Gran angular

Tanqui la porta

és l'any de creació d'Hermarta, que té oficines a França, el Marroc i Nigèria. Ha començat a operar al Regne Unit i Bèlgica, i factura 4 M€.

Amb independència de les modes i les tendències en el disseny de les oficines, hi ha una norma vinculada a l'evolució de l'economia que se sol complir: “Quan els mercats cauen, els espais de treball creixen verticalment, i quan les coses van bé es tornen més horitzontals”, assegura José Antonio Marta, propietari director general d'Hermarta, una empresa especialitzada en l'equipament d'oficines de Mollet del Vallès amb l'aval de prop de 40 anys d'experiència en el sector.

La raó és ben senzilla: en un context de crisi els motius de conflicte laboral i les necessitats de privacitat augmenten paral·lelament. És aleshores quan els espais diàfans, nascuts per fomentar la relació entre els treballadors i superar les jerarquies, revelen els seus dèficits.

La resposta dels interioristes a aquesta necessitat són els despatxos en forma de cub, autònoms i que ofereixen total privacitat. Marta explica que van aparèixer fa uns quatre anys als països nòrdics però no va ser fins que els clients de la seva delegació a París van començar a demanar una solució d'aquest tipus que no van optar per dissenyar un producte d'aquestes característiques. QBox és una estructura metàl·lica que es presenta amb una diversitat de dimensions i acabats estàndard (sostre, il·luminació i sistema de renovació de l'aire propis). També hi ha la versió hexagonal. Hermarta, a través de la seva marca comercial Envatech, ha desenvolupat el concepte en col·laboració amb l'estudi barceloní Nuklee. De moment s'ha implantat amb èxit al mercat d'oficines de la capital francesa, on ha encaixat molt bé atès que molts despatxos ocupen immobles protegits que no admeten gaires intervencions arquitectòniques. També escurça els terminis d'execució de l'obra i facilita el reaprofitament en cas de trasllat. Ja els estan arribant comandes de Londres i ara es comença a comercialitzar el QBox a Barcelona i a tot l'Estat però reconeixen que el mercat no és tan madur i cal fer pedagogia.

José Antonio Marta, segona generació de l'empresa fundada pel seu pare i el seu oncle, pensa que el QBox no entra en contradicció amb els espais de treball oberts, ans al contrari: “Està especialment indicat per a necessitats puntuals per fer minireunions”, diu. No obstant això, reconeix que a algunes empreses se'ls n'ha anat la mà amb l'open space i tenen problemes acústics que ara intenten corregir perquè afecten el clima laboral.

El negoci d'Hermarta està molt vinculat a les dinàmiques de la construcció i de l'interiorisme. En aquests moments l'obra nova comença a remuntar a poc a poc i també tira la renovació d'espais obsolets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.