Eines

David Igual

Autor del llibre Fintech

“És ingenu pensar que les ‘fintech' es carregaran els bancs. És impossible”

Un 60% dels bancs col·laboren amb ‘fintech', mentre que un 40% no tenen vincles

Quina és la dimensió i la transcendència de les ‘fintech'?
La dimensió del fenomen de les fintech s'ha de veure, el que sí que és innegable és la capacitat que estan tenint per entrar i transformar un sector on hi ha unes entitats amb un poder molt gran, immens. Les fintech s'han centrat en trossos concrets del negoci bancari i estan aconseguint fer-los més assequibles o amb millors condicions per als clients però sobretot deixant enrere la manera com ho estaven fent els bancs.
És ingenu plantejar aquest tema com un David que pot eliminar Goliat?
És absolutament ingenu i fora de la realitat, entre altres coses perquè les fintech són start-ups que neixen amb la idea de llançar un negoci, escalar-lo i vendre'l, potser a un banc. També n'hi ha algunes que es mantindran en paral·lel però això no va de carregar-se els bancs, impossible.
La seva irrupció ha coincidit amb la crisi financera que ha deixat el sector tradicional molt tocat, en estabilitat i en imatge. La principal amenaça dels bancs són les ‘fintechs' o ells mateixos pels pecats que han comès?
Jo no diria que els bancs han comès pecats. Els bancs venen d'una crisi molt forta en què han hagut d'eixugar grans pèrdues i encara estan fent-ho. Però el mercat és molt viu i, mentre els bancs s'han centrat a tenir estabilitat financera, altres han vist una oportunitat. No és que els bancs no escoltin els seus clients però tenien unes prioritats. D'altra banda la capacitat d'innovar és més fàcil en una empresa nova que està al marge de la normativa bancària i que té més agilitat. De tota manera les fintech poden significar un 4% del negoci bancari mundial. Cal pensar que encara més de la meitat de la població mundial no té un compte bancari i les fintech els ofereixen la possibilitat de fer transferències amb monedes virtuals al marge dels bancs, per tant, s'ha de veure quin serà el paper que tindran els bancs en un futur.
La tecnologia ‘blockchain' és la que preocupa més els bancs?
És veritat que hi ha moltes tecnologies que permeten fer cas omís del sistema bancari tradicional però cal veure com evolucionen. Hi ha encara molts interrogants i els bancs sempre les poden adoptar. La banca tradicional ha plantejat una estratègia concreta, segons l'impacte que té per a ells.
Què vol dir?
En un primer moment, les entitats financeres no van fer gaire cas, i després van veure que les fintech podien fer-se un espai. Aleshores han reaccionat, i com ho han fet? En funció de dos factors: primer, la rivalitat que l'activitat que desenvolupa la fintech representa respecte al negoci del banc i, segon, la seva capacitat d'impactar en volum. Això proporciona quatre escenaris: en el grau màxim –és a dir, davant una rivalitat alta i un potencial de creixement alt- l'estratègia del banc està sent adquirir i integrar la fintech al core o desenvolupar alguna cosa similar (és el cas de Bizum). En aspectes menys preocupants -és a dir, una alta rivalitat però un baix impacte, com el blockchain- el banc pot optar per tenir-les en incubadores, acceleradores per veure com evolucionen; en el cas que la rivalitat sigui baixa però amb un alt potencial de creixement, com ara el big data, es fan joint ventures. També hi ha fintech que amoïnen poc i simplement s'ignoren. El fet és que aproximadament un 60% dels bancs tenen col·laboracions amb fintech.
També hi ha altres actors com les grans tecnològiques Google, Amazon, Facebook i Apple. Aquestes constitueixen una amenaça superior?
Aquestes són més perilloses però també s'haurà de veure, perquè no sé com es prendrà la societat que entitats que estan en les seves relacions i les seves comunicacions entrin també en les seves finances. Es pot considerar una activitat intrusiva i la continuïtat és una incògnita.
Les ‘fintech' estan accelerant la destrucció de llocs de treball en les finances?
La digitalització, com altres sectors on els serveis es produeixen de manera digital, està fent que no sigui eficient tenir una oficina a cada cantonada. En pocs anys la distribució de serveis financers s'haurà digitalitzat gairebé totalment perquè la dinàmica de la competència farà que s'hagi de fer per eficiència. Però també la gent ho vol d'aquesta manera. Les fintech el que fan és tirar oli i accelerar el procés.
És cert el que diuen les ‘fintech' que estan democratitzant un sector que tradicionalment havia estat en poques mans?
Espanya és un estat amb un nivell de bancarització altíssim, per fer qualsevol operació has de passar pel banc. És veritat que altres països tenen altres procediments alternatius més desenvolupats i aquí algunes fintech estan fent plantejaments en aquest sentit. Sí que es veritat que això farà que molts inversors accedeixin a operacions que abans no podien, però compte que la majoria d'aquestes inversions són a risc. No és el mateix posar uns diners i buscar una renda fixa que invertir en un projecte que té un període de maduració llarg i que s'haurà de veure. No són per a tothom.
Es reduirà el paper del banc com a intermediari necessari?
L'oficina, segur; el banc, ja ho veurem. La nova generació de fintech que està sortint està buscant nínxols cada cop més petits amb un alt nivell d'especialització. Veurem molta natalitat i també molta mortalitat i caldrà veure què passa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.