Gran angular

Miquel Darnés

Degà del Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona

“Col·legiar-se a Enginyers BCN aporta molts i variats avantatges”

col·legiació“L'entitat ha posat en marxa una campanya pedagògica per captar col·legiats”
l'objectiu“El Col·legi busca en tot moment ser útil, necessari i proactiu”
futur“Estem treballant en la creació de la xarxa digital eBCN, que serà una intranet 2.0”
compromís“El treball en equip, el rigor i la màxima transparència són valors irrenunciables”
digitalització“Hem d'aprofitar les oportunitats que ens ofereix tot allò que ens aporta la tecnologia
estalvi energètic“Fem un seguit d'activitats per fomentar la gestió energètica eficient”

Un dels vostres objectius és augmentar la col·legiació. Quins són els principals avantatges per a un enginyer que es vulgui col·legiar?
En són molts i variats. Des de gaudir de nombrosos serveis de qualitat com la formació, la borsa de treball, les assessories, les comissions, la informació, la certificació, etc., fins a formar part d'una xarxa de 6.000 professionals de l'enginyeria amb qui connectar i compartir, ja siguin projectes, coneixements o experiències. A més, estem treballant en la creació de la xarxa digital eBCN, que es basarà en una intranet 2.0 que serà un punt de trobada virtual de tot el col·lectiu. Finalment, vull remarcar que perquè una professió com la nostra sigui forta, li cal un col·legi fort al darrere. Per tant, com més massa crítica tinguem, millor, perquè tothom en sortirà beneficiat, ja que podrem defensar més bé la professió i els professionals.
Podria concretar les accions que duu a terme el Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona (ENGINYERS BCN) per incrementar el nombre de col·legiats?
Des de fa força anys tenim una presència continuada en les escoles d'enginyeria de l'àmbit industrial del nostre territori. Es va crear la figura del precol·legiat per anar introduint els futurs enginyers en el coneixement del Col·legi. També col·laborem amb aquestes escoles a l'hora d'explicar als joves en què consisteix la professió. Puntualment també fem campanyes de publicitat en mitjans de comunicació. D'altra banda, tenim una important presència a les xarxes socials que ens ajuda a donar-nos a conèixer. Amb tot, pensem que els millors prescriptors del Col·legi són els mateixos col·legiats, que aconsellen a altres companys que s'uneixin a nosaltres. Segons una enquesta realitzada més de vuit col·legiats de cada deu recomanen col·legiar-se.
La societat a vegades veu els col·legis professionals com una organització lligada al segle passat. Tot i així, vostè ha insistit molt que aquest col·legi és útil, necessari i proactiu. Podria aprofundir per què defensa aquesta visió?
La nostra missió diu que el Col·legi treballa per oferir serveis als col·legiats, per defensar la professió i per ser útil a la societat. Si no existís se n'hauria de crear un d'igual o alguna cosa semblant. En una professió regulada com la nostra, el Col·legi és útil a la societat a l'hora de garantir que els professionals actuen d'acord amb les lleis, reglaments i codis deontològics professionals. Per tant, som una garantia per a la seguretat del ciutadà, ja que les instal·lacions que projecten els enginyers estan sotmeses a riscos considerables i no es poden deixar en mans de qualsevol. El Col·legi vetlla perquè les facin professionals competents que tinguin una pòlissa de responsabilitat civil adequada.
Quins són els valors fonamentals que s'impulsa des d'aquesta corporació?
Tenim una sèrie de valors com ara el compromís amb l'enginyeria i els seus professionals, el treball en equip, ja que creiem en la força de la unió dels enginyers, la democràcia que facilita la participació dels col·lectiu en la presa de decisions, el rigor a l'hora de prendre decisions i en les nostres actuacions, la transparència que permet accedir a la informació de forma senzilla i a un Col·legi obert i la proactivitat, ja que sense oblidar el passat, actuem i pensem amb visió de futur. Ens esforcem cada dia perquè aquests valors ho siguin no només de la Junta de Govern, sinó també de l'equip humà del Col·legi i que siguin compartits per tots els col·legiats.
Una de les accions en què treballa ENGINYERS BCN és la gestió energètica eficient. Podria comentar alguna acció que el col·legi estigui impulsant avui en dia?
Doncs enguany celebrem l'any de la gestió energètica eficient, durant el qual es fan tot un seguit d'activitats com ara conferències, jornades, publicacions... al voltant d'aquest tema. Per fer-ho tenim la col·laboració d'empreses punteres en el sector i de les administracions. Cal dir que fa poc que hem aconseguit l'acreditació per ENAC per expedir certificats d'experts en auditories energètiques, i som el primer col·legi de l'Estat que ho hem aconseguit. El Col·legi sempre ha estat sensible a tot el que fa referència a la sostenibilitat i el medi ambient.
Quina és la salut de les empreses catalanes quant a l'ús de l'energia eficient? Què hauria de fer el teixit industrial per millorar aquesta eficiència?
En aquest camp hi ha molt camí per recórrer. Però cal dir abans de res que actualment a Catalunya el 72% del consum final d'energia es reparteix entre només 196 establiments industrials, que han d'aplicar l'RD 56/2016 que les obliga a presentar una auditoria energètica. Però el problema principal rau en la resta d'empreses que queden fora de l'RD. Per tant cal fer una feina important de conscienciació perquè apostin de manera voluntària per una gestió energètica eficient, que significaria una reducció del malbaratament energètic i una millora de la seva productivitat. Un dels camps que treballa amb insistència el Col·legi és el de la descentralització dels serveis. Podria explicar algunes accions que s'estiguin impulsant amb l'objectiu d'evitar desplaçaments i poder fer els cursos, per exemple, en la pròpia comarca. S'estan creant grups territorials per apropar el Col·legi als col·legiats de fora de Barcelona. Ja tenim en funcionament el de l'Anoia, el del Maresme i el d'Osona i ara estem treballant per crear els del Vallès Oriental i Occidental. Pensem que aquests grups poden ser els embrions del futures delegacions, que podran programar activitats col·legials en cada comarca. Per una altra banda, des de fa poc totes les conferències que es fan a la seu central es retransmeten per videostreaming perquè es puguin seguir a distància i algunes s'enregistren per penjar-les al nostre canal de YouTube.
Creu que la qualitat dels serveis prestats es pot comparar a altres col·legis d'enginyers d'arreu d'Europa?
Les necessitats dels professionals són molt semblants arreu. Hem tingut contactes amb corporacions com la nostra de França i Itàlia i la veritat és que no tenim res a envejar. Però cal dir que el que marca les diferències són les condicions legals i la percepció que té la societat dels col·legis. Aquí encara una gran part de la societat ens veu com a entitats corporativistes en el sentit pejoratiu del terme, quan podem demostrar que en el dia a dia som útils als professionals, a la societat i al país.
Quins aspectes clau destacaria d'ENGINYERS BCN per ser encara més eficient amb vista al futur?
Hem d'avançar de manera decidida cap a la digitalització del Col·legi i dels col·legiats per aprofitar les enormes oportunitats que ens ofereixen les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC). També volem arribar més i millor a les noves generacions d'enginyers i fer-los entendre allò que no per conegut deixa de ser veritat que la unió fa la força, per la qual cosa crearem un nou departament al Col·legi perquè se n'ocupi. Seguirem treballant perquè els enginyers graduats i els enginyers tècnics industrials no siguin discriminats per la seva titulació en les ofertes de feina, ja siguin públiques o privades, cosa que malauradament passa massa sovint.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.