Societat

Les famílies de persones amb discapacitat intel·lectual alcen la veu i defensen els seus drets

La federació d'entitats Dincat alerta de les “greus dificultats” per accedir al món laboral o de l'habitatge i posa la mirada en la nova Llei d'autonomia personal

Les famílies de persones amb discapacitat intel·lectual han aprofitat aquest dissabte el seu Dia Internacional per alçar la veu i defensar els seus drets.

La Federació Catalana de Discapacitat Intel·lectual Dincat, que agrupa prop de 300 entitats socials i representa els drets de més de 30.000 persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament a Catalunya, ha organitzat aquest dissabte una concentració reivindicativa davant la seu del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a Barcelona per fer visible les problemàtiques “que segueixen sense resoldre's”. “No hi ha accés al món laboral des de fa sis anys per al col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual, hi ha greus dificultats per entrar als serveis d'atenció diürna i habitatge, i el model educatiu està clar però no s'està aplicant per manca de recursos”, ha enumerat la presidenta del Dincat, Rosa Cadenas.

Malgrat tot, ha posat una mirada d'esperança en la nova Llei d'autonomia personal que està confeccionant el govern però ha demanat que els col·lectius hi puguin dir la seva. “Sempre hem volgut participar de les lleis que promoguin l'autonomia. Pensem que ha de ser la solució, sempre i quan tinguin en compte el sector i es compleixin”, ha advertit Cadenas, que ha qualificat d'“insuficient” llei de la dependència. “Cal ficar d'una vegada fil a l'agulla”, ha reblat.

La presidenta de la Dincat ha posat l'èmfasi en l'enorme dificultat d'accés al món laboral dels discapacitats intel·lectuals en aquest període de crisi econòmica. De fet, en el manifest es constata que “des del 2011 no es contracten a Catalunya persones amb especial dificultat”. “Són persones que per tenir feina necessiten que hi hagi una subvenció al darrera que permeti que l'empresa els contracti. I totes aquestes subvencions no s'estan donant”, ha lamentat. També ha criticat que les places als centres especials de treball s'estan tancant per a les persones amb discapacitat intel·lectual “més severa”. “Hi estan entrant altres col·lectius més productius i de no especial dificultat”, ha explicat.

La presidenta de Dincat ha lliurat el manifest al secretari d'Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies. Una declaració que recull un seguit de reclamacions del col·lectiu de les Persones amb Discapacitat, com la d'una atenció mèdica adequada, un model educatiu inclusiu per a tothom, un accés real als serveis d'atenció a les persones en edat adulta i una estricta “igualtat d'oportunitats”.

“No volem ser exclosos del món laboral, ni maltractats a l'escola. No volem estar a la cua en l'àmbit de la recerca, ni un sistema sanitari que ens exclogui. No volem ser tractats com a ciutadans de segona ni tampoc ser invisibles per a la societat”, han reivindicat.

País inclusiu

De la seva banda, Iglesies ha assegurat que “el govern està treballant en la nova Llei d'autonomia personal, que es vol presentar abans d'acabar el primer trimestre del 2017”. “Aquesta llei ens ha de permetre avançar cap a un nou país inclusiu per la vida independent”, ha subratllat.

Segons ell, “no només es tractarà de garantir compensacions econòmiques en situació de dependència sinó que es pugui transformar i actuar en l'entorn d'aquestes persones: els drets a una assistència i a un suport real a les famílies”.

El secretari d'Afers Socials i Famílies ha posat sobre la taula l'impuls de figures cabdals en el tracte a la discapacitat (intel·lectual o no) com “el cuidador, l'assistent personal o l'atenció domiciliària”. “Es tracta de l'assignatura pendent. A partir del 2018 volem fer un salt en l'atenció de les persones amb dependència”, ha avançat.

136.000 contractes des del 2012

A Catalunya s'han signat des de gener del 2012 fins al novembre d'aquest any un total de 136.592 contractes a persones amb discapacitat, segons el Ministeri de Treball i Seguretat Social. En el conjunt de l'Estat durant el mateix període el nombre de contractes signats per aquest col·lectiu supera el milió (1.017.999).

La ministra de Treball, Fátima Báñez ha anunciat aquest dissabte, amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que durant el mes de novembre s'ha superat en un 11% el nombre de contractes entre aquest col·lectiu respecte al mateix període de l'any passat i ha assegurat que el 2016 es superarà la xifra del 2015, en què se'n van signar 243.864.

Báñez haafegit que l'afiliació d'aquestes persones a la Seguretat Social creix al 9%, el triple que la mitjana estatal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.