Opinió

Productivitat

La productivitat ha d'augmentar a fi de guanyar competitivitat, però els augments de productivitat impliquen augments de desocupació estructural i abaratiment de salaris que, en una atmosfera de deute molt alt, comporten caigudes de poder adquisitiu i consums insuficients sobre la base de l'oferta disponible, la qual cosa força les empreses a… augmentar la productivitat a fi de reduir costos

Es torna a par­lar amb certa insistència de la pro­duc­ti­vi­tat des que els EUA crei­xen tan poc; i des que no s'encerta a saber-ne les cau­ses.

D'entrada, un acla­ri­ment: des que la pro­duc­ti­vi­tat –encara que lla­vors no es digués així– va començar a ser alguna cosa impor­tant, pels ini­cis de la pri­mera Revo­lució Indus­trial, a prin­cipi del s. XIX, el con­cepte ha estat vin­cu­lat al de més pro­ducció; és a dir: aug­men­tar la pro­duc­ti­vi­tat equi­va­lia a pro­duir més. Dic que va començar a ser alguna cosa impor­tant perquè el maqui­nisme va ser­vir per això: per pro­duir més gràcies a la tec­no­lo­gia vin­cu­lada al vapor, en un entorn en què l'objec­tiu era pro­duir més. Per això, encara que la pro­duc­ti­vi­tat creixés gràcies a la tec­no­lo­gia el con­sum de fac­tors pro­duc­tius aug­men­tava i, per això, feien falta més tre­ba­lla­dors (i quan això va començar a decli­nar a par­tir del 1850 –perquè no hi havia capa­ci­tat per ocu­par-los– se'ls va con­vi­dar a emi­grar a Amèrica).

Però aquesta idea de pro­duc­ti­vi­tat va començar a can­viar en la dècada del 1980, quan hi va començar a haver els pri­mers robots. Resul­tava que la millora cons­tant de la tec­no­lo­gia, la seva sim­pli­fi­cació d'ús i el seu aba­ra­ti­ment, al cos­tat d'una orga­nit­zació crei­xent­ment fle­xi­ble gràcies a aquesta tec­no­lo­gia, va anar por­tant al fet que l'objec­tiu deixés de ser fabri­car més i anés deri­vant a fabri­car la quan­ti­tat con­ve­ni­ent a cada moment; per raons de finançament d'estocs, sí, però sobre­tot, perquè en aug­men­tar la pro­duc­ti­vi­tat la capa­ci­tat de pro­ducció podia créixer i, con­següent­ment, l'oferta es dis­pa­rava.

Avui el con­cepte de “pro­duc­ti­vi­tat” s'acosta a: pro­duir el con­ve­ni­ent a cos­tos com més bai­xos pos­si­bles, és a dir, que es millora la pro­duc­ti­vi­tat no pas per pro­duir més, sinó per pro­duir la quan­ti­tat que con­vin­gui als cos­tos més bai­xos que es pugui… que és on rau la com­pe­ti­ti­vi­tat… ja que és més com­pe­ti­tiu qui més pro­duc­tiu és. (La pro­duc­ti­vi­tat d'una planta que pro­du­eixi 1.000 uni­tats en 100 hores de tre­ball és de 10 uni­tats per hora, però si aquesta planta deci­deix pas­sar a pro­duir 500 uni­tats i acon­se­gueix pro­duir-les en una hora la seva pro­duc­ti­vi­tat s'ha dis­pa­rat… pro­duint menys. Avui les coses estan anant per aquí.)

L'ante­rior és alguna cosa que passa en totes les eco­no­mies desen­vo­lu­pa­des, però la dels EUA és una eco­no­mia en què el feno­men cobra espe­cial rellevància perquè el con­sum hi genera el 70% del PIB, després la població, l'Estat, els estats i els ajun­ta­ments han de con­su­mir. Per això, va ser tan impor­tant que la pro­duc­ti­vi­tat aug­mentés segons l'enfo­ca­ment antic; però per con­su­mir, fa falta que els qui han de fer-ho tin­guin capa­ci­tat de com­prar, i això s'acon­se­gueix amb sala­ris crei­xents i/o capa­ci­tat d'endeu­ta­ment a l'alça; però als EUA els sala­ris mit­jans mesu­rats en ter­mes reals fa trenta anys que estan estan­cats i el deute pri­vat ha acon­se­guit pro­por­ci­ons gegan­ti­nes. Això ha com­por­tat que als EUA avui per avui hi hagi un excés d'oferta que suposa que el dia 31 d'agost, el 9,7% de la població activa esti­gui deso­cu­pada, sub­o­cu­pada o que hagi aban­do­nat el mer­cat de tre­ball perquè no troba cap ocu­pació. (És una exa­ge­ració en un model en el qual, històrica­ment, el temps mitjà en què un atu­rat tri­gava a tro­bar feina era de 26 set­ma­nes).

Però en aquest esce­nari de defecte de demanda la pro­duc­ti­vi­tat ha de con­ti­nuar aug­men­tant perquè gràcies a això, la com­pe­ti­ti­vi­tat de les com­pa­nyies millora i poden atreure la insu­fi­ci­ent demanda per reduir cos­tos gràcies a l'aug­ment de pro­duc­ti­vi­tat, la qual cosa redunda en bai­xa­des de preus o millora de con­di­ci­ons. I aquí és on neix la dico­to­mia.

La pro­duc­ti­vi­tat ha d'aug­men­tar a fi de gua­nyar com­pe­ti­ti­vi­tat, però els aug­ments de pro­duc­ti­vi­tat impli­quen aug­ments de deso­cu­pació estruc­tu­ral i aba­ra­ti­ment de sala­ris que, en una atmos­fera de deute molt alt, com­por­ten cai­gu­des de poder adqui­si­tiu i con­sums insu­fi­ci­ents sobre la base de l'oferta dis­po­ni­ble, la qual cosa força les empre­ses a… aug­men­tar la pro­duc­ti­vi­tat a fi de reduir cos­tos.

Amb la tec­no­lo­gia exis­tent ja seria pos­si­ble auto­ma­tit­zar i robo­tit­zar molts més pro­ces­sos pro­duc­tius, cosa que por­ta­ria a nivells de sub­o­cu­pació i de deso­cu­pació –estruc­tu­ral– molt més alts que els actu­als. Per­so­nal­ment, he arri­bat a pen­sar que s'està fre­nant cons­ci­ent­ment aquest procés per tal de no gene­rar un pro­blema polític de dimen­si­ons colos­sals, però si hi ha alguna cosa que no es pot atu­rar és l'avenç tec­nològic: inves­ti­gar, inven­tar i inno­var es tro­ben en la genètica humana, per la qual cosa l'única cosa que cal espe­rar és que la pro­duc­ti­vi­tat con­tinuï aug­men­tant, cosa que forçarà que un per­cen­tatge més gran de població aug­menti la sub­o­cu­pació i la deso­cu­pació estruc­tu­ral.

Com s'arre­gla, això? No es pot arre­glar. La majo­ria de la ciu­ta­da­nia (el 99,99%) de les zones més desen­vo­lu­pa­des s'ha d'anar acos­tu­mant que empit­jo­rin les seves con­di­ci­ons de vida pel que fa al que ha cone­gut. D'una banda, de mit­jana el seu poder adqui­si­tiu caurà –ja s'està veient: la classe mit­jana s'està reduint– i els efec­tes com­pen­sa­to­ris del model de pro­tecció social –pen­si­ons, sani­tat uni­ver­sal…– s'estan diluint; per una altra, i a causa de l'aug­ment de pro­duc­ti­vi­tat, cada vegada serà necessària menys quan­ti­tat de fac­tor de tre­ball per pro­duir els béns i ser­veis que a cada moment siguin pre­ci­sos. (I no: el repar­ti­ment del temps de tre­ball no fun­ci­ona perquè, a més de supo­sar una reducció de sala­ris… redu­eix la pro­duc­ti­vi­tat.)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.