Política

judici al 9-n

Un testimoni acusa el Govern de “forçar” els directors a cedir els instituts

Comencen a declarar els primers 15 testimonis del judici contra Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau

L'inspector d'ensenyament Josep Rafael Alsina Dalmau va recomanar als directors dels instituts que reclamessin les instruccions escrites

Després de la primera sessió, de cinc previstes, en què l'expresident Artur Mas i les ex conselleres Joana Ortega i Irene Rigau van declarar en el judici pel 9-N, aquest dimarts la Fiscalia ha començat a interrogar els testimonis. I el primer ha estat Josep Rafael Alsina Dalmau, inspector d'ensenyament. El fiscal Emilio Sánchez Ulled ha agraït al testimoni la seva puntualitat en l'arrencada del judici, en al·lusió a la mitja hora d'espera del dia anterior pel suport ciutadà a Mas, Rigau i Ortega.

L'inspector d'educació ha sostingut durant la seva declaració que “s'estava forçant els directors” dels instituts de secundària, si més no, a cedir les claus dels centres educatius per acollir la consulta sobre la independència, i ha assegurat que va recomanar als directors dels instituts que reclamessin les instruccions escrites. Segons Alsina, en la preparació del procés participatiu del 9 de novembre de 2014 hi havia dos instituts que entraven dins les seves competències que van ser escollits per ser col·legis electorals.

L'inspector ha narrat que la directora de l'institut Pompeu Fabra de Badalona (Barcelonès), Josefa B., que també està previst que declari avui, es resistia a lliurar les claus del centre per a la consulta, ja que no rebia cap directriu per escrit. Davant d'aquesta situació, segons el testimoni, la directora va rebre “pressions”, amb trucades dels responsables d'Ensenyament perquè els lliurés les claus.

Segons el relat d'Alsina, finalment, aquesta directora va acabar lliurant les claus els dies previs a la votació perquè la Generalitat li va remetre un rebut, sense firma i únicament amb un segell dels Serveis Territorials d'Ensenyament, en què se l'eximia de qualsevol responsabilitat, encara que segons l'inspector no suposava cap garantia, per la qual cosa li va dir: “Em sembla que t'han enganyat”.

L'inspector també ha denunciat que, abans de la suspensió de la consulta per part del Tribunal Constitucional -el 4 de novembre-, la directora dels Serveis Territorials d'Ensenyament, Montserrat Llobet -que també compareix aquest dimarts-, va convocar dues reunions amb directors d'instituts, on se'ls “va forçar” perquè cedissin els centres per a la votació, sense donar-los instruccions per escrit.

El testimoni ha explicat que va enviar un informe a l'inspector en cap, Francesc Guell, que també declararà avui, encara que per denunciar aquestes suposades “irregularitats”, si bé no va rebre cap tipus de resposta.

Els advocats de la defensa han volgut posar de relleu que l'inspector Alsina no té formació en dret. I, concretament, a preguntes de l'advocat Jordi Pina, ha reconegut que el departament d'Ensenyament pot requerir la cessió de l'espai per a “usos socials”.

La Fiscalia sosté que documents com aquest demostren que el Govern de la Generalitat va continuar amb els preparatius de la consulta després que el 4 de novembre del 2014 el TC la suspengués, al contrari del que afirmen l'expresident de la Generalitat Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau que asseguren que els van deixar en mans de voluntaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.