Societat

Gas Natural insisteix en la falta de base jurídica de la llei de pobresa

Villaseca diu al Parlament que la mort de Reus “no va ser problema de diners, sinó d'organització”

Reclama solidesa jurídica i claredat en la lluita contra la vulnerabilitat

El conseller delegat de Gas Natural Fenosa, Rafael Villaseca, va comparèixer ahir a la tarda voluntàriament a la comissió d'empresa i coneixement del Parlament i va insistir a reclamar que es reglamenti la llei de pobresa energètica i s'elabori un protocol que digui com han d'actuar subministradores i serveis socials i l'aprovi el govern. Massa res de nou va aportar Villaseca en la intervenció sol·licitada per JxSí per explicar la mort al novembre de la Rosa, la dona de Reus a la qual es va tallar la llum i va morir per un incendi causat per una espelma. “Es lamentable –va dir– que entre tots no hàgim estat capaços d'evitar aquesta situació”. Sí que va refermar la posició de la companyia a reclamar solidesa jurídica i claredat en els procediments per lluitar contra la vulnerabilitat energètica.

Respecte a la mort de Reus, Villaseca va insistir que els serveis socials del municipi els havien alertat de 140 casos de vulnerabilitat l'any passat perquè no els tallessin el subministrament, però entre ells no hi havia la Rosa. Gas Natural manté com a vigent el sistema que serveis socials els avisin a ells i no pas que ells hagin de consultar a serveis socials abans de fer un tall per saber si aquella persona és vulnerable. El motiu: la llei 24/2015 no està reglamentada. Un reglament que el govern no considera necessari, perquè troba que la llei ja és prou clara.

“Regles clares”

Partint de la base, segons el conseller delegat de la companyia, que el tràgic succés de Reus “no va ser un problema de diners, sinó d'organització”, va reclamar una normativa amb “la necessària seguretat i solidesa jurídica, alhora que concreti amb claredat i eficàcia els procediments i formes en què es desenvolupin”. En definitiva, “unes regles clares”.

El diputat de JxSí Jordi Munell, va defensar que la llei és “perfectament clara i explícita”, mentre que Jordi Terrades (PSC) va subratllar la vigència del principi de precaució que obliga a consultar serveis socials abans del tall. Tant Marc Vidal (CQSP) com Joan Garriga (CUP) es van mostrar partidaris de la nacionalització del servei elèctric perquè no depengui del mercat. “És cert que l'administració s'ha mogut a pas de tortuga –va queixar-se Vidal–, però vostès només posen pals a les rodes perquè els toca la butxaca i només tenen una òptica empresarial”. “Es consideren en una situació de privilegi per no complir la llei ni signar convenis, però la vida no és un negoci”, va dir Garriga a Villaseca, a qui també va retreure culpabilitzar els serveis socials.

La Taula del Tercer Sector Social i l'Aliança Contra la Pobresa Energètica (APE) van tornar a ser dures amb Gas Natural. “El senyor Villaseca ha posat excuses i no ha respost les preguntes. Un subministrament bàsic no pot ser en mans d'un oligopoli”, va dir Oriol Illa, des de la Taula. “Ha estat lamentable. Gas Natural ha incomplert la llei més vegades i no només en el cas de Reus”, va lamentar-se Maria Campuzano (APE).

LA XIFRA

12.146
clients vulnerables
té Gas Natural als quals no talla el subministrament perquè té l'alerta de serveis socials.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.