli­cació per­so­nal en la tasca, és a dir, cui­dar i ense­nyar nens de deu anys té molt més lluny l'auto­ma­tit­zació que un tre­ball admi­nis­tra­tiu encara que avui sigui d'alt nivell.

»D'altra banda, si quan es refe­reix a ‘420 eurets al mes' està pen­sant en la renda bàsica penso que la seva quan­tia serà supe­rior perquè ha de cobrir les neces­si­tats essen­ci­als d'una per­sona, i encara que els preus decrei­xin molt a causa dels aug­ments de pro­duc­ti­vi­tat que s'ani­ran pro­duint, entenc que 420 euros és una quan­ti­tat molt baixa tret que esti­gui com­ple­men­tada amb alguna cosa sem­blat als ‘bons de men­jar' vigents als EUA per a les ren­des bai­xes.

»Vostè plan­teja alguna cosa molt lògica perquè se sent pre­o­cu­pat per això: les expec­ta­ti­ves del seu fill; el mal és que vostè demana un impos­si­ble. El seu fill té ara set mesos. Quan hagi de començar a deci­dir què estu­diarà serà l'any 2030-2031, i la segona decisió sobre aquest tema, supo­sant que l'estruc­tura bàsica de la seqüència edu­ca­tiva ‘ense­nya­ment infan­til–bàsic–supe­rior' no canviï, serà cap al 2033, i tot i que es pro­dui­ran més deci­si­ons d'aquest tipus, em paro aquí.

»Tal com s'estan pro­duint els can­vis que s'estan pro­duint, tant per la tipo­lo­gia d'aquests can­vis com per la seva velo­ci­tat, és abso­lu­ta­ment impos­si­ble saber avui qui­nes neces­si­tats de qua­li­fi­cació per­so­nal cal­dran en el període 2030–2040. El que sí que es pot deduir, tret que es pro­du­eixi una invo­lució pro­vo­cada per un cata­clisme, és que la demanda de tre­ball, és a dir, la quan­ti­tat de per­so­nes necessàries per con­tri­buir als pro­ces­sos pro­duc­tius serà baixa perquè l'evo­lució de la tendència serà decrei­xent.

A més, la decisió també dependrà d'ele­ments sobre els quals vostè no té cap influència, com ara el nivell d'intel·ligència del seu fill, el seu caràcter, la seva capa­ci­tat de pro­ac­ti­vi­tat… El meu sug­ge­ri­ment és que, a par­tir d'ara des­perti en ell l'interès per les coses, que faci el pos­si­ble perquè sigui molt curiós, fomenti que pre­gunti i, si al llarg de la seva infància mos­tra una tendència, un gust per alguna cosa o cap per quel­com, ho fomenti perquè aquest gust pot ser la porta d'entrada cap a una pro­fessió.

»Cada vegada s'estén més una rea­li­tat: que l'impor­tant és saber fer alguna cosa inde­pen­dent­ment de com s'hagi obtin­gut aquest conei­xe­ment. A això, s'hi afe­geix que la fle­xi­bi­li­tat que acce­le­ra­da­ment està impreg­nant tots els ordres de la vida s'anirà intro­duint en el sis­tema edu­ca­tiu, la qual cosa sig­ni­fica fórmu­les ober­tes i no tan­ca­des d'apre­nen­tatge i de tre­ball.

Espero que aquests comen­ta­ris li hagin estat útils.»

D'aquí a uns dies podran lle­gir el meu nou lli­bre que va sobre això: pre­gun­tes i qüesti­ons que els meus lec­tors em plan­te­gen i les res­pos­tes que dono, i aquest, el dels fills, és un tema recur­rent. Aquest cor­reu electrònic no és en el lli­bre perquè, òbvi­a­ment, el manus­crit fa set­ma­nes que el vaig haver de tan­car però per­fec­ta­ment hi podria haver estat.

Això que “la gent” i en con­cret els joves “pas­sen de tot” és abso­lu­ta­ment fals; una altra cosa és que ho mani­fes­tin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.