Eines

Steven Poelmans

Professor d'EADA en metodologies de desenvolupament de liders

“Si vols ser un bon líder i ser productiu, medita, fes esport i riu-te de tu mateix”

La capacitat de decidir i de resoldre conflictes és molt sensible a la fatiga i l'estrès
La meditació corregeix els pensaments per adaptar-se als canvis

Steven Poelmans està al capdavant de Neurotraininglab a EADA, un laboratori que ofereix una metodologia única de desenvolupament de lideratge. A partir d'un cas pràctic davant un actor s'observa minuciosament l'alumne mesurant la seva activitat electroencefalogràfica sobre la seva habilitat en lideratge.

Què podeu veure que no veuen altres metodologies?
Els posem una diadema que mesura uns paràmetres com el nivell d'activació d'estrès, el de compromís, el de presència i la capacitat de regulació emocional, una concatenació de diferents indicadors neuronals que ajuden a detectar el nivell de lideratge que té una persona.
Així lligueu els últims avenços en neurociència i lideratge?
L'aportació de la neurociència demostra que prenem les decisions, planifiquem i executem per l'activació del còrtex prefrontal, un 10% de la nostra massa cerebral. Resulta que és una part molt sensible al mal humor, la fatiga i l'estrès, i té un impacte immediat en la productivitat i en la capacitat de liderar.
Posa en escena elements com les emocions i la meditació, que en altres temps ens podrien semblar aliens al món de l'empresa.
Sí, exactament. Per exemple per assegurar l'alt rendiment directiu són essencials continguts de lideratge, màrqueting i gestió, però també la salut integral. Nosaltres des dels nostres màsters treballem la meditació. És també important la nutrició i la capacitat de jugar. Són activitats que ajuden a evitar la distracció. El cervell pot funcionar millor i estar més concentrat si ens cuidem.
Per què la meditació és tan recomanable?
La meditació és una fórmula molt eficient que no necessita gaire temps i que ajuda a descansar, mantenir el focus i la concentració. En el segle XX no era tan important, perquè es treballava bàsicament amb els músculs, però al segle XXI treballem sobretot amb el cervell i és essencial descansar molt. En el Neurotraininglab hem comprovat que provoca un estat particular, que és la metacognició, en què estàs pensant sobre el teu pensar, és una operació cognitiva que és on recau la ciència del lideratge, perquè contínuament corregeix els pensaments per adaptar-se als canvis.
Justament en aquest entorn de molt de canvi i incertesa és molt important tenir capacitat de viure moment per moment, et permet accedir al màxim a tota la informació que tens en cada situació, la qual cosa t'ajuda a anticipar el futur.
Meditació i dormir, té espai dins de l'horari laboral?
Doncs sí, cada cop més, empreses tecnològiques o de serveis, que tenen en el coneixement el seu core bussiness, habiliten espais que permet als seus empleats descansar i meditar. Google té sales als seus centres de treball amb peixeres per desconnectar i són els creadors d'un sofà ou, on es pot dormir.
En un dels seus llibres assegura que per ser creatiu s'ha d'estar de bon humor
És el mateix argument que en el lideratge, per ser creatiu s'ha d'activar el cervell del subconscient. Per activar-lo hem d'entrar en un estat mental que provoca la creativitat. Mitjançant el joc, el relax, la meditació.
A què es refereix amb jugar en adults?
L'objecte del joc adult és la paraula, el sentit de l'humor, relativitzar. Riure's d'un mateix és una manera de jugar, provoca el somriure, que és el contrari d'un estat que penalitza la creativitat o donar voltes al cap a una mateixa idea. Obstrueix les idees noves. El brain storming és un bon exemple, la seva essència és jugar, a vegades les idees més esbojarrades s'associen amb altres i surt un molt bon resultat. El repte del directiu és saber gestionar bé aquest sistema.
Com a empresa, com puc incidir en aquest àmbit més privat de cada empleat?
Són tan importants per a la productivitat que com a empresa, o societat, no podem deixar-ho passar.
A ser líder se n'aprèn o s'hi neix?
S'hi neix i es desfà. Tots els nens són altament creatius, però anem perdent-ho perquè el sistema educatiu posa tot l'èmfasi en el pensament lògic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.