Focus

La ‘neteja’ de les cambreres

La transferència de les treballadores ha degradat les seves condicions laborals

Han perdut estatus professional i sou, però el pitjor és l’afectació a la salut

Les per­noc­ta­ci­ons en esta­bli­ments hote­lers no paren d’aug­men­tar des de fa tres anys. En canvi el nom­bre de tre­ba­lla­dors del sec­tor no ho fa al mateix ritme. En part, això està reflec­tint un traspàs de sec­tor: tre­ba­lla­dors que abans esta­ven ads­crits al turisme i que les exter­na­lit­za­ci­ons han situat en una altra acti­vi­tat. Però sobre­tot està posant en relleu un aug­ment de les càrre­gues de feina, segons pensa Ernest Cañada: “S’han reduït els cos­tos per la via d’inten­si­fi­car el tre­ball.” L’estudiós ha ana­lit­zat el cas de les cam­bre­res de pis, un dels col·lec­tius més impor­tants dels hotels, ja que repre­sen­ten entre el 20% i el 30% de les plan­ti­lles i són uns 100.000 tre­ba­lla­dors a tot l’Estat, bàsica­ment dones.

Sem­pre ha estat un col·lec­tiu molt cas­ti­gat per la natu­ra­lesa del tre­ball, però la crisi ha sig­ni­fi­cat un pas més enllà. D’entrada les con­di­ci­ons s’han degra­dat, de fixes i fixes dis­contínues han pas­sat a tem­po­rals i even­tu­als, sovint a càrrec d’empre­ses mul­ti­ser­veis que han rebai­xat cate­go­ries, sala­ris i drets. Les rela­ci­ons labo­rals dels emple­ats d’aques­tes empre­ses es regu­len per altres con­ve­nis col·lec­tius, com el de neteja d’edi­fi­cis, o per con­ve­nis d’empresa, que, a diferència del que pas­sava abans de l’última reforma labo­ral, solen rebai­xar les con­di­ci­ons de tre­ball.

Pel camí s’ha per­dut la pro­fessió, això no obs­tant, les vete­ra­nes renun­cien a cap altra deno­mi­nació que no sigui la de “cam­bre­res de pis”. A més han assu­mit tas­ques que abans eren pròpies d’homes com ara els mos­sos d’hotel, que en molts casos han des­a­pa­re­gut.

Però el pit­jor és la reper­cussió de tot ple­gat en la salut. “La situ­ació s’ha dete­ri­o­rat tant que estan per­dent la salut física i psíquica, mol­tes tenen les cames ple­nes de blaus, a més de dolors a les lum­bars, als canells i a l’esquena, de tal manera que s’han de medi­car sis­temàtica­ment per afron­tar la feina i mol­tes no poden dor­mir i van can­sa­des a la feina; és una bomba de rellot­ge­ria”, asse­gura Cañada. Per a l’inves­ti­ga­dor, el depar­ta­ment de pis forma part de les acti­vi­tats tron­cals dels hotels i no s’hau­ria de poder exter­na­lit­zar. El mateix pensa el regi­dor de l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona Agustí Colom: “La neteja en un con­sis­tori no és core però en un hotel sem­bla que sí perquè sinó has de posar con­trols per vigi­lar que es faci bé i assu­mir aquests cos­tos.” Per al direc­tor gene­ral de Casual Hote­les, Juan Car­los San­juan, la pre­gunta no és què es pot exter­na­lit­zar, sinó “què es pot exter­na­lit­zar sense que sigui deni­grant per al tre­ba­lla­dor i sem­bla que les cam­bre­res d’habi­tació no serien can­di­da­tes”. S’ha con­tac­tat amb les diver­ses empre­ses mul­ti­ser­vei que tenen la seu social a Cata­lu­nya, sense èxit.

Esther Rodríguez Cambrera de pis

“L'externalització només s'ha fet per reduir costos”

Esther Rodríguez va tenir un contracte de fixa discontínua en un complex d'oci entre 2002 i 2013, quan un burofax li va notificar que passava a dependre d'una empresa multiserveis.

Com ha canviat la seva vida laboral?
A nosaltres ens havien incorporat amb les mateixes condicions que l'empresa d'origen, molt allunyades d'allò que deia el seu conveni i era clar que no els interessàvem. L'empresa ens deia que pel preu d'un fix tenia dos eventuals. Al cap d'un any ens va informar que no tenien els guanys que havien previst i van començar a rebaixar-nos les condicions laborals. Tot i així, va marxar als dos anys i ens va subcontractar una altra empresa de multiserveis.
Vostè treballa al mateix hotel. Com han variat les càrregues de feina?
Abans la mitjana era de setze a divuit habitacions per dia i ara és de divuit a vint. La que ara és l'empresa client ens mira amb lupa com si fóssim treballadors desconeguts. Volen qualitat però a menys cost.
L'usuari nota la diferència?
Hi ha més queixes de la neteja.
El problema és externalitzar o com s'ha fet?
L'externalització no s'ha utilitzat per cap altra cosa que no sigui reduir costos. A més som treballadores d'uns 50 anys, amb malalties fruit dels molts anys treballant en aquesta feina, per tant agafem més baixes; això l'empresa client s'ho evita. Han deixat el problema a un altre.
Quina és la diferència de sous?
Una fixa discontínua del conveni d'hostaleria cobra uns 1.100 euros, mentre que una treballadora amb el seu conveni està en 700-800 euros. Una governanta d'hostaleria pot arribar als 1.400 euros i una de l'empresa externa, a 1.000 euros. Jo guanyava més que la meva governanta. També tenen menys drets.
Hi ha empreses clientes que compensen per evitar diferents escales salarials.
No és la meva experiència. Aquí tenim sous diferents per la mateixa feina i això genera malestar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.