Opinió

Tornem a invertir amb força al sector immobiliari català

L'any 2016, les quatre més grans (Merlin, Hispania, Lar i Axiare) van invertir 1.418 milions d'euros en oficines, centres comercials i actius logístics. Segons les dades de Borsa i Mercat Espanyols (BME), a data d'11 de gener cotitzaven 32 socimis a la Borsa Espanyola amb un valor de mercat d'11.060 milions d'euros

El mer­cat immo­bi­li­ari viu uns moments excep­ci­o­nals a Cata­lu­nya. Segons el Banc d'Espa­nya i l'INE, a l'any 2016 la ren­di­bi­li­tat va ser supe­rior al 10% a Bar­ce­lona, comp­tant llo­guer i reva­lo­ració dels immo­bles.

Podem afir­mar que hi ha una forta demanda per inver­tir a Cata­lu­nya i una oferta escassa de pro­ducte de qua­li­tat, sobre­tot al cen­tre de la Ciu­tat Com­tal. Aquesta situ­ació és espe­ci­al­ment remar­ca­ble a les zones deno­mi­na­des prime, on les inver­si­ons ofe­rei­xen una ren­di­bi­li­tat per sota del 4%.

Al 2016 les inver­si­ons immo­biliàries a Cata­lu­nya van asso­lir xifres rècord per sobre dels 2.500 mili­ons d'euros. Entre aques­tes inver­si­ons, va des­ta­car la venda del cen­tre Dia­go­nal Mar a Deutsche Bank per 495 mili­ons d'euros per Northwood.

Motius que ens han dut a aquesta situ­ació.

1.- Després de l'esclat de la bom­bo­lla immo­biliària a l'any 2007, els inver­sors van dei­xar d'inver­tir en el sec­tor immo­bi­li­ari a causa dels ele­vats preus. Calia una cor­recció.

La majo­ria de family office i fons immo­bi­li­a­ris havien assu­mit molts ris­cos, i amb l'atu­rada radi­cal de les transac­ci­ons no tro­ba­ven ni llo­ga­ters ni poten­ci­als com­pra­dors.

Les pro­mo­to­res immo­biliàries van veure com les ven­des que­ien i mol­tes d'elles es van veure obli­ga­des a tan­car. Només aque­lles que no esta­ven exces­si­va­ment endeu­ta­des i amb flu­xos de caixa recur­rents han sobre­vis­cut a l'esclat de la bom­bo­lla immo­biliària.

2.- Els bancs van jugar un paper impor­tant finançant, tant a pro­mo­tors com a par­ti­cu­lars, les seves inver­si­ons immo­biliàries al 100% dels valors de taxació. I en alguns casos per sobre, resul­tant ser pro­jec­tes que tenien massa risc per la manca de garan­ties.

Actu­al­ment la situ­ació està can­vi­ant. Els inver­sors han deci­dit tor­nar amb força al sec­tor immo­bi­li­ari. En pri­mer lloc, per un com­po­nent espe­cu­la­tiu. Els inver­sors s'han posi­ci­o­nat en actius que havien cai­gut molt, ofe­rint una ren­di­bi­li­tat pel llo­guer atrac­tiva i han millo­rat les pers­pec­ti­ves. En segon lloc, els bancs ofe­rei­xen una ren­di­bi­li­tat pràcti­ca­ment nul·la pels dipòsits, o bé nega­tiva en pro­duc­tes que inver­tei­xen en actius sense risc (com el deute públic a menys de 12 mesos) o els fons d'inversió o plans de pen­si­ons que inver­tei­xen en el mer­cat mone­tari.

A més, la Borsa té una vola­ti­li­tat que molts inver­sors no accep­ten, mal­grat que sigui un actiu més ren­di­ble. Final­ment, la banca ha tor­nat a finançar, però estan dema­nant més garan­ties a cli­ents sol­vents.

Així doncs, ara mateix hi ha una liqui­di­tat excep­ci­o­nal al mer­cat, fruit de l'estalvi i del crèdit ban­cari, amb ganes d'inver­tir.

Cal­dria des­ta­car dos nous actors al mer­cat que encara han donat més força a la demanda d'actius immo­bi­li­a­ris: les soci­mis i els fons estran­gers. Les soci­mis són soci­e­tats anònimes cotit­za­des d'inversió immo­biliària, que tenen com a acti­vi­tat prin­ci­pal l'adqui­sició, pro­moció i reha­bi­li­tació d'actius de natu­ra­lesa urbana per al seu arren­da­ment (serien l'equi­va­lent a la figura inter­na­ci­o­nal del REIT-Real Estate Invest­ment Trust). L'any 2016, les qua­tre més grans (Mer­lin, His­pa­nia, Lar i Axi­are) van inver­tir 1.418 mili­ons d'euros en ofi­ci­nes, cen­tres comer­ci­als i actius logístics. Segons les dades de Borsa i Mer­cat Espa­nyols (BME) a data d'11 de gener cotit­za­ven 32 soci­mis a la Borsa Espa­nyola amb un valor de mer­cat d'11.060 mili­ons d'euros.

Els fons estran­gers i inver­sors par­ti­cu­lars inter­na­ci­o­nals han dei­xat de ser opor­tu­nis­tes per ser inver­sors core que bus­quen actius ben ubi­cats, con­ser­va­dors i amb volun­tat de per­manència.

Cap a on anirà el mer­cat immo­bi­li­ari a Cata­lu­nya en els pro­pers anys?

Segons les pre­vi­si­ons i les pers­pec­ti­ves, els preus dels immo­bles puja­ran i els llo­guers també. Per dues raons: ha millo­rat la situ­ació labo­ral de més famílies i la banca ha obert l'aixeta del crèdit.

Segons les pre­vi­si­ons rea­lit­za­des per l'estudi d'Anti­cipa Real Estate del pro­fes­sor Josep Oli­ver, les pers­pec­ti­ves de crei­xe­ment per l'any 2017 són d'un 8,9% a Cata­lu­nya. A la ciu­tat de Bar­ce­lona aquesta pujada podria ser espe­ci­al­ment forta i ara mateix no es veu un sos­tre de preus.

Serà impor­tant recor­dar el que va pas­sar al 2007, saber d'on venim per no tor­nar a fer les matei­xes erra­des.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.