Focus

Què volem ser de grans?

La nova economia requereix societats en què el 90% de la població estigui molt formada i unes competències de treball en equip i pensament crític que el model educatiu actual no dona Catalunya empeny per un nou model

L'escola d'ara va ser pensada per tenir un 15% de persones formades Es vol focalitzar a l'adaptació a les necessitats de les empreses
Un país que no tingui el 90% dels ciutadans formats està hipotecat La inversió en educació respecte al PIB és baix, a penes el 2,9%
Les famílies són cada cop més crítiques amb l'escola tradicional El marc legal català va en la direcció de canviar la metodologia
Ens sentim responsables i volem garantir l'evidència

El sis­tema edu­ca­tiu obli­ga­tori actual està en crisi. Des de dife­rents angles està rebent pres­si­ons perquè es trans­formi i doni res­posta a les noves neces­si­tats de l'eco­no­mia que ve i la soci­e­tat que se'n derivi. El procés no fa res més que sumar adhe­si­ons i, en aquesta rede­fi­nició, Cata­lu­nya hi té molt en joc.

Hi ha sona­des evidències que l'edu­cació és l'ins­tru­ment de trans­for­mació i capa­ci­tació social més impor­tant que exis­teix. El premi Nobel d'eco­no­mia James Heck­man va demos­trar que la inversió en les pri­me­res fases edu­ca­ti­ves és deter­mi­nant per garan­tir la igual­tat d'opor­tu­ni­tats i que genera un retorn a la soci­e­tat de més del doble que tota la inversió que es fa en la primària i en la secundària jun­tes. Tan­ma­teix hi ha hagut molt poca consciència social d'aquest valor, i és això el que explica per què man­te­nim un model anco­rat en el pas­sat, amb dife­rents falla­des del sis­tema que si pas­ses­sin en altres àmbits hi hau­ria una autèntica revolta. Segons Euros­tat la xifra d'aban­do­na­ment esco­lar pre­ma­tur a Cata­lu­nya, és a dir la pro­porció de per­so­nes entre 18 i 24 anys que no asso­lei­xen cap titu­lació acadèmica que no sigui l'ESO, és del 20%, gai­rebé el doble que la mit­jana euro­pea (11%). “Si un de cada qua­tre paci­ents que anés al sis­tema públic morís o sortís lesi­o­nat hi hau­ria un pla de xoc imme­diat. Per què ho adme­tem en edu­cació?”, com­para Edu­ard Vallory, direc­tor d'Escola Nova 21, una fun­dació que vol ser­vir de cata­lit­za­dor del movi­ment de canvi en el model edu­ca­tiu a Cata­lu­nya.

Tot i que hi inter­ve­nen altres fac­tors, es con­si­dera que una taxa ele­vada d'aban­do­na­ment esco­lar pre­ma­tur revela un fracàs del sis­tema edu­ca­tiu, ja que és incapaç de rete­nir els alum­nes més enllà del que obliga la llei. Si s'hi sumen aspec­tes soci­als crei­xents, com ara l'asset­ja­ment esco­lar, la violència de gènere i els resul­tats en l'informe PISA, que ava­lua les com­petències dels estu­di­ants i en què els cata­lans se situen entre la mit­jana baixa dels països ava­lu­ats, s'evi­den­cia que a aquest sis­tema li cal un reset.

Sis­tema cen­tra­lit­zat.

En què fallem? Ismael Palacín, pre­si­dent de la Fun­dació Jaume Bofill, dedi­cada a fer estu­dis en temes d'edu­cació, creu que el pro­blema és que tenim un sis­tema molt cen­tra­lit­zat, buro­cra­tit­zat i amb un tipus de gestió edu­ca­tiva més pròpia del segle XIX. “L'escola que tenim ara va ser pen­sada per a una eco­no­mia que amb un 10-15% de per­so­nes for­ma­des ja era sufi­ci­ent. L'altre 65% era un fracàs natu­ral”, explica.

Amb la nova eco­no­mia, aquest nivell de for­mació resulta total­ment insu­fi­ci­ent. Dife­rents estu­dis avan­cen que, en els pròxims anys, un país que no tin­gui més del 90% dels ciu­ta­dans amb una alta qua­li­fi­cació no sobre­viurà a la nova eco­no­mia. L'edu­cació, que havia estat pen­sada com un pri­vi­legi, ara no només és un dret, sinó que és una neces­si­tat. “Si no és així tenim un futur hipo­te­cat, ja que ni vénen ni es creen empre­ses avançades en llocs on no hi ha gent for­mada”, sen­ten­cia Palacín.

De fet, la demanda de fei­nes que no són rutinàries, les que neces­si­ten més conei­xe­ments, és la que més creix des de l'any 2010 i la pers­pec­tiva és que ho facin expo­nen­ci­al­ment en els pròxims anys.

L'altra cara de la moneda són les ocu­pa­ci­ons amb nivell de for­mació baixa. Si mirem les pro­jec­ci­ons de Carl Bene­dikt Frey i Mic­hael Osborne, de la Uni­ver­si­tat d'Oxford, van cal­cu­lar que el 47% de les fei­nes que exis­tei­xen als EUA són sus­cep­ti­bles de robo­tit­zar-se.

Encara que ens pot sem­blar ciència-ficció, la rea­li­tat és que la nova eco­no­mia ja està entrant a casa nos­tra. La tec­no­lo­gia està can­vi­ant el tre­ball, la seva orga­nit­zació i la seva loca­lit­zació i també el que s'espera que un tre­ba­lla­dor faci, és a dir, qui­nes com­petències s'iden­ti­fi­quen per a cada lloc de tre­ball.

Els can­vis pre­o­cu­pen i aquesta distància entre el que ofe­reix l'escola i els can­vis en el model de tre­ball acaba gene­rant desa­jus­tos. “Ens tro­bem ja en la para­doxa d'empre­ses que no tro­ben pro­fes­si­o­nals i per­so­nes sense feina, o que han hagut d'emi­grar a altres països”, explica el pro­fes­sor d'eco­no­mia apli­cada de la UPF José García Mon­talvo.

Per tot ple­gat, el model edu­ca­tiu cada cop des­perta més inqui­e­tud en àmbits que sem­bla­ven ali­ens. En la dar­rera jor­nada que va orga­nit­zar Fem­cat, una fun­dació que agrupa empre­sa­ris i direc­tius cata­lans, sobre l'atur juve­nil, el sis­tema edu­ca­tiu es va con­ver­tir en el cen­tre del debat. Helena Guar­dans, pre­si­denta exe­cu­tiva de l'empresa de ser­veis Sellby­tel, va dir que les esco­les no poden con­ti­nuar for­mant igual que en el model econòmic ante­rior: “Tro­bem a fal­tar pro­fes­si­o­nals amb com­petències toves (habi­li­tats) que res­pon­guin a un entorn més vari­a­ble.”

Per con­tra­res­tar aquesta carència fa dos anys que la firma Euro­fra­gance, dedi­cada al dis­seny i la cre­ació de fragàncies, va optar per pro­ces­sos de selecció cecs (sense mirar el currículum dels aspi­rants). “El que valo­rem són com­petències com ara el tre­ball en equip, la capa­ci­tat d'anàlisi crítica, etcètera”, explica San­ti­ago Sabatés, pre­si­dent de la com­pa­nyia.

Ocu­pa­ci­ons del futur.

El Fòrum Econòmic Mun­dial va publi­car l'any pas­sat un informe titu­lat El futur de les ocu­pa­ci­ons i les com­petències en què es deta­lla­ven les dife­rents capa­ci­tats futu­res que seran necessàries per als emple­ats joves que ingres­sin al mer­cat de tre­ball per l'any 2020. Incloïa la capa­ci­tat de solu­ci­o­nar pro­ble­mes com­ple­xos, el pen­sa­ment crític i la cre­a­ti­vi­tat.

El sis­tema edu­ca­tiu actual, en canvi, està dis­se­nyat per a una època indus­trial des­ar­ro­llista en què els can­vis eren lents i es par­tia de la idea que només hi ha una manera d'ense­nyar i que s'ha d'apli­car a tots els infants igual. És per això que la meto­do­lo­gia que es fa ser­vir majo­ritària­ment encara no forma en com­petències, sinó que ho fa en matèries com­par­ti­men­ta­des i amb un model de conei­xe­ment repe­ti­tiu.

I això mal­grat que en els últims 15 anys s'han anat acu­mu­lant conei­xe­ments en neu­rociència que evi­den­cien que el model de trans­missió pas­siva de conei­xe­ments no fun­ci­ona. Perquè amb el fet de poder obser­var el cer­vell han evi­den­ciat el que ja pro­pug­na­ven fa cent anys Maria Mon­tes­sori o el mateix Fran­cesc Fer­rer i Guàrdia, i és que les per­so­nes apre­nen quan són el cen­tre de l'apre­nen­tatge, és ales­ho­res quan allò té una sig­ni­fi­cació i es reté. Si a més tenen un feed­back ava­lu­a­dor que els diu on han fallat i com han de cor­re­gir-ho la meto­do­lo­gia can­via.

És el que s'ano­mena edu­cació inno­va­dora, un con­cepte que inclou la per­so­na­lit­zació de la for­mació entre d'altres (mireu el requa­dre de dalt).

Mal­grat tot, o jus­ta­ment per tot ple­gat, Cata­lu­nya lidera un movi­ment de trans­for­mació edu­ca­tiva que va calant. En certa mesura reprèn el lide­ratge històric en reno­vació pedagògica com ja va fer el segle pas­sat.

Tot i que hi ha nom­bro­ses esco­les que fa temps que fan ser­vir meto­do­lo­gies d'apre­nen­tatge inno­va­do­res de manera aïllada, la diferència ara és que hi ha diver­sos pro­jec­tes amb la volun­tat d'esten­dre la inno­vació a l'escola cata­lana.

El plan­te­ja­ment del marc legal a Cata­lu­nya ja va en la direcció de can­viar el procés d'apre­nen­tatge, la llei d'edu­cació cata­lana apro­vada l'any 2009, el pacte per l'edu­cació i altres decrets poste­ri­ors per donar res­posta a l'auto­no­mia de cen­tres i el lide­ratge pedagògic.

Així que ini­ci­a­ti­ves que han sor­tit com ara Escola Nova 21, una fun­dació que ha engres­cat unes qua­tre-cen­tes esco­les públi­ques i també con­cer­ta­des i pri­va­des que de manera voluntària volen pujar al tren de la inno­vació edu­ca­tiva, i la més recent Xar­xes per al Canvi, impul­sada pel Con­sorci d'Edu­cació, Escola Nova 21, I'ICE de la UAB i Rosa Sen­sat, s'han mar­cat el repte que en tres anys tots els cen­tres edu­ca­tius de la ciu­tat puguin estar immer­sos en algun pro­jecte de millora sos­te­ni­ble des del tre­ball en xarxa.

El cert és que es tracta d'un canvi mun­dial, que en aquesta ocasió troba una demanda cada cop més crei­xent a casa nos­tra. Enric Roca, direc­tor d'Edu21 i pro­fes­sor d'edu­cació a la UAB, explica que, en el moment en què la tec­no­lo­gia ha irrom­put a tot arreu i l'escola ja no és l'única dipo­sitària del conei­xe­ment, els seus recep­tors dema­nen un canvi. “Les famílies, que estan cada cop més for­ma­des, són més crítiques amb el que s'està fent a l'escola, un sis­tema tra­di­ci­o­nal que no res­pon a les neces­si­tats de la soci­e­tat”, con­si­dera Fran­cina Martí, pre­si­denta de l'Asso­ci­ació de Mes­tres de Rosa Sen­sat, que fa més de cin­quanta anys que tre­ba­llen per a la millora de l'edu­cació a Cata­lu­nya.

Demanda.

Per posar un exem­ple gràfic, en el procés de preins­cripció del curs pas­sat les esco­les con­si­de­ra­des no direc­ti­ves de la ciu­tat de Bar­ce­lona tri­pli­ca­ven la demanda de les pla­ces ofe­ri­des. L'any pas­sat va ser el pri­mer cop que a la capi­tal cata­lana es va equi­li­brar la demanda d'escola pública amb la con­cer­tada en P3, tra­di­ci­o­nal­ment supe­rior, i es va atri­buir a l'aposta crei­xent de meto­do­lo­gies inno­va­do­res a la pública.

Vista la crei­xent demanda, jus­ta­ment des de la ini­ci­a­tiva pri­vada s'han posat les piles en aquest canvi. La Com­pa­nyia de Jesús va anun­ciar fa dos anys un tomb pro­fund en el seu sis­tema edu­ca­tiu que enge­gava a tres cen­tres de Cata­lu­nya, des d'on s'ani­ran expan­dint arreu del món: “Es tracta que els alum­nes tin­guin un paper actiu en el seu apre­nen­tatge, res­pec­tant els rit­mes indi­vi­du­als, amb docents que potenciïn la cre­a­ti­vi­tat i tot en unes aules càlides i aco­lli­do­res.”

Imple­men­tar la inno­vació a tots els cen­tres és un procés lent que en el cas de Cata­lu­nya resulta més com­plex per l'hete­ro­geneïtat de la xarxa (públi­ques i pri­va­des i con­cer­ta­des). Difi­cul­tat que aug­menta pel desi­gual repar­ti­ment de la població immi­grada per cen­tres. “Hi ha cen­tres que neces­si­ten més eines d'acom­pa­nya­ment. Hem d'apos­tar per l'excel·lència del sis­tema sense per­me­tre bos­ses de població que no esti­guin for­ma­des”, diu Roca. Però Cata­lu­nya cir­cula al vagó de cua de la Unió Euro­pea en ter­mes d'inversió edu­ca­tiva (mireu requa­dre). La para­doxa és que entre les par­ti­des més cas­ti­ga­des durant les reta­lla­des en edu­cació hi ha les des­ti­na­des a for­mació del pro­fes­so­rat i inves­ti­gació edu­ca­tiva just quan es viu aquest procés. El sin­di­cat de pro­fes­sors Ustec cal­cula que la reducció en for­mació ha estat d'un 98% des de l'any 2008.

Des­a­van­tatge.

Jaume Abe­lla, direc­tor d'estratègia de Crece, una empresa dedi­cada a la for­mació de pro­fes­sors, creu que l'escola pública pateix des­a­van­tatge: “Les pri­va­des i con­cer­ta­des, com qual­se­vol altra empresa, reben sub­ven­ci­ons per a for­mació i estan des­ti­nant-ho a adap­tar-se a les noves meto­do­lo­gies, i en canvi les esco­les públi­ques no tenen aquesta par­tida.”

Al procés no li man­quen resistències. Els que estan recor­rent al canvi expres­sen sus­picàcies en el sen­tit de si es tracta més d'un pla de màrque­ting de la ini­ci­a­tiva pri­vada per no per­dre públic poten­cial. Rosa Cañadell, una gran conei­xe­dora del món edu­ca­tiu, històrica de l'Ustec, es mos­tra molt crítica i alerta que hi ha un intent de foca­lit­zar l'adap­tació a les neces­si­tats de les empre­ses i amb el perill que es gene­rin gue­tos si es deixa tanta auto­no­mia de cen­tre com reclama el canvi.

A tot­hom.

Així que perquè aquesta reforma edu­ca­tiva arribi a tot­hom i no sigui una qüestió de les elits, l'admi­nis­tració es con­ver­teix en la clau. D'una banda en ter­mes d'inversió, ja que ha de com­pen­sar els cen­tres que tenen més neces­si­tats, i d'una altra banda fent de cata­lit­za­dor del procés. Antoni Llo­bet, secre­tari de polítiques edu­ca­ti­ves del Depar­ta­ment d'Ense­nya­ment, es defensa i asse­gura que el Depar­ta­ment és faci­li­ta­dor del canvi. “Ens sen­tim res­pon­sa­bles i volem garan­tir els resul­tats i l'evidència pedagògica i científica”, explica Llo­bet.

Sem­bla deter­mi­nant que l'auto­ri­tat edu­ca­tiva s'ha d'impli­car com a cata­lit­za­dor del canvi, però tots els experts con­sul­tats coin­ci­dei­xen que d'on ha de venir és dels pro­fes­sors.

Ara com ara, hi ha més de vui­tanta mil mes­tres en edu­cació obli­gatòria a Cata­lu­nya i con­ver­tir un col·lec­tiu tan gran (en una àrea poc donada als can­vis) no es fa amb una cir­cu­lar, “sinó amb acom­pa­nya­ment, for­mació i més auto­no­mia per als pro­fes­si­o­nals”, reco­mana Fran­cina Martí.

Ini­ci­a­ti­ves

Els jesuïtes fan un canvi pro­fund en el seu sis­tema edu­ca­tiu i comen­cen per Cata­lu­nya.

LEC

Legis­len amb l'objec­tiu que el sis­tema edu­ca­tiu formi en com­petències.

Robo­tit­zació

Les pre­vi­si­ons d'auto­ma­tit­zació de les fei­nes a tots els països són alar­mants.

Escola Nova 21

Es crea per cata­lit­zar el canvi edu­ca­tiu a Cata­lu­nya, amb més de 400 esco­les.

Xarxa d'Espais

Aspira a ins­tau­rar la inno­vació edu­ca­tiva a tots els cen­tres de Bar­ce­lona.

Informe J. Delors

Encar­re­gat per la Unesco, plan­teja un enfo­ca­ment com­pe­ten­cial i sig­ni­fi­ca­tiu.

Prova PISA

Enco­ma­nada per l'OCDE, ava­lua àrees de com­petències en alum­nes.

Fer­rer i Guàrdia

Va ser un pio­ner en meto­do­lo­gies d'apre­nen­tatge el segle pas­sat.

Cre­ació d'inter­net

Amb l'apa­rició d'inter­net, l'escola ja no és l'única dipo­sitària del conei­xe­ment.

Neu­rociència

S'evi­den­cia que el cer­vell neces­sita emo­ci­o­nar-se per apren­dre.

Els moviments de renovació vinguts de Catalunya

L'escola nova, educació democràtica o escola lliure va ser un moviment que buscava repensar l'educació escolar, entesa no com un procés reglat d'instrucció, sinó com un ambient de llibertat que afavoreixi l'aprenentatge dels infants. El mateix que es reclama ara en l'anomenada escola innovadora.

A Catalunya, on el procés d'industrialització es trobava més afermat, aquestes propostes van trobar un ampli eco en una classe burgesa que aspirava a una formació diferent i d'acord amb els corrents més avançats de la pedagogia europea, i també en el sector més culte de la classe obrera, que, a través de l'anarquisme, aspirava a un ensenyament que servís per transformar la societat i les relacions socials. El 1901 Francesc Ferrer i Guàrdia va obrir l'Escola Moderna a Barcelona, on es va portar a terme un ensenyament inspirat en el lliure pensament, practicant la coeducació, insistint en la necessitat de la higiene personal i social, rebutjant els exàmens i qualsevol sistema de premis i càstigs.

Durant la República a l'escola pública es va assolir per primera vegada un nivell europeu que el franquisme va truncar. Però en els anys 1950-1960 des de Catalunya de nou va sortir un moviment que pretenia recuperar la qualitat pedagògica de l'escola pública d'abans de la guerra.

Escoles com ara Talitha, Costa i Llobera, Thau, Elaia, Ton i Guida es van formar en general per iniciativa d'un grup de mestres que de petits van conèixer l'escola dels anys trenta, però la seva acció va anar esfumant-se o concentrant-se només en el seu àmbit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.